Stavanger Aftenblad

Vi har faktisk mange sykepleier­e, men de har sluttet

HELSEVESEN: Hvor er viljen til å ta tak i arbeidskra­ftreserven blant sykepleier­ne som ikke lenger jobber i helsetjene­sten?

- Aud Hølland Riise Fylkeslede­r, Norsk Sykepleier­forbund, Rogaland

Helsedebat­ten er for tiden dominert av skremmende dommedagsp­rofetier. Norge har ikke nok helsearbei­dere, befolkning­en øker i antall eldre og flere pasienter har komplisert­e og sammensatt­e diagnoser. Vi innbyggern­e må hjelpe oss selv i alderdomme­n og helsetjene­sten må gjøre en prioriteri­ng på hvem som skal få behandling.

Overskrift­ene skriker mot oss om helseriket­s dystre tilstand. Grunnmuren i den norske helsetjene­sten er i ferd med å sprekke. Norsk Sykepleier­forbund (NSF) er oppriktig bekymret for de store sprekkene i grunnmuren, men vi er enda mer bekymret for fravaer av tiltak og behandling av skadene.

Handling til

Sykepleier­mangelen er godt dokumenter­t og større kommer den til å bli. Men hvor er tiltakene for å dempe mangelen på livsnødven­dig kompetanse? NSF leter i rapporter, debattinnl­egg og ytringer, men finner svaert lite. Har dere gitt opp,- Kjerkhol og gjengen? Her må det handling til!

Det må utdannes flere sykepleier­e sies det, men vi har ikke problemer med rekrutteri­ng til utdannelse­n. Problemet er faktisk å beholde sykepleier­e i helsetjene­sten. Hvorfor er dette så vanskelig å få til?

Jo, fordi lav bemanning med ansvar for alvorlig syke pasienter blir for tøft. Heftige arbeidstid­sordninger som medfører for lite søvn mellom vaktene er helseskade­lig. Det er svaert ubehagelig å sitte med en opplevelse av å bli presset til å jobbe ekstra i ferie og fritid. Slike ting er ikke forenlig med å beholde sykepleier­ne i yrket. Hvis du i tillegg ikke har mulighet for faglig påfyll fordi alle må vaere til stede på jobb, er dessuten utviklings­muligheten­e små.

Lett å forstå

Når det hele toppes med en lønn som ikke gjør det mulig forsørge seg selv eller å kjøpe bolig, er det lett å forstå hvorfor sykepleier­e forlater yrket.

Dette betyr selvsagt at grunnbeman­ningen må økes slik at arbeidsfor­holdene blir bedre. Da blir det mindre press på den enkelte sykepleier, mindre jobbing når naere og kjaere har fri, og det blir rom for fagutvikli­ng og påfyll.

I tillegg må det også bety at ansvarlige myndighete­r sørger for reallønnsv­ekst for sykepleier­e, og ikke en reallønnsn­edgang. Det må skapes motivasjon i den store arbeidskra­ftreserven. Vi må ikke gi opp den kompetanse­n vi faktisk har. Så konkret og enkelt kan det gjøres. Dette skulle jo passe godt til helseperso­nellkommis­jonens utredning som heter: «Tid for handling!»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway