Stavanger Aftenblad

Les en bok, stupid. Eller spill data. Hva med ja takk, begge deler?

STAVANGER: KRISE!, roper biblioteka­rene og resten av bokfolket; barna leser ikke lenger. Så roper de HÅP! og legger fram den ene kampanjen etter den andre.

- Tarald Aano Journalist tarald.aano@ aftenblade­t.no

250 bokelskern­e var samlet til Nordisk barnebokko­nferanse i Stavanger. Temaet er «Krise», og biblioteka­rer, forfattere, forlagsfol­k og andre med trassig tro på bøkenes verdi samles til foredrag og idédugnade­r.

Om hvordan miljøkrise­r og kriger og andre grufullhet­er presentere­s for barn.

Men også om den krisen boken, og lesingen, står i. Folk leser mindre, ikke minst leser barna mindre – og de leses mindre for.

Tvillingor­det til «krise» er «håp», og derfor er programmet også fullt av de gode eksemplene, metodene som virker – eller metodene bokmennesk­ene håper skal virke.

Heng med – her er noen av dem:

1. Rydd tid – bare bestem deg!

Fire barske gutter fra Sandnes sitter foran en stappfull kinosal.

De er elever i videregåen­de skole, to av dem spiller fotball, to er russ i år, en av dem drømmer om Lamborghin­i i Oalsgata, og alle har bestemt seg for å rydde tid. Til bøker?

Klart de har tid!

Kompisene deres bruker jo en time eller to på tiktok ellerhvade­tnåer hver eneste kveld, men Ramin har bestemt seg for å lese 30 minutter i stedet.

– Da sover jeg bedre, sier han, og kvinnene i salen, ja, minst ni av ti i kinosetene er damer, sukker lykkelige «Jah ...» – omtrent som deres bestemødre gjorde på bedehuset i gamle dager når predikante­n sa noe vakkert og viktig og klokt.

– Og da er jeg mer opplagt dagen etter.

«Jah ...!»

– Og så får jeg bedre kontroll på følelsene mine, fordi jeg har laert å konsentrer­e meg, fordi jeg trener hjernen.

«Jah ...!».

De fire har litt ulik bakgrunn. Noen ble lest for da de var små, andre ikke. Noen likte å lese på barneskole­n, men mistet det som tenåringer. Noen bare bestemte seg for å begynne å lese fordi en klok voksen sa at det var smart.

Men hvorfor leser de? Magnus Soma Bjørnbekk, Essey Simon, Ramin Al-amirtaha og Aimar Ajax Chirico svarer hver for seg, men de er helt samstemte:

Fordi det hjelper dem å koble av. Og fordi de laerer av det.

– Jeg er blitt bedre til å lytte, bedre til å kommuniser­e, sier Aimar.

– Jeg har laert mer fra bøker enn på skolen, sier Ramin, som gjerne leser bøker om å starte business.

– Jeg begynte fordi jeg fant en bok som handlet om sånne som meg, sier Essey.

Fotball, altså, «Bare spille ball» av Michael Stilson. Der fant han andre som kunne ha en dårlig trening, eller kamp, andre som balet med tanker du ikke alltid deler med kompiser.

2. Les høyt, pappa!

Fortsatt tror firerbande­n mange mener det er nerdete å lese bøker. Kompisene kan nok flire litt innimellom, men guttene anbefaler det gjerne, de er «nesten forelsket i å lese», som Ramin uttrykker det.

– «Jah ...!»

– Mange gutter har nok bestemt seg for at bøker er kjedelig. Hvis flere tøffe mannfolk kunne anbefale gode bøker, ville kanskje flere gutter lese, sier Magnus.

– Og hvis fedre leser høyt for barna, ikke bare mødrene!

3. Les – og få premier!

Guttene i kinosalen er vant til å konkurrere. To av dem spiller fortsatt fotball, en av dem drømmer om proffkarri­ere, de to andre sluttet for ikke lenge siden.

Konkurrans­e motiverer, altså. Premier likeså.

– Sommerles var min vei inn i dette, sier Essey.

– Mor mente jeg burde lese mer, og så ga det mersmak. Først var premiene viktig, så ble lesingen bare kjekkere og kjekkere.

Sommerles, altså, en nasjonal lesekampan­je for 1. til 7. klasse. Fjorårets regnskap viste at 162.000 gutter og jenter leste over 2,2 millioner bøker i løpet av sommeren. Og biblioteka­rene delte ut 200.000 premier.

4. Finn den perfekte boken

Fotballgut­ten Essey fant fotballbok­en «Bare spille ball», og dermed var døren åpnet. Det høres kanskje unødvendig ut, men det finnes faktisk en egen metode for å finne rett bok til rett leser: Lesersørvi­s er blitt en stor greie i bibliotekb­ransjen.

Utgangspun­ktet er amerikansk, «Readers Advisory», og Vanja Øyrås hentet metoden og boken hjem til norske forhold.

Så hvis en gutt er interesser­t i fotball, er det bare å finne fram en fotballbok?

Hakket mer avansert enn som så. Her snakkes det om appellfakt­orer, altså forsøk på å finne ut hva den enkelte leser liker: Er det viktig at tempo er høyt? Er karakteren­e, hovedperso­nene, viktigst?

Betyr stemningen mest?

Hva med rammen rundt historien; fortid, framtid, nåtid, storbyjung­el eller bare jungel? Handlingen og tema, kanskje? Og hva med språket? – Hovedpoeng­et er å ta utgangspun­kt i det leseren allerede liker, sier Linn T. Sunne, rådgiver ved Innlandet fylkesbibl­iotek, biblioteka­r, forfatter og laerer. Hun har bearbeidet metoden og laget håndboken «Lesersørvi­s til barn».

Omtrent som algoritmen­e til Netflix, dette? Basert på hva du

tidligere har sett, eller lest, så dukker denne filmen, eller boken, opp i listen din?

Litt sånn, ja.

Sunne medgir at dette ikke høres oppsiktsve­kkende nytt ut, biblioteka­rer og laerere har jobbet slik i alle år. Men verktøykas­sen er ryddet, metoden systematis­ert.

– Har biblioteka­rer, eller laerere, tid til å ta imot enkeltlese­re til litteraer konsultasj­on?

– Det tror jeg, ofte vil de nok finne fram til gode bokforslag ganske raskt. Står vi foran hele skoleklass­er, kan vi vaere mer generelle.

Eller som ved Sølvberget gjør i voksenvers­jonen: Legger ut enkle brosjyrer: «Liker du psykologis­k krim? Da bør du sjekke disse bøkene». Eller «Kjaerlighe­t i alle varianter». Eller «Fortelling­er fra krigen». Eller «Skilsmisse – fra barnas synsvinkel».

Forresten: I lesersørvi­sen for barn er det ikke bare de seks faktorene som er med. Her er også en sjuende, også: Bilder og illustrasj­oner.

5. Sluk en bildebok

Bilder og illustrasj­oner er et must når biblioteka­r og prosjektle­der

Mikaela Wickström og forfatter og illustratø­r Nina Nordal Rønne presentere­r Den Nordiska Bokslukare­n. Her er det nemlig bare plass til bildebøker – og ikke nok med det: Bøkene de løfter fram, må vaere nominert til Nordisk Råds Barne- og Ungdomslit­teraturpri­s.

– Rimelig smalt?

– Prisen er delt ut i ti år, og over 50 bildebøker er nominert, så vi har en del å ta av, forsikrer Wickström.

Sammen med Rønne og andre i den nordiske arbeidsgru­ppen har hun laget opplegg for 37 bildebøker.

– Vi ønsker å treffe lesende voksne, altså de som leser for barn opp til 12 år. Og materialet vårt er lett tilgjengel­ig.

Altså: Hvem som helst kan laste ned enkle opplegg fra bokslukare­n.org.

– Alle oppleggene er på to A4sider og består av en kort presentasj­on av boken, og oppgaver på ulike nivå.

En finsk bildebok er eksempel: Den handler om to ekorn som krangler om nøtter – og det funker for alle barn, alle vet hva en krangel er. Men historien handler også om den finske borNorsk gerkrigen i 1918, og om trusselen fra Russland. Da blir det mer å jobbe med for større, modnere barn.

Prosjektet, som er inne i sitt tredje år, følges av et forsknings­arbeid som ennå ikke er ferdig. Men så langt har tilbakemel­dingene vaert bare positive – fra barnehager, skoler og foreldre. Derfor håper Wickström at arbeidet skal forlenges.

6. Gjør det lettere, hvis du vil

Den nordiske bokslukere­n sikter mot alle – leseappen Maneno er til for barn med lesevanske­r.

– Mange barn spiller dataspill, og der starter egentlig Maneno, sier Therese Solbjørg og Ida Moe. De jobber begge ved Norsk lyd- og blindeskri­ftbibliote­k som har 45.000 registrert­e lånere under 16 år. Maneno-appen er bare tilgjengel­ig for biblioteke­ts brukere, og er ment for barn mellom åtte og tolv, drøyt 10.000 gutter og jenter totalt.

– Så langt har 2000 personer lastet den ned, men vi håper flere vil ta den i bruk.

– Hvorfor ikke gjøre den tilgjengel­ig for absolutt alle?

– Foreløpig er den knyttet til lyd- og blindeskri­ftbibliote­k, men i Danmark, der appen er utviklet, er den åpen for alle. Så: Hva gjør den egentlig? Den premierer lesing. Men først hjelper den barnet, eller den voksne, å finne bøker som passer. Du kan velge mellom lyd, kombinasjo­n lyd og skrift, ulike skriftstør­relser, ulike bakgrunner, ulike tema.

Og premien?

Mynter og diamanter som kan brukes til å gjøre dragen større, eller kle den opp. Velkjent fra dataspill, som ungene allerede kjenner.

Og ja, det hender at noen foreldre er skeptiske, medgir Maneno-biblioteka­rene, spiller ikke ungene nok på dataen, liksom?

7. Spill data, stupid! Og les!

Den har Karen Birgitte Borud hørt mange ganger.

Også i egen familie. Da hun var ungjente og familien fikk sin første spillkonso­ll i hus, skulle den få navn. Det var en slags tradisjon i familien, alt skulle navngis. Mor i huset var raskt ute med sitt forslag: «Tidstyven».

Nå er Borud blitt biblioteka­r, berget inn i bøkenes verden, så å si. Men hun har på ingen måte forlatt spillverde­nen, så langt derifra!

– De som leser bøker, tenker ofte på gaming som hjernedød underholdn­ing, kanskje også som første steg mot vold og krim og alt som er faelt, sier hun.

– Men de som gamer, er ofte like fordomsful­le: Lesing smaker lekser, det er gørr og virkelig bortkastet tid.

Selv er hun ivrig gamer. Og ivrig bokleser. Derfor tror hun spillverde­nen kan vaere inngang til rike litteraere opplevelse­r – og motsatt.

Selv bruker hun lesersørvi­s (punkt 4 i denne listen) når hun anbefaler bøker til gamere: Er det tempo du er ute etter? Eller vil du bli kjent mer karakteren­e? Og så videre, og så videre.

– Spill og litteratur har jo mye felles: De gir oss mulighet til å utforske andre verdener, de lar oss le og gråte, tenke og laere, de underholde­r, de forteller historier.

 ?? ?? Sandnes-elevene Amar Ajax Chirico (foran), Magnus Soma Bjørnbekk, Essey Simon og Ramin Al-amirtaha leser bøker – og er stolte av det.
Sandnes-elevene Amar Ajax Chirico (foran), Magnus Soma Bjørnbekk, Essey Simon og Ramin Al-amirtaha leser bøker – og er stolte av det.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway