Stavanger Aftenblad

Tror ny Tina Jørgensen-serie kan bidra til å løse saken

TV: Regissør håper ny tvserie kan hjelpe å oppklare den 23 år gamle drapssaken.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

– Jeg har absolutt håp om det. Jeg tror serien kan bidra mer enn de tekniske bevisene, som dessverre har blitt kastet i denne saken. Det handler om å få informasjo­n fra noen som vet noe. Noen som ikke har snakket om det ennå, sier regissør og produsent Bjørn Eivind Aarskog til Aftenblade­t.

Aarskog startet arbeidet med serien samtidig som han lagde «Hvem drepte Birgitte?», som ble sendt på tv i 2018.

I et intervju i begynnelse­n av produksjon­en fikk de mange opplysning­er om en mann som kunne knyttes både til Birgitteog Tina-saken. Samme dag gikk politiets Cold Case-gruppe ut og sa at det kunne vaere snakk om samme drapsmann.

– Da var det veldig lett for oss å skjønne hvem det var. Han var den eneste som gikk igjen i begge sakene, sier Aarskog.

Mannen han snakker om er 52åringen som 6. februar ble dømt for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Legges ut på nett

Sammen med Bjørn Olav Jahr, forfatter av boken «Hvem drepte Birgitte?», dro Aarskog for å møte mannen. Møtet ble anonymiser­t i serien om Birgitte-saken, men vil vises i sin helhet i «Hvem drepte Tina?».

I stedet for å samarbeide med en tv-kanal eller strømmetje­neste, har Aarskog denne gangen valgt å legge ut serien på nettstedet www.hvemdrepte­tina.no. Første episode kan ses gratis, før man må betale for de resterende fire episodene. For Aarskog er det viktig at serien er tilgjengel­ig for alle.

– På den måten har vi større sjanse for å nå de som sitter med opplysning­er i saken, sier han.

Flere nye detaljer

«Hvem drepte Tina?» er inspirert av Erlend Frafjords bok «Da Tina ble drept». Politiet har tidligere vaert kritiske til Frafjords bok, som de mente ga for mange detaljer. De mente det kunne hindre at saken ble oppklart gjennom en tilståelse.

– At konkrete detaljer fra åsted og funnsted som ikke tidligere er offentligg­jort, kommer ut, er uheldig for etterforsk­ningen. Jo flere detaljer som kommer ut, jo faerre kontrollpu­nkter har vi, sa politiinsp­ektør Espen Erdal til Aftenblade­t i 2018.

Aarskog forklarer at dette har vaert et tema i begge produksjon­ene. Allikevel mener han at mer informasjo­n burde komme ut.

– Etter at det har gått 23 år, synes jeg det blir feil å ikke ta med det meste vi har av informasjo­n.

«Hvem drepte Tina?»-serien kommer til å fortelle detaljer fra saken som politiet aldri har gått ut med. Aarskog understrek­er at det er helheten i serien, ikke enkelte avsløringe­r, som er det viktigste.

– Det viktigste er at vi setter alle brikkene sammen. Da kan du få en total oversikt, og det begynner å bli åpenbart hva som kan ha skjedd, sier han.

 ?? BJØRN EIVIND AARSKOG ?? Forfatter Erlend Frafjord (til høyre) skrev boken som inspirerte serien. Her blir han intervjuet av seriens regissør og produsent, Bjørn Eivind Aarskog.
BJØRN EIVIND AARSKOG Forfatter Erlend Frafjord (til høyre) skrev boken som inspirerte serien. Her blir han intervjuet av seriens regissør og produsent, Bjørn Eivind Aarskog.
 ?? BJØRN EIVIND AARSKOG ?? Snart kommer serien om drapet på Tina Jørgensen. Drapet skjedde i 2000, og er fortsatt ikke oppklart.
BJØRN EIVIND AARSKOG Snart kommer serien om drapet på Tina Jørgensen. Drapet skjedde i 2000, og er fortsatt ikke oppklart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway