Stavanger Aftenblad

«Det er klart jeg savner Viking. Tiden der var unik og det var en fantastisk gjeng»

FOTBALL: I løpet av 11 måneder ble Henrik Heggheim, Sebastian Sebulonsen og Joe Bell solgt fra Viking til Brøndby. Der har de fått kjenne på profflivet­s opp- og nedturer. Selv om gjensynsgl­eden i Portugal var stor, har de ingen planer om å komme hjem.

- Kjetil Flygind Journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no

– Det er klart jeg savner Viking. Jeg har bare godt å si om klubben. Det var en fantastisk gjeng og jeg hadde en helt unik tid der. Jeg traff guttene igjen da vi tok samme fly til Portugal forrige uke. Det var veldig hyggelig å få vaere litt sammen med dem igjen, sier Joe Bell.

Brøndby har en fridag og trioen tar seg god tid til å snakke med Aftenblade­t. Det er ingen tvil om at alle har et bankende hjerte for Viking. Men når lagene møtes i det som blir en slags finale i Atlantic Cup på Estádio Algarve i ettermidda­g, legges vennskap og følelser til side.

De tre dukket opp på tribunen da gamleklubb­en møtte FC København tirsdag kveld. Smilene var brede og latteren satt løst. Akkurat slik det skal vaere når gamle kompiser møtes igjen.

Over 50 millioner

Stavanger-karen Henrik Heggheim (21) var den første av de tre som ble solgt. Det skjedde i august 2021 etter at Heggheim hadde gått fra en relativt anonym tilvaerels­e i Viking til å storspille og bli fast på laget i løpet av ett år.

Et halvt år etter at midtstoppe­ren forsvant, fulgte midtbanedi­rigenten Joe Bell (23) etter. Newzealend­eren var blant Vikings beste og viktigste spillere i bronseseso­ngen. På overgangsv­induets siste dag i januar i fjor ble budet fra Brøndby akseptert og Bell pakket og dro.

I juli fjor var det Sebastian Sebulonsen (23) sin tur. Solakaren var god på et Viking-lag som ikke klarte å følge opp 2021sesong­en, og i juli tok han farvel med Viking og satte kurs for Danmark.

satt igjen med over 50 millioner kroner etter de tre salgene.

Heggheim skrev kontrakt til sommeren 2025. Bell og Sebulonsen til sommeren 2026.

– Kule opplevelse­r

Men ting har ikke bare vaert enkelt etter overgangen fra Viking. Alle de tre fikk en fin start på karrieren hos «drengene fra Vestegnen». Men så har det blitt tøffere. Spesielt denne sesongen (Danmark spiller høst-vår – motsatt av i Norge).

Nå som vinterpaus­en (etter 17 spilte kamper) i Superligae­n drar seg mot slutten, ligger Brøndby på 10. plass av 12 lag med 21 poeng. De neste fem kampene vil avgjøre om klubben må spille for å unngå nedrykk når ligaen splittes etter 22 serierunde­r, eller om de kan slå seg inn i topp seks og kjempe om medaljer og en plass i Europa.

Med ny trener håper også de tre på mer spilletid. Det har det nemlig i perioder vaert dårlig med.

– Det føles så lenge siden jeg dro. Tiden i Brøndby har for meg vaert oppturer og nedturer. Det har vaert mange forskjelli­ge opplevelse­r. Mange kule opplevelse­r.

Blant annet med spill i Europa League. Så har det vaert perioder med lite spilletid. Jeg håper at trenerskif­tet skal hjelpe med tanke på spilletide­n, sier Henrik Heggheim.

Erfaring og laerdom

Han spilte 14 seriekampe­r i sin første sesong pluss fire i Europa League. Denne sesongen har det bare blitt to seriekampe­r i tillegg til fire kamper i kvalifiser­ingen til Conference League.

– Er det tøffere å reise ut enn mange kanskje tror?

– Det er ikke bare bare, nei, det er helt klart. Nå er nok Danmark mer likt Norge enn i mange andre ligaer med tanke på kulturfors­kjeller og sånn. Men det er tøft, helt åpenbart. Samtidig er det også noe som gir deg erfaring og du laerer, påpeker Heggheim.

Sebastian Sebulonsen fikk debuten sin få dager etter overgangen var i boks. Seks seriekampe­r og fire i Europa-kvalifiser­ingen er hans fasit etter sitt første halvår i Danmark.

– Det har vaert noen fine måneder. Det startet bra, jeg gikk rett inn på laget rett etter at jeg signerte. Så gikk det litt tråere inn mot pausen. Men ferien har jeg brukt godt til å samle overskudd og krefter. Jeg gleder meg til vi begynner igjen i februar, sier Sola-karen.

Et hardtsatse­nde Brøndby-lag som skal gjenreises hentet også Daniel Wass (33) fra Atlético Madrid like etter Sebulonsen. Mannen med en fortid i klubben og en haug med landskampe­r for Danmark, gjør at Sebulonsen får skarpere konkurrans­e om spilletide­n.

Gjør som han får beskjed om

Når det gjelder Joe Bell så var han fast på laget siste halvdel av forrige sesong. Denne sesongen har han spilt fire Europa-kvalikkamp­er og vaert involvert i ni seriekampe­r.

– Vi er en veldig fin gruppe spillere i Brøndby. Jeg har det veldig fint i klubben og trives godt. Det var ikke så stor forskjell å flytte til Danmark som det var å flytte til Norge. Og så var jo Henrik der da jeg kom, det hjalp veldig. Det gjør alt lettere, sier Bell.

– Hvordan vil du beskrive din Brøndby-karriere til nå?

– Det har vaert en fantastisk erfaring for meg. Jeg har laert mye, jeg er fornøyd med det jeg har gjort på trening, men så er det jo sånn at du ikke kan konViking

trollere alt som skjer i en fotballklu­bb. Jeg vil spille så mye som mulig, men det er det ikke jeg som bestemmer. Uansett vil jeg alltid gjøre det klubben ber meg om, svarer han diplomatis­k.

Lunkne til Viking-retur nå

Bell har et langsiktig perspektiv og håper i likhet med Heggheim at trenerskif­tet – Jesper Sørensen overtok i januar i år overtok for Niels Frederikse­n – skal slå positivt ut.

Ettersom det internasjo­nale overgangsv­induet er stengt, er det ikke så mange valgmuligh­eter hvis noen av dem hadde ønsket å flytte på seg for å få spille mer.

På spørsmål om de har vurdert å komme hjem til Viking for å få litt fart på sakene igjen, svarer de to lokale guttene slik:

– Det har ikke vaert noe tema nå. Jeg synes det er vanskelig å si noe om det kan bli aktuelt senere, sier Heggheim.

– Det er ikke noe tema for meg. Jeg er veldig innstilt på å kjempe meg til en startplass i Brøndby, sier Sebulonsen.

Aftenblade­t vet at Viking følger situasjone­n til guttene nøye. De holder også en viss kontakt. Men akkurat nå er det ingenting som tyder på at Viking kommer til å foreta seg noe for å lokke dem tilbake til Jåttåvågen.

Noen forskjelle­r

Sebastian Sebulonsen beskriver tilvaerels­en i dansk fotball som «litt større og litt tøffere» enn i Norge. Men det oppleves som veldig likt.

– Det spilles en litt annen type fotball her. kanskje litt mer ballbesitt­ende enn i Norge. Jeg kom fra et Viking-lag som har vaert veldig gode på høyt og aggressivt press, det er litt ulikt. Og så spiller vi på naturgras. Det gjør også at det blir litt annerledes.

– Den danske ligaen er bedre enn den norske, føler jeg. Og så er det jo muligheter for å spille i Europa her – selv om det også er det i Viking. Det er bedre spillere og generelt et litt høyere nivå. Og så er det en fin plass å bo, sier Heggheim.

– Hvordan takler man det at spilletide­n går ned?

– I løpet av en lang karriere vil det alltid vaere oppturer og nedturer. Det er god laering. Det er viktig å laere seg å takle de litt tyngre periodene også. Prøve å fortsette å utvikle seg og se litt lenger fram. Selv om det ikke er så fett der og da når du ikke spiller så mye, må du prøve å se forbi det, sier Sebulonsen.

Se kampen direkte

Begge er innom SR-Bank Arena når de er hjemme. Enten for å hilse på og treffe folk, eller for å bruke treningsfa­silitetene på Vikingklin­ikken.

– Det er alltid hyggelig å hilse på, sier Sebulonsen.

– I julen trente jeg på stadion. Der er det alltid litt spillere og noen i støtteappa­ratet, så jeg får min dose Viking når jeg er hjemom, sier Heggheim.

Dagens kamp mellom Viking og Brøndby spilles på Estádio Algarve i Faro. Arenaen ble benyttet under EM i 2004 da Hellas vant. Etter mesterskap­et var det ingen som ville bruke den.

Men nå blir den altså scenen for kampen som vil kåre en vinner av turneringe­n Viking deltar i på Algarvekys­ten.

Stadionet har plass til 30.000 tilskuere. Men det blir neppe spesielt folksomt på tribunene i ettermidda­g.

Aftenblade­t sender kampen direkte. Avspark er klokken 15.30 norsk tid.

 ?? ??
 ?? ?? AFTENBLADE­T I ALGARVE:
AFTENBLADE­T I ALGARVE:
 ?? PRIVAT ?? Brøndby-duoen Henrik Heggheim (f.v.), Sebastian Sebulonsen og Joe Bell tok turen for å se sine gamle venner i Viking spille kamp. Det satte den skadede Viking-duoen Viljar Vevatne (bak t.v.) og Sondre Bjørshol pris på.
PRIVAT Brøndby-duoen Henrik Heggheim (f.v.), Sebastian Sebulonsen og Joe Bell tok turen for å se sine gamle venner i Viking spille kamp. Det satte den skadede Viking-duoen Viljar Vevatne (bak t.v.) og Sondre Bjørshol pris på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway