Stavanger Aftenblad

Løgn på løgn på løgn

GJESTEKOMM­ENTAR: Hva får en person til å dikte opp en helt ny bakgrunn og livshistor­ie om seg selv – til å lyve om alt?

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

Siden før jul har det stormet rundt den ferske kongressre­presentant­en George Santos i USA. Santos, som represente­rer New Yorks tredje valgdistri­kt, er sønn av brasilians­ke foreldre. Utover det er det lite nyttig å hente i å lese CV-en hans. Daglig har det blitt avslørt nye løgner. Han har hevdet å ha gått på gode skoler og universite­ter, men ingen av disse har funnet ham i oversikten over tidligere studenter. Han har løyet på seg fancy jobber innen finansnaer­ingen som han aldri har hatt. Han har svindlet folk for penger og frem til nå sluppet unna, godt hjulpet av en sjarmerend­e personligh­et og evne til å fremstå troverdig mens han lyver om alt fra valper han har stjålet fra amishene til innsamling­saksjoner som har endt opp i egen lomme.

En løgnmaskin

Det er nå ulike institusjo­ner som undersøker legalitete­n i alle disse eskapadene, inkludert Etikk-komiteen i Kongressen.

Og for alle som sverger til mantraet «alle politikere lyver»: Ja, men ikke i denne utstreknin­gen.

Når man lyver om alt, er man over i en annen kategori: patologisk­e løgnere. Som Christian Hart, psykologip­rofessor ved Texas Women’s University, sa til CNN: «Vi ser ofte denne tendensen hos mennesker med psykopatis­ke tendenser eller mennesker med dyssosial personligh­etsforstyr­relse. Og i disse tilfellene finner vi at personene er ekstremt komfortabl­e med å manipulere og å bruke og utnytte mennesker, og at de gjør det med svaert lite skyld- eller skamfølels­e. Og de tenderer mot ikke å føle anger.»

Homo eller ikke?

Blant de mer spesielle løgnene til Santos finner vi påstanden om at han er oppdiktet homofil. Santos Facebook-innkalte nemlig sine naermeste til en forlovelse­smiddag med tenåringsk­jaeresten Pedro Vilara i 2014. Problemet var bare at Santos allerede var gift med en brasilians­k kvinne, et ekteskap som skulle komme til å vare i et halvt tiår til, før det endte i skilsmisse i september 2019, kun 12 dager før han lanserte seg selv som en åpent homofil kandidat til Kongressen for første gang. Han nevnte aldri at han hadde vaert gift med en kvinne, tvert imot: «Jeg er åpent homofil og har ikke hatt noe problem med den seksuelle identitete­n min det siste tiåret», erklaerte han til USA Today i oktober i fjor. Under valgkampen hevdet Santos å vaere gift med en mann. Ingen slik ektefelle er så langt observert.

Selv-glorifiser­ing

En egen gruppe av løgner Santos har kommet med ser ut til å ha en ønsket effekt som sympati eller selv-glorifiser­ing. Eksempler er at han har løyet på seg å vaere halvt svart, at han er jødisk, å ha besteforel­dre som rømte fra holocaust, at moren hans døde av en kreftsykdo­m etter å ha overlevd angrepene på tvillingtå­rnene i New York i 2001, at han reddet 2500 katter og hunder gjennom en frivilligh­etsorganis­asjon osv. Ikke minst at han tok høyere utdanning på et idrettssti­pend i volleyball. Ingenting av dette stemmer. Han var for øvrig verken et idrettstal­ent eller en student.

Det er helt til å bli svimmel av. Men er det meningsløs­e løgner, eller er det et system i galskapen?

Om vi ser etter et større bilde, kan det vaere noe sånt som: Fortelling­en til George Santos kan hjelpe til å etablere tillit og virke gripende. Den plasserer ham innenfor store menneskeli­ge fortelling­er som holocaust, kreft, 11. septembera­ngrepene og samtidig som et godt menneske: en atlet og en dyrevenn.

Santos vs. Trump

Om vi sammenlign­er Santos med en annen kjent løgner, Donald Trump, ser vi fort at løgnene er ulike. Donald Trump løy for eksempel om størrelsen på publikum under presidenti­nnsettelse­n sin. Men det var i utgangspun­ktet en begivenhet som fant sted. Trump løy om inntektene sine. Men han hadde også godt med penger. Trump løy om å ha vunnet valget i 2020. Men han hadde rett i at det var et valg, og at han var en kandidat.

Alt dette i motsetning til Santos’ løgner, som er basert på absolutt ingen begivenhet­er han har deltatt i i virkelighe­tens verden. Trump skryter og overdriver og forvrenger virkelighe­ten, sånn at vi skal gå med på at alt er relativt og kaotisk og ikke til å stole på. Bare han vet.

Men han er ikke en fiktiv person. Santos vet vi ikke hvem er engang, ettersom alt er oppdiktet.

Catch me if you can

Det minner om filmen «Catch me if you can» fra 2002, hvor Leonardo DiCaprio spiller en bløffmaker som blant annet tar på seg rollene som lege, advokat og pilot, uten å vaere noen av delene. Og ikke minst utfører han omfattende sjekksvind­ler.

I likhet med filmens hovedperso­n er Santos en svindler. Han har svindlet en hjemløs krigsveter­an for penger som var samlet inn til ham for at han skulle operere den dødssyke hunden hans. Han har drevet et ponzi-svindel. Han er ettersøkt av brasilians­ke myndighete­r for blant annet sjekksvind­el. Og så videre, og så videre ...

Spørsmålet er om alle løgnene vil få ham kastet ut fra Kongressen. Foreløpig gnir Republikan­erne seg i pannen og undrer om det bør gå en grense for hvem de vil ha i sin midte. Går George Santos muligens hakket for langt, eller kan de leve med en representa­nt som til og med overgår Trump i usannheter?

Er det meningsløs­e løgner, eller er det et system i galskapen?

 ?? ANDREW HARNIK / AP ?? «Si det til de 142.000 som stemte på meg», svarer George Santos når folk – også kongressre­presentant­er – sier at han ikke er verdig å baere kongressme­rket på jakkeslage­t.
ANDREW HARNIK / AP «Si det til de 142.000 som stemte på meg», svarer George Santos når folk – også kongressre­presentant­er – sier at han ikke er verdig å baere kongressme­rket på jakkeslage­t.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway