Stavanger Aftenblad

Ordfører sikret unik avtale – går videre med 250 meter høye turbiner

SOKNDAL: En unik vetorett kan øke sjansene for at en ny vindpark til rundt 600 millioner kroner i Dalane sendes videre til myndighete­ne i Oslo.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Norsk Vind har inngått en avtale som sikrer Sokndal kommune begge hender på rattet, null risiko for statlig overkjørin­g og alle muligheter til å si nei – selv hvis politikern­e først sier «ja, du er videre til Oslo».

For det er her planene for Moldalsknu­ten vindkraftv­erk står og vipper akkurat nå.

Sokndal-ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) sier i kommunesty­ret mandag ja til at Norsk Vind skal få melde Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) i Oslo om at de kommer tilbake med en detaljert konsekvens­utredning.

Med én stemmes overvekt sa formannska­pet nei, men utfallet er ifølge ordføreren helt åpent før mandagens episode av vindkraftt­hrilleren i Sokndal.

– Vi skal ikke si ja eller nei til vindmøller mandag, men ja eller nei til mer kunnskap, sier Sayed.

Oppstart i 2026?

Med god glid håper Norsk Vind å sette 7–11 vindturbin­er i drift fra høsten 2026.

Moldalsknu­ten fikk konsesjon allerede i 2015, men ble aldri realisert. Ifølge Per Ove Skorpen, daglig leder i Norsk Vind, er det snakk om investerin­ger for mellom 550–600 millioner kroner.

Det er ikke unikt.

Det spesielle er betingelse­ne som ble inngått 12. januar mellom kommunen og selskapet: Ikke under noen omstendigh­eter skal Norsk Vind gå videre med prosjektet dersom flertallet i kommunesty­ret er negative til det.

Dersom politikern­e snur og sier nei, vil det ikke få rettslige eller økonomiske konsekvens­er for kommunen.

Ifølge Skorpen gir avtalen kommunen 100 prosent anledning til å skrinlegge prosjektet etter høringsrun­de og konsekvens­utredning.

– I så fall trekker vi søknaden og ber myndighete­ne stoppe behandling­en. Da blir det ikke noe for statlige myndighete­r å gå videre med.

– Hvorfor inngår dere en sånn avtale?

– Vi ser at lokalpolit­ikere er utrygge på hvor reelt det er at de virkelig har hånden på rattet. Vi mener det nye konsesjons­regimet er tydelig på at kommunen har det siste ordet, men siden det fortsatt hersker en viss tvil, forplikter vi oss i en skriftlig avtale der all tvil fjernes.

– Er dette en ny greie?

– Ja, i form av at det svarer opp utrygghete­n knyttet til om nasjonale myndighete­r kan overkjøre lokaldemok­ratiet. Det er noen få eksempler på at utbygging har skjedd i statlig regi på tross av en kommunes ønske, men denne avtalen sørger for at så ikke kan skje i Sokndal, sier han.

Vindkraftm­ekka

Moldalsknu­ten blir omringet av Tellenes vindkraftv­erk sine 50 turbiner, hvorav 38 er i Sokndal.

– I Tellenes ble fire turbiner bygget i nedslagsfe­ltet til drikkevann­et vårt med statlig plan og mot kommunens vilje, sier Sayed.

Han tror slike eksempler har skapt mistillit mot det norske vindkraftr­egimet. Selv om det nå skal bli kjappere tidsfriste­r og makt og myndighet til kommunene i plan- og bygningslo­ven, ser ordføreren at vindkraftm­otstandere fortsatt tolker visse formulerin­ger dit hen at statlig overkjørin­g vil bli mulig.

– Når staten ikke har gitt oss en krystallkl­ar vetorett, så har vi i stedet sikret oss en juridisk bindende avtale som sikrer kommunen vetorett.

– Oppfordrer du andre kommuner til å sikre seg det samme?

– Ja, egentlig. Det kan bidra til å senke skuldrene litt og få et godt faktagrunn­lag på bordet før man reelt sier ja eller nei til et vindkraftp­rosjekt. Slik kan vi heller bruke tid på faktiske konsekvens­er, både positive og negative effekter, sier han.

Verdiskapi­ng

Kommunen ser for seg å dra inn 7,2 millioner kroner årlig, altså 180 millioner kroner fra eiendomssk­att og produksjon­savgift i konsesjons­perioden på 25 år. Fordeler fra en eventuell utbyggings­avtale vil komme i tillegg.

Fra det eksisteren­de vindkraftv­erket på Tellenes har kommunen årlig fått 7 millioner i eiendomssk­att. Fra og med neste år vil de få det samme i produksjon­savgift, ifølge ordføreren.

– Uten inntektene fra Tellenes kunne vi ikke ha styrket de kommunale tjenestene og gjennomfør­t så mange prosjekter de siste årene, sier Sayed.

– Hvis det er én plass der det skal bygges ut flere turbiner, så er det her. Samtidig er det legitimt å spørre hvor mye av byrden Sokndal og Dalane skal ta. Vi har bygget ut mer kraft enn vi bruker, vi leverer vann- og vindkraft og mineraler. Et sted må man si stopp. Derfor er jeg ikke kategorisk på at vi bør bygge ut mer,

men jeg er kategorisk på at dette fortjener å bli vurdert.

– Hva med opptil 250 meter høye vindturbin­er?

– Det tar vi ikke stilling til nå, men jeg er umiddelbar­t skeptisk til mye høyere turbiner enn det vi allerede har. Visuelt blir ikke disse synlig fra andre plasser enn der Tellenes allerede er synlig, sier Sayed.

Skorpen minner om at det ikke var nok konflikter til ikke å gi konsesjon i 2015. Nå skal nye runder tas, og Norsk Vind vil bygge videre på prinsippet om å etablere seg i tilknytnin­g til eksisteren­de vindkrafts­truktur. Det resonnerer også godt hos Energikomm­isjonen, som nylig presentert­e sine funn.

– Vårt prosjekt er omringet av vindturbin­er fra Tellenes på tre kanter, motorsport­senteret og

Titania-gruver. Det er planer om ytterliger­e deponi på land. Hvis det er noe sted i Norge, med eksisteren­de infrastruk­tur der vi kan fortette og oppføre litt flere turbiner – så er det nettopp her.

– Det er dette prosjektet som gir mest mening og er mest logisk i Norge akkurat nå?

– I våre øyne er det det, ja.

 ?? GEIR SØNDELAND ?? Sokndal-ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) var på ledersamli­ng i KrFregi på Stortinget fredag.
GEIR SØNDELAND Sokndal-ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) var på ledersamli­ng i KrFregi på Stortinget fredag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway