Stavanger Aftenblad

Mats Danielsen kvittet seg med 60 kilo på ett år

STAVANGER: Lokalpolit­iker Mats Danielsen har gjennomgåt­t en stor forandring i løpet av det siste året. Bildet med ølglasset og chilinøtte­ne ble selve dråpen for 30-åringen.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

– Min samboer, Christine, tok det bildet av meg for 364 dager siden. Da jeg så det, tenkte jeg at dette ikke var personen jeg trodde jeg var, og at nå måtte jeg virkelig ta meg selv i nakken, sier Mats Danielsen.

Lang fartstid

30-åringen har vaert en del av Stavangers politiske liv siden han ble valgt inn i bystyret som 18åring i 2011.

I fjor høst meldte han seg ut av Fremskritt­spartiet, og har senere møtt som uavhengig representa­nt.

Samtidig har han gjennomfør­t en bemerkelse­sverdig slankepros­ess. Fredag la han ut en post på Facebook der han feiret at han for første gang på veldig lenge så et tosifret tall på badevekta.

– Når passerte du 100 kilo den andre veien?

– Det var nok da jeg var 12–13 år. Jeg har alltid vaert en stor gutt, sier Danielsen, som måler 1,94 meter på strømpeles­ten.

– Er det på treningsst­udio du har lagt grunnlaget for vektreduks­jonen?

– Nei. Overhodet ikke. Jeg har ikke vaert innom et eneste treningsst­udio. 99 prosent skyldes endret kosthold.

– Det har ikke blitt så mye chilinøtte­r og øl, sånn som på bildet fra februar i fjor?

– Nei, det kan du si. Etter det har jeg bare drukket alkohol to ganger. Dessuten har jeg praktisert periodisk faste, der jeg bare spiser mellom klokken 12 og 18 på dagtid. Jeg har for en stor del brukt oppskrifte­n til Marit Kolby, en ekspert på ernaering som var mye i media i fjor, sier Danielsen.

Nok vitaminer

– Det handler vel ikke bare om hvor mye du spiser, men også hva du spiser?

– Ja. Jeg har brukt diverse apper for å holde styr på at jeg får i meg de rette naeringsst­offene. Vitaminene har jeg kontroll på. Ellers har jeg også prøvd å styre unna ultraprose­sserte produkter, sier Danielsen.

– Hvordan vil du oppsummere de livsstilse­ndringene du har gjort?

– Jeg har fått mer energi. Det merker jeg godt nå når jeg står midt i en flyttesjau. Jeg sover bedre enn før, og har i det store og hele fått bedre livskvalit­et. Samtidig er det en del overflødig hud som jeg skal få gjort noe med etter hvert, sier Danielsen.

Han legger ikke skjul på at det har kostet å legge om kostholdet.

– Jeg har alltid vaert glad i god mat. Det har hendt, også det siste året, at jeg har unt meg selv litt ekstra, sier Danielsen, som ikke står på noen valgliste før høstens lokalvalg.

Professor i ernaering ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t (NMBU), Birger Svihus, mener Danielsens metode høres ut som en ren suksesshis­torie.

– Ikke sulten? Ikke spis

– Jeg ser ingen grunn til å advare mot det han har gjort. Det er uproblemat­isk å ikke spise om morgenen. Er man ikke sulten, er det ingen grunn til å spise frokost. Da vil man i stedet fortsette å brenne opplagret fett, sier ernaerings­professore­n som alt i mange år har vaert blant de udogmatisk­e når det gjelder antall daglige måltider og hvor lang tid det bør vaere mellom disse.

– Ser du ingen betenkelig­heter med å gå ned fra 160 til under 100 kilo på ett år?

– Han karen her spiser tydeligvis mye mindre enn tidligere. Da er det viktig å passe på at måltidene gir nok av viktige naeringsst­offer som vitaminer og mineraler. Grønnsaker, fisk, egg og melk er alle matvarer som er svaert rike på naeringsst­offer, sier Svihus.

Jeg har ikke vaert innom et eneste treningsst­udio. 99 prosent skyldes endret kosthold.

Mats Danielsen

 ?? JAN WILLY JOHANSEN/FILM OG FOTOPARTNE­R ?? Dagens Danielsen i en langt lettere utgave. Bildet er tatt i jobbsammen­heng hos arbeidsgiv­er Eye-share.
JAN WILLY JOHANSEN/FILM OG FOTOPARTNE­R Dagens Danielsen i en langt lettere utgave. Bildet er tatt i jobbsammen­heng hos arbeidsgiv­er Eye-share.
 ?? PRIVAT ?? Bildet fra februar i fjor som ble et vendepunkt. Mats Danielsen med øl og chilinøtte­r.
PRIVAT Bildet fra februar i fjor som ble et vendepunkt. Mats Danielsen med øl og chilinøtte­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway