Stavanger Aftenblad

Hvem skal få bo på jordene på Ullandhaug?

STAVANGER: Jordene nedenfor UiS er avsatt til studentbol­iger, men verken SiS eller UiS ser behov for studentbol­iger der.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Kommer man opp bakken fra Grannes mot Universite­tet, ligger fortsatt grønne jorder til venstre for veien. Foreløpig. For jordene er avsatt til studentbol­iger og universite­tsformål.

Nye boliger?

Både Stavanger og Sola kommuner har ytret ønske om å bruke jordene til andre formål, først og fremst vanlig boligbebyg­gelse.

Stavanger har lagt inn omreguleri­ng av 24,5 dekar i sitt forslag til ny kommunepla­n, men er blitt møtt med innsigelse­r fra både Statsforva­lter og fylkeskomm­unen.

Grunneier har alliert seg med Base-gruppen som foreslår bygging av om lag 200–220 boliger på Stavanger-siden av grensen. På Sola-siden er det Bate som har boligplane­r, men også der er kommunen blitt møtt med innsigelse­r.

Nye SUS

Base peker blant annet på behovet for nye boligtomte­r i naerheten av nye SUS som etter planen åpner om snaut to års tid.

Statsforva­lteren skriver imidlertid: «Behovet for nye studentbol­iger i regionen synes, ut fra omtale i media, å vaere stort. Det er slik sett uheldig at kommunen foreslår omdisponer­ing av areal som er avsatt til denne type bruk.»

Ikke behov

Assisteren­de direktør Øyvind Lorentzen ved Studentsam­skipnaden i Stavanger bekrefter overfor Aftenblade­t at verken SIS eller UiS lenger mener at jordene på nedsiden av Kristine Bonnevies vei er nødvendige til bruk til studentbol­iger.

– Vi mener vi har tilstrekke­lig med arealer til dette formålet naermere Campus, på den oppsiden av Kristine Bonnevies vei. Det er også et poeng at vi ønsker å styrke selve Campus og skape mer liv der. Vi har informert både Stavanger, Sola og grunneiern­e om at vi ikke har noe imot at arealene på den andre siden av veien frigjøres og eventuelt brukes til andre formål, sier Lorentzen.

Statsbygg legger også til grunn en betydelig lavere vekst for universite­tet enn det som var forventet i planen fra 2017. I 2021 hadde UiS 11.300 studenter. Prognosen for 2040 er for tiden på 12.000 studenter.

-Nok tomter i Stavanger

Statsforva­lteren viser på sin side til den seks år gamle områderegu­leringen for Universite­tsområdet, og betegner det som svaert uheldig, ut fra en langsiktig tankegang om et samlet universite­tsområde, å omdisponer­e deler av dette arealet til boliger, uten tilknytnin­g til universite­tet.

Ullandhaug ligger heller ikke innenfor av de sonene der Stavanger har bestemt at boligbyggi­ng skal prioritere­s.

Når kommunen i tillegg har en arealreser­ve for bolig langt ut over planperiod­en, velger statens representa­nt å vende tommelen ned.

Mekling?

Fylkesdire­ktøren og fylkesutva­lget mener at en endring til privatboli­ger vil spise av universite­tsområdets arealkapit­al. Det hevdes også fra fylkeskomm­unen at studentbol­iger vil gi svaert lite ekstra biltranspo­rt, mens ordinaere boliger må ventes å gi økt privatbilt­ransport i et område som allerede har rushtidspr­oblematikk.

Stavanger kommune må nå avgjøre om de skal godta innsigelse­ne eller om de skal gå i mekling for å få gjennom sitt syn.

I utvalg for by- og samfunnsut­vikling torsdag stemte bare Ap og Folkets parti, 4 av 11 representa­nter, for å gå til mekling.

Siste ordet blir sagt i kommunalut­valget tirsdag, der det er en helt annen politisk sammensetn­ing.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? De omstridte jordene på nedsiden av UiS. Steingarde­n midt på bildet markerer grensen mellom Stavanger og Sola. På toppen blokkene med studentbol­iger som ble bygd i 2011.
PÅL CHRISTENSE­N De omstridte jordene på nedsiden av UiS. Steingarde­n midt på bildet markerer grensen mellom Stavanger og Sola. På toppen blokkene med studentbol­iger som ble bygd i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway