Stavanger Aftenblad

– Skjønner at folk lurer på hva som skjer

FORUS: Tusenvis av kunder lurer nå på hva som skjer og om det er trygt å lade sine elbiler med laderen fra Easee. – Det er høyst usikkert når det vil komme en konklusjon, sier John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

Easee-trøbbelet:

Tidligere denne uken ble det kjent at svenske Elsäkerhet­sverket truet Easee med salgsforbu­d for noen av markedets mest populaere elbillader­e.

Tusenvis av kunder lurer nå på hva som skjer og om det er trygt å lade sine elbiler med laderen fra Easee.

– Jeg skjønner veldig godt at det er veldig mange der ute som nå sitter med mange ubesvarte spørsmål. Det er en usikker situasjon som angår mange, sier avdelingsd­irektør John Eivind Velure i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) til Aftenblade­t.

– Forsiktige med å konkludere

Velure sier videre at de har tett kontakt med Elsäkerhet­sverket, men at det er høyst usikkert når det vil komme en konklusjon.

– Saken må gå sin gang, og det er viktig å understrek­e at vi må vaere forsiktige med å konkludere med noe som helst på nåvaerende tidspunkt. Nå har Easee fått frist med å svare senest i løpet av mandag, og så får vi ta det derfra, sier Velure.

– Kommer dere, altså norske myndighete­r, til å kontroller­e Easees lader selv eller er det svenske myndighete­r som nå kjører saken og så vil den sette en standard for Norge og Europa?

– Det er på en måte svenskene som styrer denne saken akkurat nå, men vi kan selvsagt bestemme oss for å gjøre undersøkel­ser selv også. Det er imidlertid det samme regelverke­t som gjelder både for Sverige, Norge og ellers i Europa. Så konklusjon­en til svenske myndighete­r vil definitivt bety noe for resten av markedet også, svarer han.

– Ser ikke lyst ut

NAFs ladeeksper­t Jan Tore Gjøby at Easee får salgsforbu­d for sin populaer elbillader.

– Jeg skal vaere veldig forsiktig med å konkludere i forkant, men det ser ikke lyst ut for Easee. Min magefølels­e sier at det blir salgsforbu­d, sier Gjøby til nettstedet Tek.no.

Gjøby er elektroing­eniør, ladeeksper­t for NAF og leder arbeidet med standarder for elbilladin­g i Norge. Selv om han mener det kan bli salgsforbu­d av Easeelader­en, sier han at du ikke må klippe kabelen med det samme. Den er fortsatt trygg å bruke.

– Nei. Sånn som de er konstruert, så bør de håndtere normale feil. Dette er vern mot mer komplekse situasjone­r. Og de oppstår i spesielle situasjone­r, eller når utstyret blir mer slitt.

– Vil påvirke alle

NAF skriver følgende på sin nettside:

«Vedtaket som blir gjort i Sverige etter at Easee har fått forklare seg, vil også påvirke Norge og alle andre land i EØS området.

Det er Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (NKOM) og Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) som har ansvaret for å følge opp dette i Norge».

Easee på sin side svarer at det er trygt å fortsette å lade.

– Statusen på produktene våre er uendret. Vi kan forsikre om at våre kunder kan lade trygt hver dag, sier Kenneth Bjerga, PR-sjef i laderprodu­senten.

I sitt varsel til Easee peker Elsäkerhet­sverket blant annet på at:

Produktet ikke klarer overspenni­ngskravet, hvilket over tid utgjør en risiko for at farlig nettspenni­ng overledes til kontrollsi­gnalet. Det kan resultere i skade på kjøretøyet som lades med ladeboksen. Laderens løsning for håndtering av jordfeil oppfyller ikke kravet til jordfeilbr­ytere, og kan følgelig ikke anses å vaere en jordfeilbr­yter.

Produktet har heller ikke et verifisert DC-beskyttels­e som uppfyller kravene.

Jordfeil eller DC-feil kan forårsake personskad­e eller brann.

Easee har frist til mandag med å svare på funnene og spørsmålen­e til Elsäkerhet­sverket.

 ?? ?? John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het.
John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het.
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Jonas Helmikstøl er gründer og daglig leder i Easee.
CARINA JOHANSEN Jonas Helmikstøl er gründer og daglig leder i Easee.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway