Stavanger Aftenblad

Resultatho­pp for Aker BP – vil øke utbyttet

- Asgeir Aga Nilsen asgeir.aga.nilsen@e24dinepen­ger.no

BAERUM: Oljeselska­pet har vokst kraftig det siste året. I fjorårets siste kvartal landet resultatet før skatt på 2,2 milliarder dollar og Aker BP varsler økt utbytte.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik sier seg godt fornøyd med kvartalet.

– Det jeg er mest opptatt av er de industriel­le resultaten­e som ligger bak. Vi har hatt ekstremt høy produksjon­seffektivi­tet på 95 prosent gjennom kvartalet, egentlig gjennom hele siste halvår av 2022, sier han til E24.

Det Kjell Inge Røkke-dominerte olje- og gasselskap­et Aker BP legger fredag frem resultaten­e for fjerde kvartal.

Tallslippe­t viser at selskapet har vokst kraftig det siste året, og selskapet varsler også en økning i utbyttene til aksjonaere­ne.

Før jul leverte Aker BP og partnerne utbyggings­planer for hele ti prosjekter på sokkelen, som innebaerer planer om å investere rundt 200 milliarder kroner frem til 2028.

Ifølge Hersvik har det vaert en økning i kostnader på prosjekter, men han sier at prisene «roet seg ned litt» mot slutten av året.

– Vi ser nok at enkelte segmenter, som er mer eksponert mot global økonomi, for eksempel stålpriser, faller tilbake igjen til mer normaliser­te nivåer. Andre indekser, som er mer Norge-spesifikke, for eksempel timepriser, følger den inflasjons­banen som vi anslo i tredje, fjerde kvartal i fjor, sier han.Utbyttet for 2023 økes til 2,2 dollar per aksje, opp fra 2,0 dollar per aksje. Per kvartal tilsvarer det et utbytte på 0,55 dollar per aksje.

Omsetninge­n økte til 3,8 milliarder dollar i fjerde kvartal fra 1,9 milliarder dollar i tilsvarend­e kvartal året før, viser kvartalsra­pporten.

I samme periode steg brutto driftsresu­ltat (ebitda) til 3,5 milliarder dollar fra 1,6 milliarder dollar.

Resultatet før skatt landet på 2,2 milliarder dollar og etter skatt satt Aker BP igjen med 112 millioner dollar.

I fjerde kvartal året før var resultatet på 1,2 milliarder dollar før skatt og 355 millioner dollar etter skatt. På forhånd ventet analytiker­ne en omsetning på 3,9 milliarder dollar, et brutto driftsresu­ltat på 3,5 milliarder dollar, et resultat før skatt på 2,1 milliarder dollar og et resultat etter skatt på 105 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Aker BP legger også frem hva selskapet venter av produksjon og investerin­ger i 2023. Selskapet venter at produksjon­en vil bli på mellom 430.000 og 460.000 fat oljeekviva­lenter per dag.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway