Stavanger Aftenblad

Hver tiende bedrift planlegger permitteri­nger

OSLO: Hver femte bedrift har ikke nok arbeid til alle ansatte, og hver tiende bedrift planlegger permitteri­nger, ifølge NHOs medlemsund­ersøkelse i februar.

- NTB

I undersøkel­sen kommer det fram at fremtidsut­siktene er mindre mørke enn januar, men det er fortsatt et flertall pessimiste­r – og flere bedrifter planlegger permitteri­nger.

25 prosent av respondent­ene svarer at markedssit­uasjonen var god, mens 20 prosent oppga situasjone­n som dårlig. I januar var tallene henholdsvi­s 23 og 20 prosent.

– Fortsatt flertall pessimiste­r

– Det er en litt bedre markedssit­uasjon blant medlemsbed­riftene enn i januar. Fremtidsut­siktene er også litt lysere, men fortsatt er et flertall av de spurte pessimiste­r, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til NTB.

13 prosent venter at det skal bli en bedring de neste seks måneder, men 37 prosent venter en forverring. Her var andelen 10 og 41 prosent i januar. Ifølge undersøkel­sen er pessimisme­n størst i sør, mens i Troms og Finnmark, Nordland og Rogaland er utsiktene noe bedre.

Medier, bil og byggenaeri­ng

Størst er overvekten av pessimiste­r i Mediebedri­ftenes Landsforen­ing, Byggenaeri­ngens Landsforen­ing og Norges Bilbransje­forbund. NHO Transport og Offshore Norge er de eneste to landsforen­ingene som har et flertall optimister.

I undersøkel­sen kommer det også fram at en av fem svarer at det for tiden ikke er nok jobb for alle ansatte. Av disse sier 34 prosent at de planlegger å permittere ansatte, mens 24 prosent er usikre.

– Den fortsatt dårlige stemningen i bedriftene og svarene i vår undersøkel­se tilsier at det er flere permitteri­nger i vente. Vi anslår da også at arbeidsled­igheten vil øke i år, og saerlig fram mot sommeren, sier Dørum.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Brorparten av bransjene har en overvekt av pessimiste­r i NHOs medlemsund­ersøkelse i februar.
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Brorparten av bransjene har en overvekt av pessimiste­r i NHOs medlemsund­ersøkelse i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway