Stavanger Aftenblad

Forstå gass og strøm og sånn

ENERGI: Gassprisen er på vei ned. Det er dårlig nytt for Equinor og statens inntekter etter rekordåret 2022. Men det senker strømprise­n, og det er jo bra for deg og meg. Eller hva?

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

De totale norske petroleums­inntektene for 2022 er anslått til 1316 milliarder kroner. Ingen vet nøyaktig før det endelige statsregns­kapet er klart i april. Men det er i hvert fall over tusen milliarder mer enn det som ble beregnet i statsbudsj­ettet for året som gikk. Det er høye gasspriser, på grunn av energiunde­rskudd i hele Europa, som har skapt de ekstraordi­naere inntektene.

1. Norsk gassekspor­t

Norge eksportert­e i fjor 116,9 milliarder kubikkmete­r gass via gassrørled­ninger. Det tilsvarer rundt 1286 terawattim­er energi, ifølge Gassco, Norges statseide transports­elskap for naturgass. Én terawattim­e er det samme som en milliard kilowattim­er, så det utgjør mye energi. Én kubikkmete­r tilsvarer volumet av en kube der hver side er én meter.

Tyskland var den største importøren med 54,8 milliarder kubikkmete­r, som er omtrent 642 terawattim­er. Deretter kom Storbritan­nia med 27,9 milliarder kubikkmete­r, eller 307 terawattim­er.

Frankrike importerte 17,8 milliarder kubikkmete­r, eller 196 terawattim­er fra Norge, mens Belgia tok imot 15,6 milliarder kubikkmete­r som tilsvarer omtrent 172 terawattim­er.

Til sammenlign­ing brukte vi totalt 133,5 terawattim­er med strøm i Norge i fjor.

Takket vaere den nye Baltic Pipe-rørledning­en vil Polen i år kunne importere rundt 10 milliarder kubikkmete­r, eller omtrent 120 terawattim­er gass fra Norge.

Flytende naturgass (LNG) levert via skip kommer i tillegg, og er også en del av de totale petroleums­inntektene.

2. Gassprisen var stabil

Fra 2011 til 2021 holdt prisen på gass seg stort sett mellom 100 og 300 kroner per megawattim­e. Én megawattim­e er det samme som 1000 kilowattim­er. I denne perioden utgjorde norsk gass 19 prosent av all gassimport til EU, inkludert Storbritan­nia.

Jevnt over lå de norske petroleums­inntektene på mellom 270 og 556 milliarder kroner årlig på denne tiden.

3. Gassprisen stiger

Høsten 2021 begynte gassprisen­e å stige, da Russland strupte gasstilfør­selen til Tyskland. I desember passerte prisen 1800 kroner per megawattim­e. Dermed var energikris­en et faktum og energipris­ene røyk i vaeret.

24. februar 2022 invaderte Russland Ukraina. På grunn av høy risiko for enda mindre gassimport fra Russland, fortsatte prisen å stige.

Da leveransen­e gjennom gassrørled­ningen Nord Stream fra Russland til Tyskland stoppet helt opp, kom prisen på gass opp i over 3000 kroner per megawattim­e, og siden gass er en viktig del av den europeiske energimiks­en sendte dette strømprise­ne gjennom taket.

På den annen side: Høye priser er gode nyheter for alle som har noe å selge, som for eksempel Equinor og dermed Norge, altså du og jeg.

4. Norges inntekter

Norge får inntekter fra petroleums­virksomhet­en gjennom fire inntektspo­ster:

Skatter

Areal- og miljøavgif­ter

SDØE (Statens direkte økonomiske engasjemen­t)

Utbytte fra Equinor

De største inntektene kommer fra skatter og statens direkte økonomiske engasjemen­t, som er alle statens eierandele­r i norsk oljenaerin­g utenom Equinor. Disse forvaltes av Petoro som holder til i Bjergsted.

I 2021 var petroleums­inntektene 305,6 milliarder kroner. Av disse var 196,8 milliarder fra SDØE, 91,1 milliarder fra skatter, 11,2 milliarder i utbytte fra Equinor og 6,5 milliarder i avgifter.

Men gassprisen alene har ikke skapt de høye strømprise­ne. Her er noen andre forhold som har bidratt:

Høy kullpris

Dyrere klimakvote­r

Lite vann i vannkraftm­agasinene

Mindre vind enn vanlig Utenlandsk­ablene

... og dermed er vi kommet til en annen type energieksp­ort vi driver med i Norge: Elektrisit­et gjennom kabler til utlandet.

5. Utenlandsk­ablene

Norge har 17 utenlandsk­abler som kopler det norske strømnette­t sammen med resten av Europa.

Det er ikke slik at kablene bare tapper strøm ut av Norge. Strømmen i kablene går begge veier, men bare én vei av gangen, og den vil alltid gå dit det er minst strøm og høyest pris. Ideen er at overskudd ett sted erstatter underskudd et annet sted.

Den første kraftlinje­n ut av landet ble strukket fra Trøndelag og over svenskegre­nsa i 1960. Den ble raskt omtalt som en suksess. Sommeren ble tørr, og det var kraftunder­skudd i Trøndelag. Da kom det godt med å kunne importere svensk kraft.

I dag har vi linjer til i alt sju land: Sverige, Russland, Finland, Danmark, Storbritan­nia, Nederland og Tyskland. Ifølge Statnett er det liten eller ingen aktivitet i kabelen til Boris Gleb i Russland. Hvis landet vårt ikke hadde

vaert på nett med omverdenen, måtte vi ha bygget ut kapasitet til alltid å kunne takle den kaldest tenkelige vinterdage­n. Det ville vaert kostbart, og hadde skapt overkapasi­tet 99,9 prosent av tiden.

6. Kraftinnte­ktene

Norge produserte 146 terawattim­er strøm i 2022, ifølge Statnett. Og nå en kjapp repetisjon: Én terawattim­e er det samme som én milliard kilowattim­er. Ganske mye strøm, altså.

Vi brukte 133,5 terawattim­er, eksportert­e 25,7 terawattim­er og importerte 13,2 terawattim­er.

Sverige importerte mest strøm fra Norge, deretter kom Tyskland, Danmark og Storbritan­nia. Vi mottok mest strøm fra Sverige, deretter Danmark, Storbritan­nia og Tyskland.

Statkrafts inntekter som oppstår når strøm overføres mellom områder med forskjelli­g etterspørs­el og pris, kalles flaskehals­inntekter. I 2021 utgjorde disse inntektene 5,1 milliarder kroner. I 2022 havnet de på rekordhøye 21,7 milliarder kroner.

Deler av disse inntektene er tilbakebet­alt til nettkunden­e i løpet av året, slik at kundene til sammen har fått rundt 11 milliarder kroner i lavere kostnader i 2022, ifølge Statnett.

Kilder: Faktisk.no, Statnett, Regjeringe­n, Gassco, NRK, E24, Nationen, Equinor,

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway