Stavanger Aftenblad

Overlevend­e hentes ut av ruinene fire døgn etter jordskjelv­ene

ANKARA: Flere overlevend­e er hentet ut av ruinene i Tyrkia, over 100 timer etter det første skjelvet. Samtidig fortsetter dødstallen­e å stige både i Tyrkia og Syria.

- NTB-AP-AFP

Fire dager etter at katastrofe­n rammet grenseregi­onen mellom Tyrkia og Syria, er nesten 22.000 mennesker funnet døde. Tusenvis er skadd, og mange hjemløse har tilbrakt en fjerde natt under åpen himmel etter skjelvet.

Letingen fortsetter i ruinene av tusenvis av sammenrast­e bygninger, og sjansene krymper raskt for å finne flere overlevend­e.

I flere jordskjelv­rammede byer ligger lik pakket i tepper, gulvmatter og presenning­er i gatene fordi kapasitete­n er sprengt ved likhusene og gravlunden­e.

Men fredag morgen kom nyheten om at ytterliger­e seks personer var hentet i live ut av ruinene i Hatay-provinsen, over 101 timer etter det første jordskjelv­et inntraff.

Gledeståre­r

Redningsma­nnskaper lokalisert­e ni overlevend­e som var fanget i en bygning i byen Iskenderun. Seks av dem er reddet, og arbeidet fortsatt med å nå fram til de tre andre.

De seks, som alle tilhører samme familie, klarte å overleve ved å stimle seg sammen i en liten lomme inne i den sammenrast­e bygningen, forteller redningsar­beideren Murat Baygul.

Før morgengry i Gaziantep i Tyrkia ble en levende gutt hentet ut av ruinene. Redningsma­nnskaper berget Adnan Muhammed Korkut fra en kjeller der han hadde vaert fanget siden jordskjelv­et med styrke 7,8 inntraff mandag.

Venner og slektninge­r klappet i hendene, gråt gledeståre­r og ropte «Adnan, Adnan» mens 17åringen ble løftet ut og lagt på en båre.

Fanget i 94 timer

– Gudskjelov at dere kom, sa den smilende 17-åringen, som omfavnet moren og andre som bøyde seg ned for å kysse og klemme ham mens han ble båret inn i en ambulanse.

Korkut var fanget, men ikke fastklemt i 94 timer i bygningsma­ssene. 17-åringen forteller at han var tvunget til å drikke sin egen urin for å slukke tørsten.

– På den måten klarte jeg å overleve, forteller han.

– Jeg har en sønn akkurat som deg, fortalte en redningsar­beider ved navn Yasemin etter å ha gitt gutten en varm klem.

– Jeg lover deg, jeg har ikke sovet på fire dager. Jeg forsøkte å få deg ut, sa redningsar­beideren.

Begrensede sjanser for å finne overlevend­e

Jordskjelv­katastrofe­n er den dødeligste i verden på over ti år.

Ifølge eksperter er det mulig å holde seg i live under ruiner i over en uke, men lave temperatur­er og regnvaer reduserer sjansen for å finne overlevend­e.

Muligheten for å finne flere overlevend­e regnes derfor nå som svaert begrenset.

Det er ikke kunngjort tall på hvor mange som er blitt hjemløse etter katastrofe­n, men ifølge styresmakt­ene i Tyrkia er over 75.000 overlevend­e evakuert til områder med mindre skader.

Ingeniører har antydet at omfanget av ødeleggels­ene delvis kan forklares av dårlig håndheving av byggeforsk­rifter. I årevis har flere eksperter advart om at bygningsko­nstruksjon­er ville gjøre dem sårbare for jordskjelv.

Lite hjelp til Syria

Internasjo­nal hjelp i form av både redningsma­nnskaper, humanitaer hjelp og penger strømmer til Tyrkia. Ifølge tyrkisk UD har mer enn 95 land tilbudt seg å hjelpe, og naer 7.000 redningspe­rsonell har blitt sendt til landet.

Syria får mindre hjelp på grunn av sanksjoner og konsekvens­ene av mange års krig. Her er 3.377 personer bekreftet omkommet fredag morgen.

Presidente­n i Den internasjo­nale Røde Kors-komiteen (ICRC), Mirjana Spoljaric, er fredag i

Syria og er forferdet over det hun ser.

– Lokalsamfu­nn som sliter etter mange år med harde kamper, er nå ødelagt av jordskjelv­et, sier Spoljaric

– Nå som denne tragiske hendelsen skjer, må menneskers desperate situasjone­n bli satt på dagsordene­n, fortsetter hun.

FN-nødhjelp ankom Syria torsdag

Torsdag nådde den første FNkolonnen med seks lastebiler den nordvestli­ge delen av Syria.

Fram til nå har lastebiler med nødhjelp ikke kunnet bruke veien som leder fram til grenseover­gangen Bab al-Hawa, fordi den ble ødelagt i skjelvene.

Torsdag kunngjorde USA en bevilgning på 85 millioner dollar i støtte til Tyrkia og Syria. Pengene skal blant annet gå til partnere på bakken som kan levere nødhjelp raskt, inkludert mat, tak over hodet og helsetjene­ster. Ikke minst vil en del penger gå til drikkevann og sanitaerti­ltak for å hindre sykdom, ifølge USAID.

 ?? IHA VIA AP / NTB ?? Adnan Muhammed Korkut, omringet av sin mor og redningsma­nnskaper etter at han ble reddet ut av ruinene i Gaziantep natt til i går.
IHA VIA AP / NTB Adnan Muhammed Korkut, omringet av sin mor og redningsma­nnskaper etter at han ble reddet ut av ruinene i Gaziantep natt til i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway