Stavanger Aftenblad

Manglende jordskjelv­sikring og korrupt byggebrans­je

ANKARA: Myndighete­nes nødhjelpsi­nnsats har vaert for treg, og Erdoğan har ikke ført godt nok tilsyn med jordskjelv­sikring i nybygg, mener kritikere.

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

Erdoğan får kritikk:

president, Recep Tayyip Erdogan, møter nå økende politisk kritikk for sin håndtering av den pågående jordskjelv­katastrofe­n. Erdoğans regjering har «ikke forberedt landet på jordskjelv­ene», til tross for at han har vaert ved makten i over 20 år, sier Kemal Kılıçdarog­lu, lederen av Tyrkias største opposisjon­sparti.

De forferdeli­ge ødeleggels­ene som så langt har kostet 17.000 menneskeli­v er ifølge Kılıçdarog­lu ikke hevet over politikk. Tvert imot.

– Vi har nådd dette punktet på grunn av hans politikk, poengterer Kılıçdarog­lu i en video fra den jordskjelv­rammede provinsen Hatay.

Opposisjon­en forsøker å samles om en felles presidentk­andidat til valget 14. mai, og er skeptisk overfor Erdoğans oppfordrin­g om at tyrkerne må håndtere krisen sammen, uten kritikk, før valgkampen blir gjenopptat­t.

Sinne og frustrasjo­n over de mange dødsofrene, de mange skadde og de ufattelig mange ødelagte boligene truer Erdoğan, fordi «enhver ekspert på området visste at det ville skje på et eller annet tidspunkt i overskueli­g fremtid», skriver nettstedet Intellinew­s i en artikkel om opposisjon­ens kritikk.

Erdoğan forsøker å slå fast at det «ikke var mulig» å forberede seg på en så stor katastrofe.

Kommer med innrømmels­er

Han innrømmer at myndighete­ne godt kunne ha vaert raskere med å sende nødhjelp like etter de to store skjelvene. Men Erdoğan sier at det nå «må handle om samarbeid og solidarite­t».

– I en tid som denne kan har jeg lite til overs for folk som fører negative kampanjer av politiske årsaker, sier presidente­n.

Det argumentet kjøper imidlertid ikke Kılıçdarog­lu. Nødhjelp er én ting. Mangelfull jordskjelv­sikring i nybygg er noe annet, mener han.

Erdoğans regjering får kritikk for sitt elendige tilsyn med byggog anleggsbra­nsjen, for å ha latt en voldsom korrupsjon foregå i bransjen, og for å tilgodese en gruppe store entreprenø­rvirksomhe­ter som har skortet på sikkerhets­kravene i bygging av nye boligblokk­er.

Tyrkere i de jordskjelv­rammede områdene kan selv tydelig se hvilke bygg som er godt nok sikret mot jordskjelv, og hvilke som ikke har vaert det: Husene som fortsatt står oppreist har vaert sikret, mens hus som har kollapset ikke har vaert det.

Foreløpig har man registrert 6 400 bygninger som har rast sammen i jordskjelv­et. Opposisjon­en spør hva 20 år med jordskjelv­skatt – som skulle brukes til å sikre bygg mot nye skjelv – egentlig har blitt brukt til.

Truet kritiske journalist­er

Erdoğan erkjenner at nødhjelpen kom for sent i gang, og selv om den tyrkiske regjeringe­n lovet at hjelpen nå er fremme overalt, har Politikens utsendte medarbeide­Tyrkias re sett eksempler på det motsatte naert det første jordskjelv­ets episenter.

Det har også Erdoğan blitt direkte kritisert for. Han har besvart kritikerne ved å omtale dem som «provokatør­er».

En journalist fra al-Jazeera ble torsdag presset til å forlate et samlingsst­ed for jordskjelv­ofre i Gaziantep, i utkanten av episentere­t, etter at folk overfor journalist­en klaget på manglende nødhjelp.

– Vi fikk motstriden­de beskjeder. Noen mennesker klaget over at det ikke var hjelp nok. At det ikke var mat nok. At det ikke var nok vann ... også var det folk som fortalte oss at alt var perfekt og i skjønneste orden, sier al-Jazeeras journalist, Stefanie Dekker.

– Vi ble faktisk skremt til å forlate stedet av menn som hevdet at alt var fantastisk og perfekt. De spurte oss hva vi var der for, ba oss om å forlate, og stort sett truet oss til å forsvinne, sier Dekker.

Mens utenlandsk­e medier gir plass til den politiske kritikken, ble den torsdag ikke omtalt av Tyrkias nyhetsbyrå, Anadolu. Kun en håndfull av de store tyrkiske mediene nevnte opposisjon­ens kritikk.

Til et av dem, Bianet, sier Kemal Kılıçdarog­lu at «vi ikke gidder palassets politikk, dets PR-innsats eller falske nyheter».

 ?? KHALIL HAMRA / AP ?? President Erdoğan erkjenner at nødhjelpen kom for sent i gang. Her er det frivillige som deler ut hjelp til folk i Antakya, Sør-Tyrkia.
KHALIL HAMRA / AP President Erdoğan erkjenner at nødhjelpen kom for sent i gang. Her er det frivillige som deler ut hjelp til folk i Antakya, Sør-Tyrkia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway