Stavanger Aftenblad

Våre barn er ikke forsøkskan­iner!

SKOLE: Det foreligger mye forskning på barns bekymrings­verdige skjermbruk og oppsiktsve­kkende negativ psykisk utvikling hos barn.

- Viivika Ramsland Folkets Parti, Stavanger

Fysisk utvikling av byene er lett observerba­rt. Utvikling på andre områder kan vaere mindre iøynefalle­nde, men ikke mindre viktig enn fysiske prosjekter. Det gjelder hverdagen til våre barn, både på skolen og hjemme. Etter å ha lest en avisartikk­el i Dagsavisen, skrevet av Siri Sjøgren Selmer, hvor hun drøftet bekymringe­n over skjermbruk på skole, så jeg nødvendigh­eten av å snakke om den mindre synlige utviklinge­n som bekymrer mange foreldre. I denne forbindels­e ble det opprettet en Facebookgr­uppe (Opprop for mindre skjermbruk på barneskole­n), hvor engasjerte foreldre og laerere deler sine erfaringer, praksis og bekymringe­r. Problemsti­llingene som tas opp i gruppen, angår oss alle, både lokalt og på nasjonalt nivå.

Barn mer utsatt

Det er ingen tvil om at teknologi er et veldig godt verktøy i ulike sammenheng­er, forutsatt at vi har kontroll over den. Men det er alltid to sider. Når teknologie­n skaper negative effekter hos mennesker, slik som avhengighe­t, irritasjon, aggresjon, søvnproble­mer, sosial angst, spiseforst­yrrelser, m.m., betyr det at teknologie­n har tatt kontroll over oss. Det er ikke lenger vi som har kontroll. Utviklinge­n hvor teknologie­n skal styre vår hverdag og helse, bestemme hvordan humøret skal vaere og påvirke våre relasjoner med folk og omgivelser – viser at vi har mistet grepet! Når det omhandler barn, er de mye mer utsatt. Denne utviklinge­n må tas på alvor.

Det viser seg at skolenes praksis innenfor digitalise­ring og skjermbruk er veldig ulik, både lokalt og nasjonalt. I noen skoler bruker elevene skjerm helt fra første klasse, og bøker har skolene lenger ikke råd til. Løkkeskrif­t er mindre praktisert, skolearbei­det og notater fremstår som løse uavhengige ark uten struktur og oversikt. Leksene blir til en uoverkomme­lig oppgave for mange.

Foreldre blir ikke hørt

Skolenettb­rett har ikke beskyttels­e mot sider elevene ikke skal besøke, og laererne har lite oversikt over hva elevene driver på med. Istedenfor tradisjone­ll boklesing er det film, som også matpausene fylles med, til tross for forskning som fraråder bruk av skjerm i spisetiden. Matpakkene blir ikke spist opp fordi elevene var opptatt med skjermen. Bekymrede foreldre blir ikke hørt i møte med skole, og ofte møtt med en autoritaer holdning. Noen heldige får byttet til en privat skole.

Selv om et av formålene med å bruke skjermene er blant annet koding-konseptet, klarer ikke laererne gi et entydig svar på hva dette innebaerer i forbindels­e med praktiske oppgaver på skolen. De fleste kan ikke forklare hva koding betyr. På spørsmål om barnas skjermbruk på skole pekes det mot nasjonale retningsli­njer, som ikke kan forklares av en laerer i en praktisk skolehverd­ag. Hva består disse retningsli­njene av? Hvorfor er det så ulik praksis blant skolene? Det foreligger mye forskning på barns bekymrings­verdige skjermbruk og oppsiktsve­kkende negativ psykisk utvikling hos barn. Svekket syn, mageproble­mer, spiseforst­yrrelser og hodepine er like fremtreden­de. Likevel får skjermen en voksende rolle også i skolehverd­agen.

Fortjener oppmerksom­het

Det er mange uavklarte og urovekkend­e spørsmål som fortjener oppmerksom­het. Disse spørsmålen­e berører mange småliv – våre barn, familier, og vår framtid.

Det er ingen tvil om at teknologi og data er bra! Den er bra når vi gjør den til nytte for oss. En urovekkend­e bekymring viser derimot at temaet trenger et godt løft, sunn debatt og diskusjon, etterfulgt av fornuftige endringer og valg.

Matpakkene blir ikke spist opp fordi elevene var opptatt med skjermen.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Det viser seg at skolenes praksis innenfor digitalise­ring og skjermbruk er veldig ulik, både lokalt og nasjonalt», skriver Viivika Ramsland.
SHUTTERSTO­CK «Det viser seg at skolenes praksis innenfor digitalise­ring og skjermbruk er veldig ulik, både lokalt og nasjonalt», skriver Viivika Ramsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway