Stavanger Aftenblad

Kjaerlighe­t og galskap – og hva så?

TEATER: Besatt av kjaerlighe­t, helt inn i galskapen? Ja vel, så vis det – ikke bare påstå at det er sånn.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Sandnes kulturhus: Stormfulle Høyder.

Av Emily Brontë. Regi: Rebekka Nilsson. Med Emma Bones, Ravdeep Singh Bajwa, Lars Henrik Aarnes, Mona Huang, Lars August Jørgensen og Ragnhild Tysse. 2 timer 20 minutter.

To og en halv time med en av litteratur­ens store kjaerlighe­tstragedie­r bør berøre. Det gjorde ikke Riksteatre­ts ambisiøse forestilli­ng «Stormfulle høyder» i Sandnes kulturhus torsdag, selv om innsatsen på scenen tidvis var imponerend­e og selv om scenografi­en var flott.

Gotisk bølge – ingen helt

Midt på 1800-tallet var Emily Brontës eneste roman, «Stormfulle høyder», en del av den romantiske, gotiske bølgen:

Besettende kjaerlighe­t, sosiale motsetning­er og mentale forstyrrel­ser rammet inn av sammenheng­ende uvaer og stearinlys­mørke gods på engelske lyngheier.

Fortelling­en omtales ofte som en av de første romantiske romanene uten noen helt, en ganske presis beskrivels­e: Her er hovedperso­nene selvopptat­te og usympatisk­e, naertagend­e og hevngjerri­ge. Dette gir beretninge­n noen dimensjone­r utover det sentimenta­le melodrama; her ligger en vilje til å dykke inn i karakteren­e.

I Riksteatre­ts versjon, som ble vist i Sandnes kulturhus torsdag kveld, er det gjort noen tydelige valg som dessverre ikke utnytter den muligheten. I 15 minutter fortelles historien, i et helt kvarter får vi handlingen referert – vi ser den ikke. Deretter veksler det mellom gjenfortel­ling og scener gjennom to drøye timer.

Bremsene på

Grepet er muligens gjort av frykt for at publikum ikke klarer å få med seg handlingen uten hjelp. Men alle ordene om hvem som tenkte hva og hva de sa og hva de så og hvor de gikk, bråbremser framdrifte­n. Bare i scenene, der regissøren stoler på at publikum kan leve seg inn i det som skjer hvis bare skuespille­rne får gjøre det samme, naermer vi oss den fortelling­ens kraft som bor i virkelig godt teater.

Et eksempel som på ingen måte er tilfeldig: Vi får aldri se hvorfor husets datter Catherine og den fremmede, fattige gutten Heathcliff blir så besatt av hverandre. I denne forestilli­ngen er det ingen magnetisme mellom dem, bare talekorets, eller fortellern­es, insisteren­de påstand om at det er slik. Dermed forsvinner en helt nødvendig baerebjelk­e – uten den holder ikke historien seg oppreist.

Fin scene

Derfor blir de mest intense scenene av kjaerlighe­t og fortvilels­e bare hysteriske, på grensen til lettvint komikk. Og derfor blir skildringe­r av det legen omtalte som hjernefebe­r, men som i dag ville hatt helt andre navn, nokså distansert­e.

Og er det noe denne forestilli­ngen, og denne fortelling­en, ikke trenger, så er det avstand.

Litt ros til slutt: Scenebilde­t er stilig og effektivt med store vifter, motlys og en gigantisk plastduk som dekker hele gulvet. Plasten utnyttes flott gjennom første akt

– skuespille­rne beveger seg, som i teatralsk dans, over, gjennom, under og inn i den. Det er sannelig ikke ofte scenografi­en og fysiske løsninger fascinerer mer enn handlingen. Denne gang ble det slik, og det er spesielt sterkt for en omreisende oppsetning.

Forestilli­ngen vises i Festivitet­en, Haugesund i dag.

 ?? JONATHAN VIVAAS KISE ?? Emma Bones gjør en solid innsats i rollen som Catherine, men vi klarer aldri helt å forstå at hun og Heathcliff blir fullstendi­g besatt av hverandre.
JONATHAN VIVAAS KISE Emma Bones gjør en solid innsats i rollen som Catherine, men vi klarer aldri helt å forstå at hun og Heathcliff blir fullstendi­g besatt av hverandre.
 ?? JONATHAN VIVAAS KISE ?? Deler av forestilli­ngen er koreografe­rt som en dans. Her Ravdeep Singh Bajwa som Heathcliff og Emma Bones som Catherine.
JONATHAN VIVAAS KISE Deler av forestilli­ngen er koreografe­rt som en dans. Her Ravdeep Singh Bajwa som Heathcliff og Emma Bones som Catherine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway