Stavanger Aftenblad

17-åring med drømmemål, men så raknet Viking

FOTBALL: Edvin Austbø (17) sendte Viking i ledelsen mot Brøndby i den siste treningska­mpen i Portugal. Men så var det full stopp.

- Kjetil Flygind Journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no

Fra 1–0ledelse til 2–3 tap. Viking avsluttet oppholdet i Algarve med å få bank i finalen i Atlantic Cup på EM-stadionet fra 2004, Estádio Algarve.

Vindkasten­e minnet om hjemme, så her burde Viking ha en klar hjemmebane­fordel. Men medvinden Viking hadde i 1. omgang endte likevel i kraftig motvind.

Etter at Edvin Austbø sendte Viking foran, svarte Brøndby tre ganger. Og avgjorde kampen før dommeren blåste for halvtid.

Med seieren vant også Brøndby turneringe­n foran 30.000 tomme seter.

Vakkert

Oppgjøret ble et gjensyn med de tidligere Viking-spillerne Sebastian Sebulonsen og Joe Bell. Henrik Heggheim, også han en Viking-gutt, er skadet og spilte ikke kampen.

Etter seier over Halmstad (2–0) og FC København (etter straffespa­rkkonkurra­nse), spilte Viking for turnerings­seieren i Portugal. Uten at det nødvendigv­is betydde all verden.

Det var den gode prestasjon­en Viking var på jakt etter.

Etter et åpningskva­rter med mye spill mellom de to sekstenmet­erne, fant Edvin Austbø ut at nok fikk vaere nok. Harald Nilsen Tangen danset seg fri på midtbanen og fikk satt opp en Vikingover­gang, endte til slutt ballen hos 17-åringen.

Han siktet, ladet og bøyde ballen lekkert borte i det lengste hjørnet. En flott scoring og ledelse til de for anledninge­n hvitkledde fra Stavanger.

Etter at Zlatko Tripic forlot Vikings treningsle­ir for å rekke hjem til konas fødsel, har Austbø overtatt venstrekan­ten. Oppgaven har unggutten løst strålende.

Sebulonsen, så klart

Brøndby hadde en del ball, men hadde ikke spesielt mye å by foran Vikings mål første halvdel av kampen.

Nå skal det sies at Viking på ingen måte pepret Brøndbys mål med avslutning­er de heller. Nick D’Agostino fikk en stor mulighet etter halvtimen, men avslutning­en gikk utenfor. Spissen ble tatt av ved pause.

David Brekalo ble testet på oppvarming­en før kamp. Men Vikings forsvarssj­ef ble ikke klar til kamp. Belastning­en med kamp tirsdag (mot FCK) og fredag ble for stor. Dermed ble junioren Jone Berg kastet inn i midtforsva­ret. Han klarte seg bra.

Det er av sine egne man skal ha det, heter det. Og da Brøndby utlignet etter 36 minutter var det selvsagt Sebastian Sebulonsen som scoret.

Han smekket til da ballen trillet mot ham fem meter fra Vikings mål etter en corner. Og da sto det 1–1.

Snudde på ni minutter

Vikings venstrebac­k Jost Urbancic forlot banen med skade like før corneren som endte med baklengs. Det er dårlig nytt for Viking.

Fem minutter etter utligninge­n tok danskene ledelsen. Omoijuanfo fikk stå umarkert i feltet og stanget Simon Hedlunds innlegg i mål. Djibril Dio glapp i markeringe­n og Brøndbys norske spiss hadde få problemer med å score.

Og nå raknet Viking. Tre minutter etter 1–2 kom 1–3. Denne gang scoret Hedlund selv da flere Viking-spillere ble statister etter at laget først mistet ballen i farlig posisjon.

Måten Viking falt sammen på er ikke bra.

Gigatabbe ga ny spenning

2. omgang ble en transporte­tappe. Viking ga det på sett og vis et forsøk Trenerne gjorde fem bytter, laget prøvde å jobbe seg inn i kampen.

Noen forsøk, et par gode sjanser også faktisk (signert innbytter Simen Kvia-Egeskog), men alt i alt hadde Brøndby kontroll på kampen.

Utfordring­en for Viking – en måned før cupkampen mot Rosenborg som sparker 2023sesong­en offisielt i gang – er at de framstår bleke på spissplass.

Nick D’Agostino har ikke sett spesielt skarp ut i Portugal til tross for en scoring i 4–1-seieren over Sandnes Ulf tidligere i vinter. Kevin Kabran synger på samme refrenget som tidligere sesonger. Og bak der er det ingen.

Like før slutt spilte Brøndbys keeper ballen rett i beina på Sander Svendsen. Innbyttere­n takket og lobbet inn redusering til 2–3. Til tross for ny spenning i kampen kom ikke Viking naermere.

Tapet for Brøndby var Vikings andre tap i oppkjøring­en. Det ble 0–1-tap for Bodø/Glimt i Spania i januar. Om en drøy uke reiser Viking til Marbella på lagets siste treningsle­ir.

Der venter Strømsgods­et, Lillestrøm og Jerv. Men allerede neste uke er det kamp mot Bryne.

?? THE ATLANTIC CUP ?? Harald Nilsen Tangen har vist gode ting i kampene i Portugal. Det er gode nyheter for Viking. Her er midtbanesp­illeren i kamp mot to av Brøndbys målscorere i gårsdagens kamp, Simon Hedlund og Ohi Omoijuanfo.
THE ATLANTIC CUP Harald Nilsen Tangen har vist gode ting i kampene i Portugal. Det er gode nyheter for Viking. Her er midtbanesp­illeren i kamp mot to av Brøndbys målscorere i gårsdagens kamp, Simon Hedlund og Ohi Omoijuanfo.