Stavanger Aftenblad

Løft fram de kommunalt ansatte

LEDER: I årets lønnsoppgj­ør må partene sørge for å løfte de gruppene som har falt fra i lønnsutvik­lingen de siste årene - de kommunalt ansatte.

-

LO-leder Peggy Hessen Følsvik gikk denne uken til det uvanlige skritt å kreve at de ansatte i kommunene bør få mer enn andre i vårens lønnsoppgj­ør.

Normalt er det LOs konkurrent Unio som pleier å komme med dette kravet på vegne av sine medlemsgru­pper. Unio organisere­r blant annet laerere og sykepleier­e.

Følsvik sa til VG at de siste tre årene har de kommunalt ansatte tapt terreng mot privat sektor. Hun mener dette ikke går lenger.

«Det kan ikke vaere sånn at ansatte i privat sektor drar ifra år etter år. Det øker ulikheten i samfunnet, og undergrave­r frontfagsm­odellen, som er den norske måten å forhandle lønn på,» sa LO-lederen.

Frontfagsm­odellen betyr at det er grupper i konkurrans­eutsatt industri som legger rammene for lønnsoppgj­ørene i Norge.

Sykepleier­e, laerere og andre offentlig ansatte har forsøkt å utfordre frontfagsm­odellen. Selv om det er en god modell, er det ingen tvil om at den også kan vaere en kilde til økte lønnsforsk­jeller. I 2020 fikk frontfaget en lønnsvekst på 2,2 prosent, mens kommunene fikk 1,7 prosent. I 2021 fikk frontfaget 3,1 prosent og kommunene 2,6 prosent. Tallene for 2022 er ikke klare ennå, men mye tyder på at de kommunalt ansatte igjen er taperne.

I år er det mellomoppg­jør, som betyr at lønnsjuste­ringer blir hovedtema.

Frontfagsm­odellen er innrettet sånn at den kan ta ut andre grupper når det er nødvendig. Gjør man ikke det, vil det føre til stadig økende forskjelle­r mellom frontfagen­e og sektorer der lønnen er lavere.

Det er ofte slik at frontfagen­e innen eksportind­ustri og andre utsatte naeringer lett oppnår en annen form for lønnsglidn­ing, mens offentlig ansatte blir stående uten.

Det er ingen tjent med. Det er kritisk for kommunene at de klarer å rekruttere folk til både utdannings­sektoren og helse- og omsorgssek­toren i årene framover. Da er lønn et vesentlig element i dette.

Det er derfor klokt av LO-lederen å peke på akkurat dette, hvis målet er å bevare frontfagsm­odellen.

Regjeringe­n oppnevnte i januar et utvalg som skal se på frontfagsm­odellen, etter ønske fra partene i arbeidsliv­et. Men som vi vet fra arbeidet med diverse utvalg og kommisjone­r - dette kan ta tid.

Derfor er det viktig å løfte fram de kommunalt ansatte allerede i årets lønnsoppgj­ør. Og å be frontfagen­e om å holde seg i skinnet uten å ta ut ekstra ut over tarifftill­eggene.

Det er viktig å løfte fram de kommunalt ansatte allerede i årets lønnsoppgj­ør

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Politikere ble møtt av streikende laerere da de var på vei inn i fylkesting­smøte på Atlantic i fjor høst.
PÅL CHRISTENSE­N Politikere ble møtt av streikende laerere da de var på vei inn i fylkesting­smøte på Atlantic i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway