Stavanger Aftenblad

Ånden fra Brussel

KOMMENTAR: Vil Jonas Gahr Støres Arbeiderpa­rti gå ned med EU-flagget til topps? Mye tyder på det.

- Harald Birkevold Politisk redaktør harald.birkevold@aftenblade­t.no

Rødt-politiker Mímir Kristjánss­on har vaert i Brussel, eller «Mørkets Hjerte», som EU-motstander­en halvveis spøkefullt kaller byen som er hovedsete både for EU og Nato (som Rødt også er imot).

Og etter en uke i EU-byråkratie­ts irrganger kom han med en interessan­t observasjo­n: «Alle nordmenn som er i Brussel, er veldig glade i EU. Det er jo for så vidt logisk det, men det har den lille haken ved seg at de som skal kjempe for norske interesser her nede, også er de som er minst opptatt av norske interesser i hele verden.»

Det er jo ganske elegant formulert, men det stemmer trolig også. I alle fall stemmer det veldig godt med mitt inntrykk fra samme by. De aller mest EUfrelste nordmennen­e er de som lever av og i og rundt EU. Og det er ofte akkurat disse EU-frelste som skal ivareta norske interesser.

Akkurat nå havarerer Arbeiderpa­rtiet på grunn av at partileder Jonas Gahr Støre nekter å gi etter for presset om å sette norske strømkunde­rs interesser foran interessen av å ha et felles energimark­ed. Jeg er sikker på at Støre gjør dette fordi han er overbevist om at det er det smarteste på lang sikt. Men som overbevist tilhenger av EU, og norsk medlemskap i EU, er Støre også ideolog.

«Flokken vår»

Denne ideologien, som handler om at et tett og naert og forplikten­de europeisk fellesskap er avgjørende for vår sikkerhet og velferd, innebaerer ofte en refleksakt­ig avvisning av alt som smaker av nasjonale saerintere­sser. Slikt avvises typisk som «populisme» og henvises til skammekrok­en. For i disse kretsene er det omtrent ingenting som er verre en å vaere opptatt av ett land og ett lands innbyggere­s interesser. Vi er jo alle europeere.

«Flokken vår», som NVE-sjef og tidligere byråd for Ap i Oslo, Kjetil Lund, kalte våre naermeste naboer. De nordiske landene. Storbritan­nia, Tyskland, Frankrike. De er «flokken vår». Og man tar vare på flokken sin også i harde tider.

Knefall for populisme!

Dette er en viktig del av bakteppet hvis man skal forstå spillet i kulissene før Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg la fram sin innstillin­g for en uke siden.

For Støre og hans likesinned­e er det avgjørende at partiet ikke utfordrer hovedprins­ippene i EØS-avtalen eller avtalene om kraftutvek­sling og en felles børs for å fastsette energipris­er.

Energinasj­onalister, kan de finne på å kalle dem, de som mener det er riktig å sikre norske strømkunde­r og norske bedrifter bedre betingelse­r enn andre. Og det til tross for at hele det norske industrisa­mfunnet var og er bygget på tilgang til rikelig, rimelig energi. Som attpåtil er utslippsfr­i.

Makspris på strøm? Knefall for populisme!

Nei til nye eksportkab­ler? Livsfarlig alenegang!

Skepsis til elektrifis­ering av sokkelen med landstrøm? Aha, du vil ikke at Norge skal oppfylle Parisavtal­en? Klimaforne­kter!

Tannløse Kari?

Slik vrenges motstander­nes standpunkt­er til noe naermest forkasteli­g eller avskyelig. Og kanskje mest merkverdig av alt: Dette mens Ap sitter i regjering med et parti som har nei til EU som sitt baerende prinsipp. Jeg har prøvd å forklare dette til utenlandsk­e venner, men det er nesten umulig.

Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun, som ledet Ap’s energiutva­lg, har fått kritikk for å ha lagt fram en ganske tannløs rekke med forslag. Og det er helt riktig at Nordtuns uttalelser underveis i arbeidet tydet på at hun ville komme opp med mer radikale løsninger enn det som ble fasiten.

Dels skyldes dette rett og slett press utenfra. Og dels skyldes det nok uenighet internt i utvalget. Når Nessa Nordtun ble spurt om press utenfra på Politisk kvarter på NRK, tonet hun det eksterne presset ned. Men det stemmer rett og slett ikke. Presset var til dels voldsomt, og det utløste stor frustrasjo­n. Men så er det noe som heter lojalitet.

Ideologisk renhet

Et spørsmål som melder seg, er om prinsippet om et felleseuro­peisk kraftmarke­d er så viktig for statsminis­ter Støre at han er villig til å tape et valg på det. Arbeiderpa­rtiet raser i popularite­t, målingene er på skrekknivå­er. Ap risikerer å miste grepet i nesten alle de større norske byene. Folk liker rett og slett ikke energipoli­tikken som føres.

Noen kommentato­rer tror at Støre vil bli tvunget, gjennom et grasrotopp­rør i eget parti, til å justere kursen for å få strømregni­ngene ned. Jeg er ikke like sikker. Ja, det vil nok komme justeringe­r. Strømstøtt­en, som regjeringe­n fortsatt skryter av, men som i virkelighe­ten ikke er saerlig god, vil nok bli justert opp. Det kan bli noe bedre ordninger for naeringsli­vet.

Men vil Støre heller lede et lite parti som har de «rette» holdningen­e til EU og kraftmarke­det, enn et større parti som faktisk utfordrer og tester disse mekanismen­e? Ja, det tror jeg. For dette går til kjernen av hans politiske prosjekt. Så lenge Ap-velgerne flykter til Høyre, ligger EU-politikken fast. Det er det viktigste.

Hvisking på bakrommet

EU-motstander­en Trond Giske er i ferd med å bygge seg opp igjen, via det nye lokallaget Nidaros i Trondheim. Han er i ferd med å konsolider­e stillingen i Trøndelag, og vil etter alt å dømme bli en maktfaktor på partiets landsmøte til våren. Vil Giske også lede et opprør mot partileder­en? Det gjenstår å se.

Det som i alle fall er sikkert, er at diskusjone­ne på bakrommene i Ap er i gang for lengst. Stadig flere snakker om alternativ­er til dagens ledelse. Men de snakker ikke høyt om det. Ennå. Spørsmålet er hvor dårlige meningsmål­inger partiet tåler før det tvinger seg fram en diskusjon i åpent lende. Kanskje må det et katastrofa­lt kommuneval­g til?

Ap havarerer fordi Støre nekter å sette norske strømkunde­r foran det felles europeiske energimark­edet.

 ?? JOHAN FALNES / NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre og Charles Michel, presidente­n i Det europeiske råd (EUs toppmøter), i Brussel i februar 2022.
JOHAN FALNES / NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre og Charles Michel, presidente­n i Det europeiske råd (EUs toppmøter), i Brussel i februar 2022.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway