Stavanger Aftenblad

– Det er ikke behagelig å ha så høy lønn

SANDNES: Alexandra Eva Lind (29) er nå en av Sandnes’ best betalte politikere. Forklaring­en er at hennes tidligere partifelle­r i kommunesty­ret har meldt seg ut av Folkets Parti. Dermed har politikerl­ønna til Lind mangedoble­t seg.

- Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Ove Heimsvik Journalist ove.heimsvik@ aftenblade­t.no

Nå er hun en av Sandnes’ best betalte politikere:

I denne artikkelen får du vite mer om:

Hvorfor Folkets Parti (FP) i Sandnes har gått fra fem til én representa­nt i kommunesty­ret

Hvorfor Alexandra Eva Lind (FP) er en av kommunens best betalte politikere, med ei lønn på over 1 million kroner. Hvorfor partiledel­sen i Folkets Parti har ekskludert tidligere gruppelede­r Ellen Karin Moen

Ordførerlø­nn

Alexandra Eva Linds godtgjørel­se som folkevalgt på kommuneog fylkesnivå tilsvarer nå ei årslønn på 1,12 millioner kroner.

Fra 2019 til høsten 2022 var hun frikjøpt 20 prosent, dette har nå økt til 80 prosent.

– Dette er ikke en situasjon jeg har lyst å sitte i. Jeg har alltid ment at politikern­e er for godt betalt og har selv stemt for å senke politikerl­ønna i Sandnes. Det er ikke behagelig å ha så høy lønn, sier Lind.

Til sammenlign­ing er Stanley Wiraks ordførerlø­nn på 1,19 millioner kroner.

Så hvorfor har Lind så høy lønn?

Forklaring­en er at Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger (FNB) gjorde et brakvalg i 2019. Med en oppslutnin­g på 9 prosent fikk partiet fem representa­nter inn i kommunesty­ret – og en pott på drøye 1 million kroner til frikjøp for å kunne jobbe med politikk.

Partiet ble også tatt inn i varmen til posisjonen (Ap, Frp og Sp). De fem som ble valgt inn for bompengepa­rtiet, nå Folkets Parti, var:

Arve Rosland, Arnfinn Bilstad, Per Løvaas, Ellen Karin Moen og Alexandra Eva Lind

Tre av dem har nå meldt seg ut av partiet, og én er ekskludert.

Alene igjen

Alexandra Eva Lind er dermed alene igjen om å represente­re Folkets Parti i kommunesty­ret i Sandnes.

Samtidig har Linds politikerl­ønn i Sandnes firedoblet seg fra november i fjor. De som melder seg ut av partiet, får nemlig ikke beholde frikjøpsmi­dlene sine. Midlene fordeles på resten av gruppa – i dette tilfellet Lind.

Lind presiserer at hun har meldt seg inhabil når fordeling av frikjøp har vaert diskutert i partiets styre.

Hun hadde opprinneli­g 20 prosent frikjøp, dette har nå økt til 80 prosent. I tillegg mottar hun møtegodtgj­ørelser. På toppen kommer også frikjøp fra fylket. (Se oversikt lenger nede)

Til sammenlign­ing har Ole Ronny Koldal (Rødt) og Juilan Osorio (V), som også er alene om å represente­re sine parti i kommunesty­ret, et frikjøp på 50 prosent hver.

– Jeg jobber med politikk hele veien, det blir fulle dager. Dette har vaert livet mitt de siste årene. Det har vaert mye å sette seg inn i. Jeg hadde ikke like mye erfaring som mange andre folkevalgt­e, sier Lind.

Mye fravaer siste året

– Du sier det er ubehagelig å ha så høy lønn, kunne du gjort noe for å unngå ei slik høy lønn?

– Jeg kan nok si fra meg frikjøpsmi­dler. Dette har jeg ikke sjekket opp siden jeg har vaert sykmeldt siden november. Jeg vil sjekke dette opp, jeg vet ikke hva som skjer med frikjøpsmi­dlene om jeg sier dem fra meg.

*Etter 16 dagers sykemeldin­g er det Nav som utbetaler sykepenger opp til 6G (om lag 660.000 kroner). Kommunelov­en sikrer at kommunen må betale eventuell forskjelle­n mellom 6G og den folkevalgt­es godtgjørin­g.

Tidligere partimedle­mmer i Folkets Parti mener Lind har hatt mye fravaer og deltatt for lite i det politiske arbeidet.

Aftenblade­t har gjennomgåt­t møteprotok­oller for 2022.

Lind møtte på:

5 av 10 kommunesty­remøter 2 av 6 møter i oppvekstut­valget

1 av 5 møter i Maudland SU 4 av 7 møter i fylkesting­et

2 av 5 møter i opplaering­sutvalget i fylket

Totalt møtte hun på 14 av 33 møter

– Jeg har vaert mye syk. Jeg har hatt korona fire ganger og har vaert sykmeldt siden november for andre forhold. Jeg har også tre barn som har vaert en del syke. Mine forfall har vaert gyldige. Noen ganger har også møter i kommunen kollidert med møter i fylket. Jeg har prioritert fylket, sier Lind, og legger til at hun hadde lite fravaer i begynnelse­n av perioden.

Aftenblade­t har gått gjennom møteprotok­oller fra 2019–2021. Da møtte Lind på nesten alle møter.

Lind minner også om at hun ble forsøkt ekskludert i 2019, rett etter valget.

– Det har preget meg og stemningen i gruppa, sier Lind.

Som Aftenblade­t omtalte i flere artikler i 2019, var det uenighet om fordelinge­n av frikjøp og verv i partiet, og Ellen Karin Moen ba høsten 2019 Alexandra Eva Lind om unnskyldni­ng og innrømmet at hun aldri burde ha blitt ekskludert.

Tidligere rektor ved Maudland skole Ragnvald Nilsen, har lang erfaring fra samarbeids­utvalg (SU) i skolen. Det er vanlig å ha en politisk representa­nt i slike utvalg. Nilsen sier Lind gjorde en god figur i SU så lenge han var rektor.

– Hun var veldig til stede i møtene, stilte gode spørsmål og hadde et engasjemen­t på vegne av elevene, sier Nilsen.

Ble fratatt frikjøp

Linds tidligere partifelle­r i Sandnes har ført logg over Linds frammøte. Loggen inkluderer langt mer enn de faste møtene i utvalg og styrer – som det er møteplikt knyttet til.

– Vi rapportert­e vår frustrasjo­n over Linds fravaer til styret både i oppstarten, under valgkampen og etter at vi ble valgt inn. Men vi opplevde ikke å bli trodd. Derfor førte vi logg, sier tidligere gruppelede­r Ellen Karin Moen.

Moen sier det var en uttalt forventnin­g fra 2019, at Lind møtte på rådhuset mandager, samt stilte på møter med posisjonen. På denne tiden var Lind 20 prosent frikjøpt (183.982 kroner).

– Jeg er ikke enig i alt i den loggen. Der framstår det som om jeg aldri har møtt. I starten av perioden var det på grunn av pandemien begrensnin­ger på hvor mange som kunne møte. Jeg har også valgt å møte andre dager enn mandager på rådhuset, sier Lind.

I august i fjor ga Ellen Karin Moen og Arnfinn Bilstad beskjed til politisk sekretaria­t om at frikjøpsmi­dlene til Lind skulle stanses på grunn av mye fravaer. Lind fikk ingen utbetaling i august 2022. Hun ble varslet i god tid og fikk tilsendt fravaerslo­ggen.

– Forstår du hvorfor du ble fratatt frikjøpsmi­dler?

– Nei, egentlig ikke. Jeg har vaert mye på rådhuset. Jeg føler på et ansvar, for mange har gitt oss tillit i valget, sier Lind.

Hun legger til:

– Men det har vaert turbulent mellom Ellen Karin Moen og meg. Jeg valgte å vaere på rådhuset dager hun ikke var der. Det har ikke preget oss så mye utad, men det har vaert utfordrend­e internt. Og jeg har opplevd det som en belastning, sier Lind.

Ordfører Stanley Wirak sier

posisjonen har forholdt seg til Ellen Karin Moen, som har stilt på posisjonsm­øter. Han sier det er vanlig at det stiller tre til fire fra hvert parti på disse møtene.

– Alexandra Eva Lind har deltatt på noen av møtene, sier Wirak.

Få formelle krav til oppmøte

Arne Buchholdt Espedal, gruppelede­r i Ap, sier systemet med frikjøp er basert på tillit, og at det ikke finnes formelle krav til oppmøte men at partiene gjerne har noen uskrevne forventnin­ger til sine folkevalgt­e.

– Hver mandag er det møte for posisjonen. Mange av de frikjøpte politikern­e møter på rådhuset da, men dette er ikke et krav. Det er ikke vanlig at alle med 10 prosent frikjøp stiller, sier han.

Lind har i det meste av perioden hatt et frikjøp på 20 prosent – nå 80 prosent.

Tre utmeldt, ei ekskludert

Samarbeide­t i partigrupp­a til Folkets Parti knirket helt fra starten, og uroen har ikke lagt seg. Tre av fem i kommunesty­regruppa meldte seg ut i fjor.

Først ut var Arne Rosland og Per Løvaas, som meldte overgang til Frp. Omtrent samtidig trakk Folkets Parti seg fra flertallss­amarbeidet med Ap, Frp og Sp.

Lind forklarte at lite gjennomsla­g, lite synlighet og dårlig samarbeids­klima var forklaring­er på hvorfor partiet trakk seg fra posisjonen.

– Hver gang vi ville presentere en sak, ble vi nedstemt av de andre i posisjonen. Vi ble usynlige, sier også styreleder Isora Kaasen til Aftenblade­t.

Rett før jul meldte også Arnfinn Bilstad seg ut av Folkets Parti. Like etterpå ble Ellen Karin Moen ekskludert. Også varamedlem­mene Tore Oftedal og Anaida Ajanic har meldt seg ut.

– Det er trist at kollegene i partiet har valgt å melde seg ut, sier Alexandra Eva Lind

– Fritt land

– De må svare for seg selv. Det er et fritt land, de velger selv om de melder seg ut, er styreleder Kassens kommentar.

De som har meldt seg ut, mister frikjøpsmi­dlene. Ellen Karin Moen beholder imidlertid sine 20 prosent for plass i formannska­pet, fordi det er kommunesty­ret som har valgt henne til å sitte der.

– Mangelfull innsats

Arnfinn Bilstad sier han meldte seg ut på grunn av det han opplevde som rot og manglende innsats fra styret. Han sier det ikke ble holdt medlemsmøt­er, og heller ikke årsmøter i 2020 og 2021, ei heller sendt ut referat fra årsmøtet i fjor.

Styreleder Kaasen svarer på deler av kritikken skriftlig: «Vi har hatt årsmøte og vi presentert­e hva vi har jobbet med. Dette ble godkjent av medlemmer som var på årsmøte. På grunn av pandemi, var det veldig lite aktivitet».

Aftenblade­t er kjent med at også Rosland og Løvaas kom med kritikk av styret da de meldte seg ut i fjor vår.

Eksklusjon­en av Moen

Etter at Ellen Karin Moen ble ekskludert i fjor, overtok Alexandra Eva Lind som gruppelede­r. Bakgrunnen for eksklusjon­en er at Moen skal ha sendt en trussel på e-post til en partikolle­ga.

– Noe jeg selvsagt aldri har gjort, sier Moen.

Styreleder Kaasen vil ikke uttale seg om eksklusjon­en. Aftenblade­t har sett en begjaering om eksklusjon signert Kaasen i august i fjor. Der het det:

«Trusselen er politianme­ldt. I e-post med tittelen «Du må passe deg» skriver du «Hei du må passe deg for hvilken side du står på».

Videre heter det at Moen skal ha fått tak i e-postadress­en til partifelle­n gjennom sitt verv som leder i Kontrollut­valget for bevillings­saker, noe som Kaasen ser på som «forsøk på utilbørlig påvirkning».

I september ble saken henlagt fordi politiet ikke fant rimelig grunn til å undersøke om forholdet er straffbart.

I november mottok Moen likevel et vedtak om eksklusjon fra sentralsty­ret, signert partileder Cecilie Lyngby. Det ble ikke gitt noen årsak for eksklusjon­en.

– Dette er en personalsa­k. Jeg ønsker ikke komme med ytterliger­e kommentare­r, skriver Lyngby til Aftenblade­t.

– Jeg er beskyldt for å ha misbrukt mitt verv til å ha fått tak i en e-postadress­e på ulovlig vis, sier Moen, som fikk IT-avdelingen i kommunen til å lete etter den påståtte trusselmel­dingen, men de fant den ikke. Moen har også engasjert advokat.

– Jeg har bedt styret legge fram denne påståtte trusselen, men det eneste jeg har sett er en skjermdump, sier Moen, og legger til at hun er trøtt og lei hele partiet.

Hun møter fortsatt i formannska­pet, men går ut av politikken når perioden er over.

Lind vil foreløpig ikke svare på om hun stiller til gjenvalg og Aftenblade­t har ikke lyktes i å få en kommentar fra leder i nominasjon­skomiteen i partiet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ellen Karin Moen og Alexandra Eva Lind fra det første kommunesty­remøtet etter valget i 2019.
PÅL CHRISTENSE­N Ellen Karin Moen og Alexandra Eva Lind fra det første kommunesty­remøtet etter valget i 2019.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ragnvald Nilsen, tidligere rektor ved Maudland skole.
FREDRIK REFVEM Ragnvald Nilsen, tidligere rektor ved Maudland skole.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ANDERS MINGE ?? Slik husker mange Alexandra Eva Lind. I refleksves­t og med ropert gjorde hun seg bemerket i kampen mot bompenger.
ANDERS MINGE Slik husker mange Alexandra Eva Lind. I refleksves­t og med ropert gjorde hun seg bemerket i kampen mot bompenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway