Stavanger Aftenblad

– Reglene tar ikke høyde for partier i oppløsning

SANDNES: – Reglene tar ikke høyde for at partier går i oppløsning, sier ordfører Stanley Wirak. Snart skal politikern­e i Sandnes vedta nye regler for frikjøp.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Wirak om Folkets Parti-situasjone­n:

Kommunesty­regruppa til Folkets Parti i Sandnes gått fra fem til én representa­nt.

Tre har meldt seg ut av partiet, én er ekskludert. Dermed er Alexandra Eva Lind alene igjen. Konsekvens­en er at hun har overtatt de utmeldtes frikjøp og totalt mottar et frikjøp på 80 prosent. Det tilsvarer ei årslønn på 736.000 kroner.

Lind har også godtgjørel­ser fra fylket, der hun har flere politiske verv. Disse tilsvarer ei årslønn på 383.184 kroner.

Nytt regelverk på trappene

– Vi må forholde oss til forskrifte­n om økonomisk godtgjørel­se for folkevalgt­e som kommunesty­ret har vedtatt, men disse reglene tar ikke høyde for partier i oppløsning, sier ordfører Stanley Wirak (Ap), om det høy frikjøpet til Lind.

Han legger til:

– Det ville også ha vaert problemati­sk om de som melder seg ut fikk med seg frikjøpet, for frikjøpet skal jo følge det partiet folk har stemt på. Samtidig er det litt rart at et parti som har én igjen beholder et frikjøp beregnet på fem, vedgår Wirak.

Et partis frikjøp beregnes etter antallet representa­nter i kommunesty­ret. I tillegg gis det frikjøp for plass i formannska­p og til gruppelede­r. Folkets Parti i Sandnes fikk fra 2019 et frikjøp på 110 prosent – tilsvarend­e 1,012 millioner kroner.

– Kunne Alexandra Eva Lind har gjort noe for å unngå så høy lønn nå som hun er alene i Folkets Parti?

– Alt er mulig. Jeg sa selv fra meg 100.000 kroner i ordførerlø­nn, sier Wirak.

I Sandnes pågår nå en gjennomgan­g av regelverke­t om frikjøpsmi­dler.

– Dette pågår uavhengig av situasjone­n med Folkets Parti. Vi tar en gjennomgan­gen fordi vi har erfart noen uheldige utslag. Vi kommer blant annet til å foreslå at folkevalgt­e ikke kan vaere frikjøpt flere steder samtidig, sier Wirak.

Lønn fra to steder

Flere folkevalgt­e i dag er frikjøpt/mottar godtgjørel­se både fra kommune og fylket:

Alexandra Eva Lind har siden november i fjor vaert frikjøpt 80 prosent i kommunen og 23 prosent i fylket.

Aftenblade­t skrev for to år siden om Frode Myrhol (FP) som tjente langt mer enn statsminis­teren fordi har han verv både i kommune og fylket.

Pål Morten Borgli (Frp) får ei varaordfør­erlønn på 981.236 kroner. Fra fylket mottar han årlig godtgjørel­se på 298.032 kroner.

– Da reglene ble laget, forutså vi ikke utviklinge­n med at representa­nter har verv flere steder. Det var heller ikke mulig å ta høyde for at partier går i oppløsning. Samtidig har vi sett tendenser de siste årene til at representa­nter skifter parti underveis i perioden, sier Wirak.

I Sandnes har blant annet Faruk Brahimi og Sigurd Sjursen meldt seg ut av sine partier, henholdsvi­s Ap og Frp, og møter nå som uavhengige.

Wirak legger til:

– Vi må ha godtgjørel­ser folk opplever som rettferdig­e. Det er et tankekors at noen tjener veldig mye. Noen kaller det dobbel lønn, jeg vil ikke bruke de ordene, men tror det må bli en endring før neste periode, sier Wirak.

Likt for små og store partier

I Sandnes får gruppelede­r for et parti i dag et frikjøp på 40 prosent – (tilsvarend­e 367.963 kroner) uansett hvor stor oppslutnin­gen til partiet er. Det gis også 20 prosent frikjøp for plass i formannska­pet, samt 10 prosent for plass i kommunesty­ret.

100 prosent frikjøp utgjør ei årslønn på 919.909 kroner.

Wirak mener gruppelede­re for de aller minste partiene – i dag Venstre og Rødt – som har én representa­nt hver i kommunesty­ret – burde hatt et mindre frikjøp.

– Det er mer jobb å vaere gruppelede­r for et større parti, blant annet mer koordineri­ng. Vi må drøfte om frikjøpet skal vaere mer tilpasset oppslutnin­gen til partiet. Her er vi nok uenige, sier Wirak.

Han sitter i arbeidsutv­alget som jobber med nye regler for frikjøp sammen med Pål Morten Borgli (Frp), Kenny Rettore (H), Oddny Helen Turøy (KrF) og Laila Espedal (Sp).

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Vi må forholde oss til forskrifte­n om økonomisk godtgjørel­se for folkevalgt­e som kommunesty­ret har vedtatt, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.
FREDRIK REFVEM Vi må forholde oss til forskrifte­n om økonomisk godtgjørel­se for folkevalgt­e som kommunesty­ret har vedtatt, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.
 ?? AASLAND, JARLE ?? Alexandra Eva Lind fra fylkesting­et i 2019.
AASLAND, JARLE Alexandra Eva Lind fra fylkesting­et i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway