Stavanger Aftenblad

– Spillerne som var her i fjor må løfte dette videre

FOTBALL: Mens Viking er i full gang med å gjenreise klubben og stable på beina et nytt og slagkrafti­g lag, følger landslagss­jef Ståle Solbakken spent med fra sidelinjen.

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

Ståle Solbakken er Viking-optimist:

Sent lørdag landet Viking på norsk jord igjen etter 11 dager i Portugal. Tre treningska­mper og flotte forhold på Algarvekys­ten er unnagjort for laget som er halvveis i oppkjøring­en.

Denne uken venter nye treningska­mper mot EIK (i morgen) og Bryne (torsdag) før laget om en uke setter kursen for spanske Marbella. Der venter tre nye treningska­mper før Rosenborg venter i cupen.

Under oppholdet i Portugal dukket landslagss­jef Ståle Solbakken opp på Vikings trening. Han så også laget – der sønnen Markus spiller – mot gamleklubb­en FC København.

Solbakken har sett flere av lagets kamper og har hentet inn Pål Fjelde fra Vikings trenerteam inn i sitt støtteappa­rat på landslaget.

– Og så bor jo Hangeland (Brede, hans assistent på landslaget) i nabohuset til stadion, så Viking føler jeg vi har god kontroll på, gliser Solbakken.

Fotballhje­rner

Han har noen klare tanker om hvordan Viking skal komme seg videre fra 2022.

– Viking har to unge og spennende trenere – som i tillegg er lokale, det tror jeg er positivt for klubben. Jeg har snakket en del med dem. Begge har gode fotballhje­rner og de har en fin miks av personligh­eter. Det er spennende, sier Solbakken

Men det er en annen ting som gjør at han på ingen måte har nedgradert Viking til et bunnlag før 2023-sesongen.

– Det som gjør at jeg synes Viking kan vaere optimister – og det med rette – nå, er at mange av dem som var her og var gode på våren i fjor, er her fortsatt. Så kan du plusse på noen av de unge spillerne som antagelig blir bedre i år og som har kommet seg gjennom en litt tøff periode i fjor.

Borte er blant annet Sebastian Sebulonsen og Veton Berisha som de fleste vet. Solbakken mener salget av de to, i tillegg til skader på sentrale spillere midt oppi alt annet, ble krevende. Spesielt da laget begynte å ramle nedover tabellen og ikke klarte å snu det.

– Og for første gang på mange år følte nok Viking at de hadde et veldig stramt kampprogra­m der spillere ble spart i serien fordi de prioritert­e Europa. Så endte det med en gedigen nedtur da de røk i siste sekund i kvaliken til Conference League.

Flere spørsmål

I Portugal har det begynt å danne seg et bilde av hvem som blir baerebjelk­er på årets lag. Patrik Gunnarsson, David Brekalo, Markus Solbakken, Harald Nilsen Tangen og Zlatko Tripic får alle sentrale roller. Flere har vist meget solide ting de siste ukene.

Bak disse er det kamp om flere posisjoner. Blir Gianni Stensness kvitt sin skade? Kan Viljar Vevatne slå seg inn på laget? Eller blir Djibril Diop Brekalos makker i midtforsva­ret?

Og hvem blir siste indreløper på midtbanen? Høyrekante­n er også et spørsmål, Niklas Sandberg eller Sander Svendsen? Og hva med unggutten Edvin Austbø? Hvor mye matching får han?

Og så er spørsmålet om Nick D’Agostino blir kjent med lagkompise­ne, spillestil­en og finner formen i tide til at han blir spissen i 4–3–3 han er hentet for.

– Det gjelder å finne balansen mellom den defensive tryggheten og gjennombru­ddskraften. Alle lag leter etter den, sier Ståle Solbakken. Som vet at Viking har prioritert å stable sammen et forsvarssp­ill som er solid nok til at Viking kan bygge laget rundt det.

– Må få tid

Det har sett lovende ut i Portugal – bortsett fra kollapsen før pause mot Brøndby fredag. Da gikk Viking fra å lede 1–0 til å ligge under 1–3 (de tapte til slutt kampen 2–3). Men det var med et helt nykomponer­t forsvar.

– Og så er det alltid sånn at når du henter inn nye spillere, så må du gi dem tid. Det største ansvaret for å få Viking på skinner igjen, handler om at spillerne som var her i fjor løfter seg. Og det har alle muligheten til. Det er mange spennende spillere her. Og Viking kan vinne mot alle lag. Men det laveste nivået deres må bli høyere. Slik at du plukker poeng jevnt og trutt og ikke plutselig bare ramler helt sammen.

– Så du ser noe her som kan bli bra i år?

– Ja. Og legg trykk og press på spillerne som har vaert her en stund. Ikke en ny spiss fra Australia som har kommet til en helt ny kultur, som spiller på nytt underlag og som skal laere seg mange nye ting. Han kan ikke vaere frelseren sånn med en gang. De som var her i fjor må løfte dette videre nå. I stedet for å sette all sin lit til en nykommer som har reist rundt halve jordkloden. Han må få tid, gjentar landslagss­jefen.

Han legger også til at de unge spillerne i klubben også må få og ta større ansvar i år.

– Det skal de klare å håndtere. At Viking som klubb, laget og trenere har blitt hyllet, så tygd og spyttet ut igjen av frustrerte omgivelser i 2022, ser ikke Solbakken noen problemer med.

– Det hadde vaert ti ganger verre hvis ingen hadde brydd seg, så det får dem tåle. Viking skal legge listen høyt.

PS! Viking møter EIK til treningska­mp på SR-Bank Arena i morgen klokken 14.00. Kampen kom i stand under Vikings hjemreise fra Portugal lørdag.

 ?? KJETIL FLYGIND ?? Landslagss­jef Ståle Solbakken dukket opp på Vikings trening i Portugal. Her hilser han på sportsdire­ktør Erik Nevland mens han snakker med daglig leder Eirik Bjørnø.
KJETIL FLYGIND Landslagss­jef Ståle Solbakken dukket opp på Vikings trening i Portugal. Her hilser han på sportsdire­ktør Erik Nevland mens han snakker med daglig leder Eirik Bjørnø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway