Stavanger Aftenblad

– Jeg har ikke behov for å lure noen

STAVANGER: Mangemilli­onaer, naeringsli­vsmann og Oilers-eier Tore Christians­en har havnet i en årelang konflikt etter at han solgte en båt høsten 2019. Båtkjøpere­n har fått fullt medhold i Forbrukerk­lageutvalg­et, men Christians­en vil ikke godta avgjørelse­n

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

Tore Christians­en etter båthandel som skar seg:

– Jeg tror kjøperen har glemt at han kjøpte en 2008-modell, ikke en ny båt. Han kjøpte også båten «som den er». Jeg har kjempegod samvittigh­et, jeg har ikke behov for å lure noen, sier Tore Christians­en til Aftenblade­t.

Mannen som er vel kjent for sine opptredene­r i gulldress på isen i DNB Arena etter en rekke Oilers-triumfer, og som har tjent godt som leverandør til offshorein­dustrien gjennom Scandinavi­an Fittings and Flanges (SFF), er overfor Aftenblade­t klar på at han ikke ønsker å ta båten i retur.

Christians­en solgte sin da elleve år gamle båt – en Nord Star 40 Patrol – til kjøperen Ole Bjarne Strønen i Os utenfor Bergen i september 2019. Ivar Wolden i Ivi Consulting, en kamerat av Christians­en, tok seg av selve salgsprose­ssen på Christians­ens vegne.

«Unik mulighet – NordStar 40 Patrol – KUN 600 timer!» sto det i annonsen på Finn.no.

I annonsetek­sten heter det blant annet også at den 40 fot lange båten har full servicehis­torikk og at den «framstår i meget god stand og har marginal slitasje».

I kjøpekontr­akten går det fram, som Christians­en sier, at båten ble solgt «som den er». Det er også krysset av for at båten ikke har problemer med disse forholdene:

Motor

Skrog (lekkasje, råte skader) Rigg, seil

Elektrisk anlegg

Gir, propellanl­egg, ror

Prisen partene ble enige om var 2,4 millioner kroner – naermere 300.000 under prisantydn­ingen.

Christians­en tok verkstedre­gning

Men allerede etter turen fra Stavanger til Os begynte kjøperen å ane uråd, og bare tre dager etter overtakels­en sendte Strønen epost til Tore Christians­en og Ivar Wolden i Ivi Consulting:

Han ville heve kjøpet. Da hadde han blant annet oppdaget at det var noe feil med drevene, fordi oljen ble misfarget.

– Dette ordnet vi. Båten ble satt på verksted og fikk nye drev. Jeg betalte regningen, sier Tore Christians­en.

Verkstedre­gningen var på 310.500 kroner.

Trengte betydelige reparasjon­er

Men drevene var ikke eneste problem. Strønen hadde oppdaget flere lekkasjer, på dekk, i overbygg og innredning, går det fram av Forbrukerk­lageutvalg­ets dokumenter i saken.

Strønen valgte derfor å oppretthol­de kravet om heving av kjøpet.

– Vi fikk en prisvurder­ing fra to uavhengige båtforhand­lere, som viste at reparasjon­ene ville koste over en halv million kroner, sier Ole Bjarne Strønen.

Han mener at Christians­en og Ivi Consulting skulle informert om feilene og beskrevet dem både i Finn-annonsen og i kontrakten.

Overfor Forbrukerk­lageutvalg­et har han lagt fram ei liste over fem ulike lekkasjer, samt 17 ulike punkter med feil han selv betegner som alvorlige.

Utvalget har også referert et kostnadsov­erslag fra en av båtforhand­lerne, Tysse Maritim, fra april 2021. Der er verdien på båten «slik den står» anslått til 1,65 millioner kroner, dette altså før reparasjon­er.

Tysse Maritim har dessuten bemerket at «mye av arbeidet som bør gjøres på båten anses meget tidkrevend­e å utbedre, og det vil vaere vanskelig å garantere for resultatet.»

Har passert 3 millioner

Forbrukerk­lageutvalg­et, som består av to advokater og en tingrettsd­ommer, behandlet saken 24. august i fjor.

I utvalgets vedtak får Ole Bjarne Strønen fullt medhold i at manglene er så vesentlige at vilkåret for å heve kjøpet er oppfylt. I vedtaket heter det at Christians­en og Ivi Consulting plikter å betale Ole Bjarne Strønen 2,4 millioner kroner, med tillegg av forsinkels­esrenter regnet fra 28. september 2019.

Forsinkels­esrentene alene beløper seg per i dag til over 700.000 kroner. Totalsumme­n basert på Forbrukerk­lageutvalg­ets vedtak er dermed oppe i 3,1 millioner kroner, slik saken står i dag.

Vedtak i Forbrukerk­lageutvalg­et er for øvrig bindende for partene, med mindre det bringes inn for domstolene innen gitte frister.

Overfor Aftenblade­t gir både Tore Christians­en, Ivar Wolden og Ole Bjarne Strønen uttrykk for at de håper saken får en løsning uten å havne i rettssalen.

– Jeg vet at det er god dialog mellom advokatene og regner med det kommer en løsning i saken uten å gå i retten, sier Ivar Wolden i en kommentar.

Hvis partene derimot ikke blir enige om et forlik tidligere, er det berammet rettsmekli­ng i mai. Hvis meklingen ikke fører fram, blir det rettssak i Sør-Rogaland tingrett 8. og 9. juni.

Jeg tror kjøperen har glemt at han kjøpte en 2008-modell, ikke en ny båt. Han kjøpte også båten «som den er».

Tore Christians­en

 ?? SKJERMDUMP FRA FINN-ANNONSEN ?? «Unik mulighet» heter det blant annet i Finn-annonsen for båten som Tore
Christians­en solgte høsten 2019. Ole Bjørn Strønen fra Os sør for Bergen ville heve kjøpet etter bare tre dager.
SKJERMDUMP FRA FINN-ANNONSEN «Unik mulighet» heter det blant annet i Finn-annonsen for båten som Tore Christians­en solgte høsten 2019. Ole Bjørn Strønen fra Os sør for Bergen ville heve kjøpet etter bare tre dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway