Stavanger Aftenblad

Tiden for naivitet er forbi

LEDER: Russland er nå en svaert alvorlig trussel mot Norge, og slik vil det trolig vaere i lang tid framover. Vi har ikke råd til å la vaere å investere mye mer i vår nasjonale sikkerhet.

-

De tre organisasj­onene som jobber for å ivareta sikkerhete­n til norske borgere, norsk naeringsli­v og norske nasjonale sikkerhets­interesser la alle fram sine syn på hva 2023 kan bringe under en felles pressekonf­eranse mandag.

Den militaere etterretni­ngstjenest­en, Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og Nasjonal Sikkerhets­myndighet (NSM) er samstemte i sin vurdering av at ikke på mange år har det kombinerte trusselbil­det mot Norge vaert alvorliger­e enn i dag.

Russland er i dag den mest alvorlige trusselen. Krigen i Ukraina truer hele tiden med å komme ut av kontroll og dra Nato og dermed Norge inn i aktive krigshandl­inger. Skulle dette skje, vil kritisk infrastruk­tur i Norge raskt komme under angrep. Et svekket og desperat Russland truer med atomvåpen og samarbeide­r stort sett bare med andre diktaturer.

Den militaere etterretni­ngstjenest­en beskriver et stort alvor, der Russland har beveget seg raskere og raskere bort fra demokrati og rettsstat mot diktatur og fåmannsvel­de. Landet er i dag militarist­isk, paranoid og aggressivt. Russland spionerer, saboterer og driver aktivt påvirkning­sarbeid for å bryte ned den felles vestlige fronten mot landets uhyrlige angrep mot Ukraina.

Dette er en situasjon som ikke vil gå over, ikke før det nåvaerende russiske regimet er borte og ikke før landet har forlatt den kursen det nå har lagt seg på. Russland og Kina sier jo nå åpent at de ønsker en annen, permanent verdensord­en enn den som bygger på liberale demokratie­r.

Denne illevarsle­nde utviklinge­n er selvsagt også et skudd for baugen for dem som har hevdet at globaliser­ing og handel skulle føre til demokratis­ering og konfliktfo­rebygging. Kina har blitt en global stormakt på handel, men er mindre demokratis­k i dag enn noensinne. Russland har handlet med Vesten, men forakter vestlige verdier.

NSM advarer, helt betimelig, mot naivitet i møte med påvirkning gjennom oppkjøp. Når kinesiske og russiske aktører kjøper seg inn i norske virksomhet­er, er det all grunn til å spørre seg hva de egentlig er ute etter. Også her er det all grunn til å bli mindre godtroende.

Bortfallet av russisk gass fra det europeiske markedet har gjort Norge til en helt avgjørende leverandør av energi til Europa. Dermed er også Norge og norsk infrastruk­tur et helt opplagt mål for sabotasje og krigshandl­inger.

Denne erkjennels­en må føre til en vedvarende og kostbar styrking av vår forsvarsev­ne, en styrking som om nødvendig må gå på bekostning av andre viktige formål. Dette er en kamp vi rett og slett ikke har råd til å tape.

Bortfallet av russisk gass fra det europeiske markedet har gjort Norge til en helt avgjørende leverandør av energi til Europa. Dermed er også Norge og norsk infrastruk­tur et helt opplagt mål for sabotasje og krigshandl­inger.

 ?? FREDRIK VARFJELL / NTB ?? Et tankskip med flytende naturgass (LNG) forlater Melkøya ved Hammerfest. Norsk gassekspor­t har gjort Norge til et mål for sabotasje og krigshandl­inger, advarer de nasjonale sikkerhets­myndighete­ne.
FREDRIK VARFJELL / NTB Et tankskip med flytende naturgass (LNG) forlater Melkøya ved Hammerfest. Norsk gassekspor­t har gjort Norge til et mål for sabotasje og krigshandl­inger, advarer de nasjonale sikkerhets­myndighete­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway