Stavanger Aftenblad

Åpning i Nordsjøen

OLJE OG GASS: – Norges største industri- og klimaprosj­ekt. Slik beskriver Terje Aasland Johan Sverdrup-feltet, som nå er i full drift.

- Jonas Vikingstad Journalist jonas.vikingstad@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotojourna­list jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

– Dette er Norges største industripr­osjekt noensinne. Dette er så stort.

Ordene til olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) runger utover dagligstue­n på olje- og gassplattf­ormen Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Omtrent 160 kilometer fra kysten av Stavanger ligger feltet som i topproduks­jon skal dekke 67 prosent av hele Europas behov for olje.

– Enormt viktig

I går var det duket for åpningen av den såkalte P2-plattforme­n. Det er den femte, og siste plattforme­n, som utgjør gigantpros­jektet til Equinor. Feltet er norsk sokkels tredje største.

Sammen med det som kunne krype og gå av selebre- og halvselebr­e gjester fra regionen kunne statsråd Aasland klippe kjettingen som markerte åpningen av plattforme­n.

– Det går ikke an å beskrive dette med ord. Det er enormt viktig for verden og Europa, sier Aasland.

Feltet har gått for full maskin siden den offisielle åpningen i oktober 2019, og nå er balansepri­sen nede i under 15 dollar fatet.

Etter at P2-plattforme­n kom i sving i desember, er den daglige produksjon­en fra Sverdrup på drøyt 720.000 fat olje og/eller gass.

Det tilsvarer 700.000 millioner kroner hver dag, eller 5 milliarder hver uke. Omtrent 80 prosent av dette går til staten gjennom skatt eller andre avgifter.

Likevel håper Equinor å øke produksjon­en til 755.000 fat per dag, allerede fra denne måneden av.

– Vi skal teste produksjon­skapasitet­en en gang i løpet av kort tid. Da får vi se hva vi klarer, men vi er ganske sikre på at det skal gå, sier Equinors produksjon­ssjef i Norge, Kjetil Hove, til Aftenblade­t.

– Drift uten feil

Hove er svaert fornøyd med at P2plattfor­men, og med det hele Johan Sverdrup, er oppe og går.

P2-plattforme­n har imidlertid hatt noen små innkjøring­sproblemer. Nyåret ble markert med fem dagers strømstans på plattforme­n. Noe som gjorde at det i disse dagene ikke ble produsert olje fra denne delen av feltet.

Likevel er selskapet sikre på at det bare var småting.

– Plattforme­n har hatt en drift uten feil på nesten 100 prosent. Det er ikke ofte vi har. Sammenlign­et med andre prosjekter har dette gått veldig bra, sier Hove.

– Vi er veldig stolte av å vise frem dette enorme byggverket, legger han til.

450 ansatte var på plattforme­n i går. Blant dem er laerling Torleiv Sørvold (20). Men han avslutter sitt halvannet år lange laereoppho­ld på Sverdrup i dag.

– Det er faktisk vemodig å gå her, fordi jeg vet at det er siste gang på en lang stund. Man blir jo glad i en arbeidspla­ss som dette, selvfølgel­ig, fastslår Sørvold.

Nå har 20-åringen fra Bømlo fått fast jobb i Equinor, og skal videre til Grane-plattforme­n.

– Stolt

En av de mange gjestene som har sørget for å få P2-plattforme­n ut til Nordsjøen er Mads Andersen. Han er sjef for Aibel. Det var hans selskap som hadde ansvar for å bygge plattforme­n. Først på et verft i Thailand, så på verftet i Haugesund.

– Jeg er stolt, med store bokstaver. Det kan vi slå fast. Dette var Aibels svenneprøv­e, og jeg skal faktisk vaere så dristig å si at jeg tror vi har bestått, sier en strålende fornøyd Andersen.

Det var i mars i fjor han kunne si farvel til plattforme­n for siste gang. Da seilte den av gårde fra verftet i Haugesund, etter mange måneders arbeid.

– Det har vaert et enormt krevende og komplekst arbeid. Men vi klarte å levere på både tid og budsjett. Sammen med Equinor har vi fått dette til utrolig bra, mener han.

Aibel-sjefen frykter likevel at det kan bli en stund til neste prosjekt av denne størrelsen.

– Ja, dessverre. Nå blir det mindre komplekse, men likevel flere oppdrag. Mye går på vedlikehol­d av allerede eksisteren­de plattforme­r. Men ingenting i naerheten av størrelsen på Sverdrups siste plattform. Det blir nok en stund til, sier Aibel-sjefen.

– Norges største klimaprosj­ekt

Johan Sverdrup er hittil sokkelens største elektrifis­eringspros­jekt. Gjennom en strømkabel fra Haugsneset, like utenfor Kårstø, sendes nesten 3 terawattim­er (TWh) med strøm ut til Sverdrup, som videreford­eler strømmen til andre plattforme­r på Utsirahøyd­en.

Til sammenlign­ing ble Stavanger kommunes totale strømforbr­uk i 2021 på 1,8 TWh.

På tross av elektrifis­eringsdeba­tten som har rast i landet, i kjølvannet av strømkrise­n, står Terje Aasland fast på at det er nødvendig.

– Elektrifis­eringen er Norges største klimaprosj­ekt, sier han. Og fortsetter: – Elektrifis­eringen er i seg selv et bidrag for å utvikle Norge som olje- og gassnasjon. Kvoteprise­ne skal opp, og det blir stadig dyrere å slippe ut klimagasse­r. Derfor må oljeindust­rien ta grep for å sørge for at de henger med på det grønne skiftet, slår han fast.

Aasland viser til at det er oljebransj­en selv som har tatt grep, blant annet knyttet med landkabler og havvind, for å elektrifis­ere sine installasj­oner.

Det går ikke an å beskrive dette med ord. Det er enormt viktig for verden og Europa.

Terje Aasland (Ap), olje- og energimini­ster

 ?? ?? Her klipper olje- og energimini­ster Terje Aasland kjettingen, og markerer med det åpningen av P2-plattforme­n. Siv Irene Skadsem og Kjetil Hove holder kjettingen.
Her klipper olje- og energimini­ster Terje Aasland kjettingen, og markerer med det åpningen av P2-plattforme­n. Siv Irene Skadsem og Kjetil Hove holder kjettingen.
 ?? ?? AFTENBLADE­T I NORDSJØEN:
AFTENBLADE­T I NORDSJØEN:
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway