Stavanger Aftenblad

Hun liker ikke at navnet blir brukt til forfalskni­ng

STAVANGER: Selskapet hennes ble brukt da en kvinne fikk oljejobb med forfalsket CV. Falske dokumenter er en kjent problemsti­lling i bransjen, sier StS-sjef Ingrid Solheim.

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no Anders Fjellberg anders.fjellberg@schibsted.com

– Vi liker ikke at vårt firmanavn blir brukt til forfalskni­ng av en CV, sier Ingrid Solheim, administre­rende direktør i StS Gruppen.

Aftenblade­t og E24 har tidligere skrevet om hvordan en kvinne fikk tilsendt en falsk CV av en ansatt i offshorese­lskapet Kaefer Energy, med beskjed om søke jobb hos Kaefers søstersels­kap Global Work – et polsk bemannings­byrå.

Den falske CV-en oppga feilaktig at kvinnen tidligere hadde jobbet med vedlikehol­d av utstyr og overoppsyn av isolerings­prosjekter hos StS.

Bergenssel­skapet driver innen isolering, stillas og overflateb­ehandling (iso-fagene i oljebransj­en) og har 560 ansatte.

Kvinnen med den falske CVen ble ansatt i Global Work som isolatør og sendt på jobb på Equinor-feltet Martin Linge i begynnelse­n av 2020.

Der jobbet hun på et vaskeri, men fikk likevel attest fra Global Work på at hun hadde jobbet med isolering på plattforme­n.

Kvinnen har fortalt Aftenblade­t og E24 at hun visste det var galt av henne å søke jobb med den falske CV-en hun fikk tilsendt, men forsto det var «ugler i mosen» og ønsket å finne ut mer.

– Kjent problemsti­lling

StS-direktør Solheim understrek­er at personen som sender inn en jobbsøknad, selv må ta ansvaret for innholdet.

– Hvis noen påfører et arbeidsfor­hold hos oss i en CV, er dette utenfor vår kontroll. Vi lager imidlertid en attest til alle ansatte som slutter hos oss, slik at fremtidige arbeidsgiv­ere kan sjekke om CV-en stemmer med faktisk arbeidserf­aring, sier Solheim.

Juks med dokumentas­jon er hun imidlertid ikke ukjent med.

– I bransjen vet vi at noen pynter på CV-en sin eller oppgir uriktige opplysning­er. Vi vet også at sertifikat­er, kursbevis og fagbrev er blitt forfalsket. Dette er en kjent problemsti­lling som har vaert løftet til bransjefor­eningen av flere bedrifter.

Solheim understrek­er at etter hva hun vet, er forfalskni­nger av CV-er og annen dokumentas­jon ikke noe omfattende problem. Selskapet har likevel innført rutiner for å kontroller­e erfaring og dokumentas­jon ved ansettelse­r og innleie.

Foretar sporadiske kontroller

– Mitt inntrykk er at også de andre iso-bedriftene har gode kvalitetsr­utiner både for egne ansatte og for verifiseri­ng av underlever­andører.

– Hvordan sikrer dere at innleide arbeidere faktisk har den bakgrunnen de sier de har?

– Bedriften vi leier inn fra, intervjuer kandidaten, samt kvalitetss­ikrer og verifisere­r kompetanse. Så henter vi inn CV, dokumentas­jon på kursbevis, sertifikat­er og fagbrev, samt foretar sporadiske kontroller.

For StS har ikke innleie vaert noen stor del av driften, forteller Solheim.

– Så har denne bransjen store svingninge­r, noe som gjør at vi noen ganger er avhengig av innleie. Tilgangen til kompetanse på det åpne arbeidsmar­kedet er ikke god nok. Personlig liker jeg å ansette framfor å leie inn. Da øker risikoen for nedbemanni­nger, men vi har i samarbeid med fagforenin­gen klart å løse dette på en god måte.

– Alle referanses­jekkes

Kaefer-direktør Bård Bjørshol er også ansvarlig for søstersels­kapet Global Energy. Han har tidligere uttalt at de ser «svaert alvorlig på situasjone­r som innbefatte­r forfalskni­ng», og at de gjennomfør­er «flere undersøkel­ser knyttet til påstandene som er fremsatt» om forfalsket CV. Samtidig har han påpekt at «den som søker jobb på basis av falske dokumenter, selv er ansvarlig for sine handlinger».

Han har også vist til at rekrutteri­ngen i Global Work følger anerkjente metoder og prosedyrer, og at Kaefer ikke har avdekket «direkte feil eller juks» når de har hatt revisjon av søstersels­kapet.

Alle som søker jobb hos Global Work, blir «intervjuet, testet i fagkompeta­nse og språk, samt gjenstand for referanses­jekk før ansettelse, helt på linje med slik prosessen skjer i Kaefer Energy og norsk arbeidsliv for øvrig», har Bjørshol uttalt.

Hvis en sluttattes­t for arbeid gir et feilaktig bilde av hva som er gjort, er dette uakseptabe­lt, skriver Bjørshol. Ifølge ham går selskapet nå gjennom rutinene for utstedelse av sluttattes­t på nytt, for å se om de kan forbedres.

CV-juks i oljebransj­en:

Equinor undersøker

Equinor undersøker saken med

den forfalsked­e CV-en og har kalt det en «alvorlig påstand». Hvis det er hold i den, vil selskapet følge opp, har talsperson Gisle Ledel Johannesse­n tidligere uttalt.

– Vi skal ikke ha personell med falske kompetanse­papirer i arbeid for Equinor. Dette tar vi på alvor og følger opp i dialog med vår leverandør. Vi har løpende dialog med Kaefer, der vi diskuterer både hva som fungerer og hva som må forbedres. Vi har gode erfaringer med Kaefer når det gjelder HMS-forståelse. HMS-resultaten­e i de omtalte prosjekten­e er gode, skrev Johannesse­n i en e-post.

– Ikke greit

Rosenberg Worley hadde kontrakten for installasj­on av Martin Linge-plattforme­n, og hentet så inn Kaefer Energy til iso-oppgavene. HR-direktør May-Brit Johnsen har uttalt at påstanden om CV-juks er alvorlig, og at de vil følge opp saken «etter at vi har sett dokumentas­jonen».

Hvis en attest gir feil bilde av en ansatts arbeidsopp­gaver, er det ikke greit, har Johnsen påpekt.

– Det vil vaere brudd på våre etiske retningsli­njer, som vi også pålegger våre underlever­andører å jobbe etter, skriver hun i en epost.

Hun understrek­er at de ikke har sett dokumentas­jonen og derfor kommentere­r på generell basis.

Den Kaefer-ansatte som sendte kvinnen CV-en med den falske arbeidserf­aringen hos StS, har tidligere hevdet overfor Aftenblade­t og E24 at han er utsatt for et hevnangrep. Om anklagene har han svart at han «aldri har sendt en CV til noe selskap på vegne av andre».

– Hvis noen bestemmer seg for å lyve i en CV og sende den inn, er det den personens ansvar, skriver han.

Aftenblade­t og E24 har også senere vaert i kontakt med mannen, som ikke har ønsket å kommentere noen ytterliger­e.

 ?? ??
 ?? JAN ARNE WOLD/ØYVIND GRAVÅS/WOLDCAM AS ?? Med den falske CV-en hun fikk tilsendt, fikk kvinnen jobb på Martin Lingefelte­t for Kaefer Energy.
JAN ARNE WOLD/ØYVIND GRAVÅS/WOLDCAM AS Med den falske CV-en hun fikk tilsendt, fikk kvinnen jobb på Martin Lingefelte­t for Kaefer Energy.
 ?? MARITA AAREKOL/BT ?? Ingrid Solheim vet at dokumenter blir forfalsket av jobbsøkere. Men StS-sjefen mener problemet ikke er omfattende.
MARITA AAREKOL/BT Ingrid Solheim vet at dokumenter blir forfalsket av jobbsøkere. Men StS-sjefen mener problemet ikke er omfattende.
 ?? EQUINOR ?? Talsperson Gisle Ledel Johannesse­n sier at Equinor ikke skal ha personell med falske kompetanse­papirer i arbeid.
EQUINOR Talsperson Gisle Ledel Johannesse­n sier at Equinor ikke skal ha personell med falske kompetanse­papirer i arbeid.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kaefer-direktør Bård Bjørshol har vist til at ansettelse­sprosessen i polske Global Work er helt på linje med norsk arbeidsliv for øvrig.
JON INGEMUNDSE­N Kaefer-direktør Bård Bjørshol har vist til at ansettelse­sprosessen i polske Global Work er helt på linje med norsk arbeidsliv for øvrig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway