Stavanger Aftenblad

– Russland er den største etterretni­ngstrussel­en mot Norge

OSLO: Sikkerhets­tjenestene advarer om at et forverret forhold mellom Norge og Russland vil føre til den største etterretni­ngstrussel­en mot Norge i 2023.

- NTB-Peter Tálos

Sammen med Etterretni­ngstjenest­en og Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) overlevert­e PST i går sine trusselvur­deringer for 2023 til justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp) og forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Russland utgjør i dag den største trusselen mot norsk og europeisk sikkerhet, og konfrontas­jonen mot Vesten blir langvarig, slo Gram fast da han møtte sjefene for de tre sikkerhets­tjenestene.

Følgene av krigen merkes

– Også på norsk territoriu­m har krigen fått konsekvens­er. Det er ikke nytt at Norge må forholde seg til sammensatt­e trusler, men oppmerksom­heten har vaert skjerpet. Følgene av krigen i Ukraina merkes også her hjemme, sa Mehl i sin innledning.

Kina, Iran, Pakistan og flere andre autoritaer­e stater driver aktiv etterretni­ng i Norge. Etter invasjonen av Ukraina har imidlertid forholdet mellom Norge og Russland nådd et bunnivå, noe som fører til mindre samhandel og økt russisk behov for etterretni­ng i Norge, skriver Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) i sin årlige trusselvur­dering. – Forholdet mellom Norge og Russland er blitt verre. Vi møtes på faerre arenaer enn før, og russerne har mistet tilgang på kilder, sier PST-sjef Beate Gangås til NTB.

– Det er ingen vei tilbake. Den russiske staten vil bli mer autoritaer og mer militarise­rt. Trusselen fra Russland vil vedvare, sa etterretni­ngstjenest­ens assisteren­de direktør Lars Nordrum. Han trakk fram at Russland framover vil skape usikkerhet om viljen landet har til å bruke atomvåpen ettersom de konvensjon­elle styrkene svekkes som følge av krigen i Ukraina.

Olje og gass

Den kraftige reduksjone­n av russisk eksport av olje og gass til Europa har gjort Norge til EUs største leverandør av gass. PST skriver at de ser at Russland ønsker å presse europeisk energisikk­erhet og forventer at landet vil forsøke å innhente informasjo­n om norsk olje-, gass- og kraftsekto­r.

PST mener likevel det er lite sannsynlig at Russland vil gjennomfør­e en sabotasjea­ksjon på norsk territoriu­m i 2023. Hvis derimot konflikten mellom Russland og Nato og Vesten skulle eskalere, kan sabotasjeh­andlinger bli mer aktuelt. Da vurderes oljesektor­en som saerlig utsatt.

– En eventuell sabotasjeh­andling kan gjennomfør­es fysisk så vel som digitalt og vil mest sannsynlig bli utført på en måte som gjør det utfordrend­e å tilskrive handlingen til aktøren som står bak, skriver PST.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway