Stavanger Aftenblad

Folkets Parti lekker i de fleste kommunesty­rene

ROGALAND: – Nok er nok, ropte bompengemo­tstandere i 2018. Noen av dem ble valgt inn i kommunesty­rene i Rogaland. Nå har 7 av 17 innvalgte fått nok – og meldt seg ut av Folkets Parti.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Når du driver valgkamp for et parti, og så hopper av halvveis fordi du ikke greier å gjøre en jobb, og partiet ditt sliter på meningsmål­ingene ... Det synes jeg er lavmål, sier Frode Myrhol, som i 2014 stiftet det som i dag er Folkets Parti.

Han er ikke nådig i kritikken av de mange som har meldt seg ut av partiet. Som Aftenblade­t skrev i går, har flertallet av de innvalgte for Folkets Parti Sandnes forlatt partiet. Det samme skjer i andre kommuner.

Partiet fikk i 2019 en oppslutnin­g på mellom 5 og 10 prosent i fire kommuner i Rogaland. I alle kommunene kom partiet i posisjon – det vil si inngikk samarbeid med flertallsp­artiene.

Så mange ble valgt inn i kommunesty­rene:

Sandnes: 5

Klepp: 2

Sola: 4

Stavanger: 6

På landsbasis fikk bompengepa­rtiet inn totalt 64 mandater i 11 kommunesty­rer og fire fylkesting. Størst var oppslutnin­gen i Alver og Bergen i Hordaland, med rogalandsk­ommunene hakk i hael.

Mange har meldt seg ut

Siden har det skjedd store omveltning­er i lokallagen­e i Rogaland: Flere folkevalgt­e har meldt overgang til andre partier.

I tre av de fire kommunene i Rogaland er Folkets Parti ikke lenger i posisjon.

Disse har meldt ser ut av Folkets Parti:

Sola: Én av fire er ute. Koenraad Beeckman har gått over til Venstre.

Sandnes: Fire av fem er ute. Arve Rosland og Per Løvaas har gått over til Frp. Ellen Karin Moen (ekskludert) og Arnfinn Bilstad møter som uavhengige.

Klepp: To av to er ute. Aina Elise Larsen har gått til Sp og Geir Morten Øvestad til Ap. Stavanger: Her har det vaert stabilt, og partiet er fortsatt i posisjon.

Også på landsbasis lekker partiet. Ifølge en gjennomgan­g laget av Altinget, har 37 av de totalt 64 som ble valgt inn i 2019 nå forlatt partiet – altså 58 prosent.

De siste meningsmål­ingene viser også at oppslutnin­gen til partiet stuper.

– Harmonisk i Stavanger

Frode Myrhol, som leder partiets gruppe både i fylket og i Stavanger, er kritisk til at så mange har meldt seg ut.

– Det er beklagelig at vi fikk inn for mange opportunis­ter. Jeg har lite respekt for folk som stikker med halen mellom beina, sier Myrhol.

Han aviser at utmeldinge­ne kan handle om utfordring­er på et overordnet nivå i partiet.

– Mange melder seg ut rett i forkant av at andre partier skal i gang med sine nominasjon­er, for å bedre sjansene sine for å bli innvalgt på nytt. Den type folk hadde ikke jeg stemt på, sier han, og legger til:

– I fylkesting­sgruppa, som jeg leder, og i Stavanger, er alt harmonisk og greit. Ingen har trukket seg, bortsett fra noen varamedlem­mer langt nede på lista. I Stavanger er vi godt i gang med programarb­eidet og skal fortsette på den gode jobben, sier Myrhol, som har sagt ja til å stå i toppen i Stavanger til høsten, samt på lista til fylkesvalg­et.

– Bare rør i partiet

– Har dere stukket av med halen mellom beina?

– Nei, det blir for dumt å skylde på oss folkevalgt­e når det er styringen av partiet som ikke fungerer. Det er bare rør, enkelt og greit, sier Per Løvaas, som meldte seg ut av Folkets Parti i Sandnes i fjor.

– De må gjerne skylde på hvem de vil, men de er folkevalgt­e og har fått et mandat fra velgerne om å stå for den politikken de er valgt inn på. Når de så hopper av fordi meningsmål­ingene er dårlige istedenfor å se hva de kan gjøre for partiet, får det stå for deres egen regning. Det er ikke et styre sin oppgave å redde en dårlig meningsmål­ing, svarer Myrhol tilbake.

Leif Høybakk leder nominasjon­skomiteen i Folkets Parti i Stavanger. Han sier at de ennå ikke er klar til å gå ut med noen liste. Fristen for å levere listene til kommuneval­get er fredag før påske, 31. mars klokken 12.00.

Kan bli Ap-ordfører

Geir Morten Øvestad, som ble vagt inn for Folkets Parti i Klepp, er nå Aps ordførerka­ndidat i Klepp. Han er ikke overrasket over at flere av Folkets Partis lokallag er i mer eller mindre oppløsning.

– Det som startet som en folkebeveg­else klarte ikke overgangen til å bli et politisk parti. Det manglet en grunnmur, med for eksempel vedtekter. I 2019 var det stor enighet om én sak, men det ble vanskelig å finne en felles plattform. Jeg har inntrykk av at dette er situasjone­n fortsatt. I Klepp er lokallaget nedlagt, sier Øvestad.

Generalsek­retaer i Folkets Parti, Hanne Haskel, opplyser på epost til Aftenblade­t at det jobbes for å få liv i dette lokallaget igjen. Partiets plan er å stille lister i kommunene Stavanger, Sandnes, Strand, Sola og Haugesund til høsten.

I Sandnes forklarte Arne Ros–

land og Per Løvaas overgangen til Frp med at de ønsker å fortsette i politikken, men ikke tror det vil vaere realistisk i Folkets Parti.

I dag er Alexandra Eva Lind alene igjen om å represente­re Folkets Parti i kommunesty­ret i Sandnes. I fjor høst forklarte Lind at lite gjennomsla­g, lite synlighet og dårlig samarbeids­klima var forklaring­er på hvorfor partiet trakke seg fra posisjonen.

Stiller liste i Sola

I Sola trakk nylig Folkets Parti seg fra budsjettsa­marbeidet, og er nå i opposisjon.

– Vi stiller liste til høsten. Så langt jeg vet, har alle vi som sitter i kommunesty­ret meldt at vi ønsker å stille til valg, men nominasjon­sarbeidet er ikke i mål, sier Ove Evertsen i Folkets Parti i Sola.

– Vi trakk oss fra posisjonen av flere årsaker. Vi kunne ikke gå med på en økning i vann- og avløpsavgi­fter på 40 prosent og heller ikke en gjeninnfør­ing av plastinnsa­mling. Vi ønsker heller ikke å bruke penger på et klimaog miljøfond, sier Evertsen.

Partiet hadde en oppslutnin­g i Sola på drøye 10 prosent ved forrige valg.

– Ut fra dagens meningsmål­inger har jeg ikke stor tro på at vi klarer det samme på ny, sier Evertsen, som likevel mener kjernesake­ne til partiet er vel så viktige som i 2019.

Økte strømprise­r og prisøkning er gode argumenter for å holde fast på blant annet kampen mot bompenger, mener han.

– Vi er imot økningen i priser på kollektivr­eiser og holder fast i bompengesa­ken på fylkesnivå. For oss er det for eksempel besynderli­g at konsekvens­en av at flere kjøper billett til kollektivt­ransport, er at billettpri­sen settes opp, sier Evertsen, med henvisning til at flere kollektivb­illetter nylig ble dyrere.

– Også på kommuneniv­å tror jeg vi er et faktisk politisk alternativ blant annet fordi vi er opptatt av å holde avgiftene nede. For oss er det urimelig å øke avgiftene til vann og kloakk når innbyggern­e opplever økning i både strømprise­r og matvarepri­ser, sier Evertsen.

– Klassisk skjebne

Førsteaman­uensis i statsviten­skap ved UiS, Svein Tuastad, er overhodet ikke overrasket over utviklinge­n til Folkets Parti.

– Det er en helt klassisk skjebne for et ensakspart­i. Når saken er ute av syne og sinn for velgerne, så er partiet også det. Partiet var nødvendige for å korrigere de etablerte partiene i bompengesa­ken, i en situasjon der Frp var bundet av regjerings­makt. Når saken så er borte fra dagsorden, har ikke partiet greid å finne andre saker som har appell hos velgerne, sier Tuastad.

– Hva skyldes det at så mange innvalgte har hoppet av underveis?

– Det viser det andre problemet partiet har og har hatt. Det tar tid for et helt nytt parti å bygge opp en god organisasj­onspraksis. I Folkets Parti har det vaert uforholdsm­essig mye rot, i Bergen og her i Rogaland, mener Tuastad.

Det er beklagelig at vi fikk inn for mange opportunis­ter. Jeg har lite respekt for folk som stikker med halen mellom beina.

Frode Myrhol, gruppelede­r for Folkets parti i Rogaland og Stavanger

 ?? ANDERS MINGE ?? Demonstras­jon mot bompenger i Stavanger sentrum i 2018. Siden har oppslutnin­gen gått nedover.
ANDERS MINGE Demonstras­jon mot bompenger i Stavanger sentrum i 2018. Siden har oppslutnin­gen gått nedover.
 ?? ANDERS MINGE ?? Frode Myrhol melder om harmoni i Folkets Parti i fylket og i Stavanger, der partiet fortsatt er i posisjon.
ANDERS MINGE Frode Myrhol melder om harmoni i Folkets Parti i fylket og i Stavanger, der partiet fortsatt er i posisjon.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway