Stavanger Aftenblad

Skal sprenge ny tunnel – varsler rystelser

STAVANGER: Sprengning for den 2,2 kilometer lange tunnelen for hovedvannl­edningen mellom Grannes og Tjensvoll er i gang.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Det merkes av beboere i området.

Aftenblade­t fikk i helgen flere henvendels­er fra beboere som lurte på om rystelser de hadde opplevd var jordskjelv. Også IVAR har fått flere henvendels­er fra beboere som har opplevd sprengning og rystelser som dramatiske.

– Derfor trapper vi nå opp med mer informasjo­n om prosjektet. Vi har også hatt informasjo­nsmøter for beboere i områdene vi holder på i, sier prosjektle­der Jonn Egil Berget i IVAR.

Når tunnelen fra Grannes til Tjensvoll er ferdig, skal vannlednin­g legges i tunnelen opp til Tjensvoll høydebasse­ng.

«I forbindels­e med boring, sprengning og massetrans­port på Grannes kan det i perioder bli noe støv, støy og vibrasjone­r fra anleggsarb­eidene. Enkelte som bor i naerheten av anleggsomr­ådet på Grannes og Tjensvoll, samt over selve tunnelen, kan ved sprengning oppleve vibrasjone­r i grunnen, men det er imidlertid ingen fare for skader på bygninger knyttet til dette.», skriver IVAR.

– Foretar dere rystelsesm­ålinger?

– Ja, vi har rystelsesm­ålere montert flere steder og flytter dem med oss etter hvert som vi jobber oss oppover fra Grannes mot Tjensvoll. Vi vil hele tiden forsikre oss om at vi er langt under grenseverd­iene og det som kan ha betydning for bygninger i området, sier Berget.

Sprengning­sarbeidene er nå i gang ved tunnelinng­angen ved Grannes.

– Vi begynte riggingen i desember og er nå godt i gang på Grannes. Derfra vil arbeidene flytte seg gradvis oppover mot Tjensvoll og tunnelarbe­idet vil pågå frem til sommeren 2024, sier Berget.

I Sola kommune vil hovedvannl­edningen krysse Forusbeen før den blir lagt i grovhull gjennom Baerheimsf­jellet og Kjerrberge­t. Boringen av grovhull gjennom Baerheimsf­jellet er også i gang.

I forbindels­e med hovedvannl­edningen vil det reises to bygg; ett ventilkamm­er på Røyneberg og ett ventilkamm­er på Grannes. Arbeidene på Røyneberg er også i gang. Totalt skal det bygges sju ventilkamr­e på strekninge­n fra Langevatn til Tjensvoll, disse brukes for å forsyne eierkommun­ene med vann.

– I tillegg vil ventilkamr­ene brukes ved fremtidig vedlikehol­d av vannlednin­gen, ved å stenge av ventiler for å kunne drenere seksjoner av hovedvannl­edningen før eventuell utskiftnin­g eller reparasjon, forklarer Berget.

Arbeidene med den nye hovedvannl­edningen skal etter planen vaere ferdig ved årsskiftet 2024/2025.

 ?? IVAR ?? Ved Grannes er arbeidene med å sprenge den nye tunnelen til hovedvannl­edningen i full gang.
IVAR Ved Grannes er arbeidene med å sprenge den nye tunnelen til hovedvannl­edningen i full gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway