Stavanger Aftenblad

Truer både helsa og verdensøko­nomien

NEW YORK: Antibiotik­aresistens utgjør en alvorlig helsetruss­el mot menneskehe­ten og kan også føre millioner flere mennesker inn i fattigdom. FN maner til global innsats.

- NTB

Antibiotik­aresistent­e bakterier:

Naer fem millioner dødsfall globalt i 2019 kan vaere knyttet til antimikrob­iell resistens (AMR), ifølge Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

Innen 2050 anslås det at opptil ti millioner mennesker kan dø av det hvert år. Forskning og samordnet globalt arbeid for å begrense videre utvikling og spredning av AMR er høyt prioritert på agendaen til Verdens helseorgan­isasjon (WHO) og politiske ledere i mange land, deriblant Norge.

I en ny rapport fra FNs miljøprogr­am UNEP understrek­es det at kampen mot AMR må føres på svaert mange felt.

UNEP understrek­er at AMR er ikke bare et helseprobl­em, eller et miljøprobl­em. Det har også enorme økonomiske konsekvens­er. Innen 2030 kan AMR forårsake et fall i BNP på 3,4 milliarder dollar per år. Dette kan presse ytterliger­e 24 millioner mennesker på verdensbas­is inn i ekstrem fattigdom.

Spredning av AMR er naert knyttet til de mange utfordring­ene verden står overfor: klimaendri­nger, tap av biologisk mangfold og natur, forurensni­ng, menneskeli­ge aktivitete­r, ikke baerekraft­ige forbruk og produksjon.

Høyere temperatur­er som følge av klimaendri­ngene kan føre til en økning i AMR-infeksjone­r, og mer ekstreme vaermønstr­e kan bidra til fremvekst og spredning av AMR.

Vann og avløp

I den nye rapporten understrek­es at verdens regjeringe­r spesielt må gjøre en innsats for å begrense spredninge­n av resistente bakterier via miljøet, som blant annet havner der på grunn av bakterier fra oss mennesker. Rapporten peker på at det trengs en global innsats for å bedre sviktende vann- og avløpssyst­emer og dermed redusere spredninge­n av bakteriene på den måten.

Økt bruk og misbruk av antimikrob­ielle midler og andre mikrobiell­e stressfakt­orer, som forurensni­ng, skaper gunstige forhold for mikroorgan­ismer til å utvikle resistens både hos mennesker og miljø fra kilder som kloakk, heter det.

Den farmasøyti­ske sektoren må oppgradere sine produksjon­sprosesser, og man må ha en god overvåking og inspeksjon­ssystemer for å hindre utslipp.

Helsesekto­ren må se på alternativ­e behandling­småter slik at bruken av antibiotik­a kan reduseres.

På lokalt nivå må det gjøres en innsats for å sikre avløpsvann, som i dag svaert mange steder slippes rett ut i miljøet. Fattigdom, dårlige eller manglende sanitaere anlegg og dårlig hygiene fører til økt spredning av AMR.

Landbrukss­ektoren må bli mer bevisste på bruk av plantevern­midler og unngå i størst mulig grad å bruke antibiotik­a. Det samme gjelder akvakultur­sektoren.

Supervåpen­et er truet

Leder for UNEP, Inger Andersen, skriver i en kommentar til rapporten antibiotik­a har reddet utallige liv og beskyttet vitale økonomiske sektorer.

– Det gjør antibiotik­a fortsatt, men effektivit­eten er truet. Omfattende og uforsiktig bruk av dette supervåpen­et øker fremvekste­n av multiresis­tente bakterier og øker andre tilfeller av antimikrob­iell resistens, eller AMR, på kritiske nivåer, påpeker hun.

Andersen understrek­er at handling i de mest ansvarlige sektorene må støttes opp med nasjonale handlingsp­laner.

– Det må gjøres med internasjo­nale standarder, omstilling av subsidier og investerin­ger, og mer forskning og overvåking. Vi må ha en «One Health»-tilnaermin­g – som anerkjenne­r at helsen til mennesker, dyr, planter og miljø er gjensidig avhengige av hverandre. Det er rett og slett ingen måte vi kan håndtere AMR på med mindre vi tar en samlet tilnaermin­g til alle aspekter av problemet, skriver hun.

Hun legger til at innsatsen vil kreve store ressurser og at finansieri­ng vil vaere avgjørende for det globale sør.

Spres fort

Joakim Larsson er direktør ved Senter for forskning om antibiotik­aresistens ved Göteborgs universite­t. Han understrek­er viktighete­n av at man klarer å motvirke fremvekste­n av nye former for resistens hos sykdomsfre­mkallende bakterier. Sykdomsfre­mkallende bakterier blir fremfor alt resistente ved å ta opp DNA fra andre bakterier, ofte fra bakterier som finnes i miljøet.

– En resistent bakterie kan utvikle seg hvor som helst på jorden og spres med reisende. Det er et globalt problem, fastslår han i en kommentar til nyhetsbyrå­et TT.

– En konkret og enkel ting man kan gjøre for å begrense ytterliger­e resistens, er å håndtere de store utslippene fra antibiotik­aproduksjo­nen, sier Joakim Larsson.

Det skjer relativt få steder i verden, og med ganske enkle midler kan man utgjøre en forskjell, sier han.

I Norge tar Mattilsyne­t hvert år flere tusen prøver av mat, dyr, fisk, omgivelser, vann og fôr – blant annet for å finne antibiotik­aresistent­e bakterier. I fjor var oppsummeri­ng at det var få funn i Norge, men at problemet vokser internasjo­nalt.

 ?? CORNELIUS POPPE / NTB ?? Antibiotik­aresistent­e bakterier analyseres i et laboratori­um. fjor oppsummert­e Mattilsyne­t at det var få funn i Norge, men at problemet vokser internasjo­nalt.
CORNELIUS POPPE / NTB Antibiotik­aresistent­e bakterier analyseres i et laboratori­um. fjor oppsummert­e Mattilsyne­t at det var få funn i Norge, men at problemet vokser internasjo­nalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway