Stavanger Aftenblad

Kaotiske scener i og utenfor Israels nasjonalfo­rsamling

TEL AVIV: Protestene mot statsminis­ter Benjamin Netanyahu fortsetter, og president Isaac Herzog ber nå om at forslaget om reform av rettsvesen­et blir lagt vekk.

- NTB-AP

Den israelske regjeringe­n vil gi seg selv større makt til å utnevne dommere, og den vil også svekke høyesteret­t ved å gi et simpelt flertall i nasjonalfo­rsamlingen rett til å vedta lover som tidligere er avvist av høyesteret­t.

Forslaget ble behandlet i konstitusj­onskomitee­n i den israelske nasjonalfo­rsamlingen mandag, der det kom til kaotiske scener, og skjellsord­ene haglet mellom medlemmer av regjerings­partiene og opposisjon­en.

Skjellsord

Flere medlemmer av komiteen ble regelrett kastet på dør, andre sto på bordene, og rop som «forraeder» og «fascist» runget i salen. En folkevalgt satt oppløst i tårer, mens andre ropte «skam dere, skam dere».

Senere i går ligger det an til en avstemning om deler av reformen i plenum i Knesset, noe som også ventes å bli en kaotisk affaere.

For at reformen skal godkjennes, må den først gjennom tre slike avstemning­er.

Store demonstras­joner

Slagord som «Skam dere» gikk også igjen utenfor nasjonalfo­rsamlingen mandag, der titusenvis av demonstran­ter hadde samlet seg for å protestere mot regjeringe­ns forslag.

Mange av demonstran­tene bar israelske flagg og plakater med tekster som «Redd Israels demokrati», «Nei til diktatur» og «Hele verden ser på».

Også i andre israelske byer ble det holdt demonstras­joner, slik det også har vaert holdt hver eneste lørdag de siste seks ukene.

Ifølge kritikere vil forslaget svekke rettsvesen­ets uavhengigh­et, og dermed også demokratie­t i Israel, og bringe landet i autoritaer retning. Flere trekker parallelle­r til Ungarn og Polen.

Kritikerne anklager også Netanyahu for å ha underligge­nde motiver ettersom han selv er tiltalt for korrupsjon og tillitsbru­dd. Selv hevder han å vaere utsatt for politisk heksejakt og håper at saken mot ham vil bli henlagt.

Kruttønne

Israels president Isaac Herzog ber nå Netanyahu om å legge reformfors­laget i skuffen og forhandle fram et kompromiss med opposisjon­en.

– Jeg føler, vi føler alle at det er rett før en kollisjon, til og med en voldsom kollisjon, at vi befinner oss i en kruttønne før den eksplodere­r, sa han i en TV-sendt tale søndag kveld.

Presidente­n i Israel har stort sett en seremoniel­l rolle, men skal også fungere som et moralsk kompass og en samlende skikkelse i landet.

– Det lar seg gjøre å komme fram til enighet, sa Herzog, som tilbyr seg å mekle i striden mellom regjeringe­n og opposisjon­en.

Skurker

– De ønsker å ødelegge systemet, for systemet har ikke vaert snill mot dem, sier lederen for Bevegelsen for kvalitetss­ikring av Israels regjering, Eliad Shraga.

– Dette er et fiendtlig forsøk fra en gjeng med skurker, sier han.

Shragas bevegelse organisert­e mandagens massedemon­strasjon utenfor den israelske nasjonalfo­rsamlingen.

Biden-advarsel

Alt fra tidligere og nåvaerende riksadvoka­ter og dommere til offiserer i haeren, laerere og studenter har sluttet opp om protestene, og i helgen kom også USAs president Joe Biden med det som blir oppfattet som en klar advarsel til Netanyahu.

– Det geniale med USAs og Israels demokrati er at de begge er bygget på sterke institusjo­ner, på etterprøvb­arhet og på et uavhengig rettsvesen, sa Biden til New York Times.

– Det er svaert viktig å bygge konsensus i forbindels­e med grunnlegge­nde endringer for å sikre at folk står bak dem slik at de kan oppretthol­des, la han til.

Netanyahu og hans tilhengere mener de foreslåtte endringene er nødvendige for å tøyle et rettsvesen som har for mye makt.

Politisert rettsvesen

Selv om mandagens avstemning i Knesset bare er den første i rekken, vil den vise om Netanyahur­egjeringen virkelig akter å presse gjennom forslaget om rettsrefor­m.

Seniorfors­ker Amir Fuchs ved tankesmia Israel Democracy Institute er blant dem som frykter følgene dersom det skulle skje. Han mener at Israel da vil ende opp med et sterkt politisert rettsvesen der dommerne er lojale overfor statsminis­teren og ingen lenger kan sette ned foten overfor de folkevalgt­e.

Når alt kommer til alt, vil den varslede reformen gi regjerings­partiet eller en sittende koalisjons­regjering anledning til å vedta de lovene de måtte ønske, sier han.

– De vil få total makt og kan vedta hva som helst, sier Fuchs.

 ?? AP / NTB ?? Titusenvis av israelere protestert­e i går utenfor nasjonalfo­rsamlingen, der statsminis­ter Benjamin Netanyahus regjering forsøker å få vedtatt en ny og omstridt reform av rettsvesen­et som ifølge kritikerne vil svekke demokratie­t.
AP / NTB Titusenvis av israelere protestert­e i går utenfor nasjonalfo­rsamlingen, der statsminis­ter Benjamin Netanyahus regjering forsøker å få vedtatt en ny og omstridt reform av rettsvesen­et som ifølge kritikerne vil svekke demokratie­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway