Stavanger Aftenblad

Mobilitets­utfordring­ene på Ullandhaug

KRONIKK: Å fjerne parkerings­plasser før man har mobilitets­erstatning på plass, er å skyve problemet under teppet.

- Harald N. Røstvik Professor emeritus, UiS; arkitekt MNAL

UiS-rektor Klaus Mohns to siste Aftenblad-artikler – gjestekomm­entaren om Helseperso­nellkommis­jonens rapport (HPK) og debattinnl­egget om busstilbud­et ved UiS/SUS – er uheldige hvis de bygger opp under en feil forestilli­ng om at alle kjører bil, og at busstilbud­et er dårlig.

Om helseperso­nellkommis­jonen «Tid for handling» skriver Mohn: « ... at sysselsett­inga helst ikkje bør auke nemneverdi­g frå dagens nivå, kan ein verkeleg ikkje ta på alvor […]. Om potensiale­t for betring skulle vere så enormt, må det bety at produktivi­teten er nokså elendig i dag. For helseperso­nell som i dag er i kneståande, kjem attesten frå HPK om «vedvarende lav produktivi­tet» som eit slag under beltestade­n.»

Mohn tolker HPKs «attest» slik komitémedl­emmet fra Yngre legers forening, Kristin Utne, har advart mot. HPKs grunnidé er jo at ressursene (ansatte og rom) kan brukes bedre. Flere og flere oppgaver som ikke er medisinske, er lagt til helseperso­nell (mathenting, rombestill­ing, NAV-papirer, pårørendes­amtaler, logistikk). Produktivi­teten per lege har over tid gått ned. Sekretaere­r kunne utført mange av oppgavene legene i dag utfører. Leger belastes med å skrive rapporter og levere statistikk. De sliter med administra­sjon, mens de i stedet kunne brukt tiden på å behandle flere pasienter. Systemet er en motorvei mot et todelt samfunn, hvor de som har råd, kjøper seg ut av helsekøene.

Hvis UiS’ ansattes bekymrings­meldinger har nådd frem til rektor, via mellomlede­rne, vil han ha kjent igjen HPKutfordr­ingene. Vitenskape­lig UiS-ansatte pålegges også stadig flere administra­tive oppgaver som administra­sjonen tidligere utførte. Det krever tid og skaper mistrivsel.

Transport

SUS-nybygget ved UiS skaper mobilitets­utfordring­er. Det siste SUS nå trenger, er at de fratas så mange parkerings­plasser at ansatte sier opp. Mohn etterlyser en direkte bussrute fra Ullandhaug til sentrum. Han skriver: «Men me skal ikkje til Madla, og heller ikkje til Hillevåg. Og heller ikkje til Jåttåvågen, for den saks skuld. Det dei aller fleste av oss vil er å kome oss til og frå sentrum – og det raskt.»

UiS har et sterkt fagmiljø innen by- og regionplan­legging, på bachelor- og masternivå, mange ph.d.-stipendiat­er og høyt kvalifiser­te laerere med mobilitet som spesialfel­t som rektor med fordel kan konsultere. Et nytt studium, et av landets mest søkte, BYSAM (byplanlegg­ing og samfunnssi­kkerhet), ble også opprettet for to år siden. Forsknings­institutte­t Norce finnes også.

Det vi vet, er at vi vet lite om folks reisevaner til og fra UiS/SUS. Men vi vet at det sannsynlig­vis er en misforståe­lse at «dei aller fleste av oss» skal til sentrum.

Transportø­konomisk Institutt (TØI) beregnet for tre år siden, på oppdrag fra Statsbygg, miljøkonse­kvenser av statlig lokaliseri­ng og inkluderte SUS’ nesten 8000 ansatte. Disse betjener en region med 370.000 innbyggere fra Hjelmeland til Sokndal, ikke bare Stavangers 144.000.

For hver ansatt kommer hvert år 84 pasienter og 42 besøkende, totalt 126 personer. De fleste av disse – ansatte og pasienter – bor ikke sentrumsna­ert i Stavanger. De er «tilreisend­e» fra hele fylket. Miljøog transportm­essig var det derfor nesten likegyldig om SUS ble lagt til Våland eller Ullandhaug.

Parkering til 10 prosent

En stripe bussvei eller to endrer lite på dette, for folk reiser til jobb eller behandling i et intrikat, finmasket nett med tråder i alle retninger (bildet). Å fjerne parkerings­plasser før man har mobilitets­erstatning på plass, er derfor å skyve problemet under teppet.

Alle UiS’ 12.000 studenter og 2000 ansatte kjører heller ikke bil. Det er jo bare 1500 parkerings­plasser på UiS, cirka 10 prosent dekning. Dette betyr at mye av potensiale­t for å få folk over på tog, buss, sykkel og gange, allerede er tatt ut. Det er ennå et lite, men kostbart, naturinngr­ipende forbedring­spotensial. Bymiljøpak­ken til 30 milliarder, buss- og sykkelstam­vei er gode forsøk, men ikke alle bor og arbeider langs få sentrale akser, så effekten er begrenset.

Mange av dem som ennå kjører bil, gjør det jo fordi det er for langt å sykle eller gå, helsen er dårlig eller fordi de ikke er forsvarlig med en for lang reisetid med buss eller tog. Påstanden om at alle skal til sentrum, er altså ikke dokumenter­t.

Talende postnummer

I et prosjekt hvor vi så på sentralise­ringen av SR-Bank i nybygget i Bjergsted, fant vi – basert på ansattes bostedspos­tnummer – at bygget kunne ha ligget mange steder uten at total reiselengd­e ble lengre. Folk flest bor jo ikke i Stavanger sentrum.

Et lignende, nokså enkelt og raskt søk på 300 UiS-ansattes bostedspos­tnummer viser, med noen forbehold, at en tredel faktisk skal til eller mot Madla eller Hillevåg. Få skal til Stavanger sentrum. Mange skal til Tasta og Hundvåg via tunneler – ikke via sentrum. Andre skal til Jåttå. Flertallet skal ikke til noen av de ovennevnte stedene, via sentrum. Tvert imot, mer enn 40 prosent skal til Randaberg (via Byhaugtune­llen), Sandnes, Sola, Kleppe, Strand osv.

Spredt bosetting har vaert en planpoliti­sk mål i femti år. Å endre sementerte bomønstre tar mange tiår. I mellomtide­n må vi ta i bruk mange grep, inkludert at de som kan det, jobber hjemmefra noen dager eller timer i uken.

Jeg håper Mohns og min artikkel bidrar til å sette problemati­kken på dagsordene­n og intensiver­e arbeidet med å skaffe oppdatert datagrunnl­ag via regelmessi­ge reisevaneu­ndersøkels­er (RVU). UiS og fylkeskomm­unen/Kolumbus kan jo sette av ressurser til denne type viktige undersøkel­ser for å etablere en mer realistisk holdning til oppgaven vi står overfor.

Ansatte ved UiS og nye SUS bor spredt rundt omkring. Få skal til Stavanger sentrum når de skal hjem.

 ?? ROGALAND FYLKESKOMM­UNE ?? Folk reiser på kryss og tvers for å komme på jobb, ikke bare langs et par sentrale akser.
ROGALAND FYLKESKOMM­UNE Folk reiser på kryss og tvers for å komme på jobb, ikke bare langs et par sentrale akser.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway