Stavanger Aftenblad

Sandnesgau­k skal spille med «verdens beste»

SANDNES: I 13 år har stillingen som solohornis­t i «verdens beste orkester -Berlinfilh­armonien – stått tom. Nå skal sandnesgau­k Eirik Baardsen Haaland til Berlin for å vise orkesteret hva han er god for.

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

Eirik Baardsen Haaland (30) snakker fort og med lidenskap.

Om Berlinfilh­armonien. Orkesteret som av flere har blitt kalt for verdens beste.

Om jobben som har vaert utlyst siden 2010 fordi orkesteret ikke har funnet en solohornis­t verdig. Jobben han har søkt på. Drømmejobb­en.

Om den store, dedikerte og internasjo­nale fanskaren. Hvordan de sørger for at konsertene deres selges ut på minutter – uansett hvor de drar.

Om musikerne i verdenskla­sse. Som kunne ha jobbet som solister, med hva som helst, hvor som helst, men som altså velger å bli med Berlinfilh­armonien.

Rett sted?

Om sine egne prestasjon­er er han mer tilbakehol­den.

Han innrømmer at han har jobbet hardt, men tror også bare han var heldig da han som 22-åring fikk fast jobb i Trondheim Symfoniork­ester & Opera (TSO). På rett sted til rett tid.

Det skal likevel sies at Baardsen Haaland begynte på reisen seg til TSO og Berlinfilh­armonien allerede som 9-åring, da han ble med i Lura Skolekorps.

Han har vaert innom Sandnes symfoniork­ester. Gikk på musikklinj­a. Var med i Stavanger symfoniork­esters talentprog­ram «Talentjakt­en». Og gikk på Norges musikkhøgs­kole, før han til slutt endte opp i Trondheim. Alltid har hornet vaert med.

Og nå skal han på visitt til Berlin. Der skal han spille tre konserter med verdens beste. Noe han innser er stort. En grunn til å vaere kry. Fjaer i hatten.

Ledig siden 2010

– Hvordan gikk det seg til, at du skal spille med Berlinfilh­armonien?

– Jeg prøvespilt­e for dem i desember. Da hadde de utlyst jobben som solohornis­t på ny. Den har stått ledig siden 2010, men de har ikke funnet den rette personen ennå, så de lyser jobben ut i ny og ne, sier Baardsen Haaland.

Han påpeker at Berlinfilh­armonien trolig er det eneste orkesteret i verden som kan vaere så kravstore og pirkete.

Den rette?

– Så du er den rette?

– Nei, jeg fikk ikke jobben. Ingen gjorde det, men jeg ble invitert ned for å spille med dem i en uke. Så de synes nok jeg leverte noe interessan­t på prøvespill­ingen.

Baardsen Haaland reiser til Berlin 27. februar. Den første av tre konserter skal spilles 2. mars.

– Så dette er en lang audition? – På en måte. Neste gang de utlyser jobben, må jeg søke igjen. Forhåpentl­igvis spiller jeg bedre da. Det er tydelig at de ser etter noe helt utenom det vanlige.

– Hva betyr disse konsertene for karrieren din?

– Det er ingen tvil om at dette er viktige konserter for meg. Et utstilling­svindu. Jeg merker at dette er stort fordi media tar kontakt, aviser, tv og radio. Det er noe jeg ikke har opplevd før. Det som skjer, det skjer, men jeg håper dette kan vaere inspireren­de for alle de andre som går rundt med en drøm de tror er for langt unna.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Eirik Baardsen Haaland fra Sandnes skal spille sammen med Berlinfilh­armonien i mars.
MARIE VON KROGH Eirik Baardsen Haaland fra Sandnes skal spille sammen med Berlinfilh­armonien i mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway