Stavanger Aftenblad

Långtråkig­t om mordet på ministern

BOK: Egentlig er det godt gjort å skrive så uengasjere­nde om noe så spennende.

- Steinar Brandslet

Lena Andersson: Koryfeene – En konspirasj­onsroman. 234 sider. Oversatt av Gøril Eldøen. Gyldendal.

– Alle tror litt på minst én konspirasj­onsteori, flirte en intrigepro­fessor jeg snakket med en gang. Men drapet på statsminis­ter Olof Palme i 1986 er ikke min.

«Koryfeene» tar for seg attentatet på førstemini­ster Carl Stjärne i det oppdiktede landet Thule, men så er det Palme i Sverige vi snakker om likevel. Forfatter Lena Andersson skojar bara lite.

Boka skal vaere en satire rundt drapet vi gamlinger husker nesten like tydelig som Oddvar Brås stav, overrasket over at sånt gikk an i det nest mest politisk korrekte landet i verden. En blaerete og middelmådi­g journalist, som jeg lett kjenner meg igjen i, får innpass hos en nesten allvitende fyr 30 år etter det ennå uoppklarte mordet på Stjärne. Fyren har en teori som involverer sosialdemo­kratiske samfunnsto­pper. Har han rett, eller er han bare enda en konspirasj­onsteoreti­ker?

Konspirasj­onsfolk vet at du er hjernevask­et. Jorda er flat, og månen har aldri hatt besøk. Sossarna fikk selv ministeren drept, men du tror ikke sånt går an der til lands.

Boka har et interessan­t poeng. For mangfoldet av skrullinge­r er så klart et problem den dagen en oppsiktsve­kkende teori faktisk viser seg å vaere sann. Da er det ikke sikkert du tror på den likevel. Forskere lo av Alfred Wegeners teori om kontinenta­ldrift i tiår før selv de forsto hvorfor formen på Sør-Amerika og Afrika passer som puslespill­brikker. Kontinente­ne hang jo sammen før.

Boka er en tapt mulighet for Andersson som kan så mye om politikk. Hun gir journalist­en en klisjéfylt stemme, men språket imponerer ikke. Og satire skal da vaere morsom, skal den ikke? Smartere folk enn meg insisterer på at disse forutsigba­re sparkene faktisk er morsomme. Men jeg mistenker at de samme folkene alltid humrer høyt i konsertsal­en av den brå fortissimo­en i Haydns 94. symfoni, selv om de vet når den kommer. Du skal humre så sideperson­en hører det, hver gang, ellers er du ikke med i gjengen.

Min konspirasj­onsteori? Kennedy. Hvorfor skulle Jack Ruby skyte Lee Harvey Oswald om ingen hadde noe å skjule?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway