Stavanger Aftenblad

Imperiet slår tilbake

KOMMENTAR: Tre uidentifis­erte flygende objekter er de siste dagene skutt ned over Nord-Amerika. Hva er det som skjer?

- Arild I. Olsson Journalist arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

Fredag, lørdag og søndag ble tre uidentifis­erte flygende objekter skutt ned over USA og Canada. Dette skjer ei uke etter at en angivelig kinesisk spionballo­ng ble uskadeligg­jort over den amerikansk­e Atlanterha­vskysten.

Spenningen mellom Kina og USA stiger, mens de to stormakten­e retter stadig nye beskyldnin­ger mot hverandre om spionasje. Joe Biden har nå nedsatt en gruppe med medlemmer fra flere etater som skal granske de uidentifis­erte flygende objektene, altså en statlig ufokommisj­on.

Mens amerikaner­ne holder fast ved Kina-sporet, kan vi andre trøste oss med at det i hvert fall ikke er noe som tyder på at vi blir utsatt for en invasjon fra det ytre rom. Gjenstande­ne som blir observert og skutt ned, ser ut til å vaere menneskesk­apte. Og det kan vaere at de nyeste observasjo­nene og nedskyting­ene kommer som en følge av høyere beredskap, etter at den omtalte «spionballo­ngen» fikk sveve på tvers av hele USA før den gikk ned utenfor kysten av South Carolina.

Klonene angriper

To av de tre gjenstande­ne som ble skutt ned over Nord-Amerika sist helg, skal også ha vaert ballonger. Først når de nedskutte gjenstande­ne er funnet og undersøkt, hvis de ikke er fullstendi­g smadret, vil vi få svar på hva dette er for noe. I Canada er det ridende politiet nå satt inn i jakten på ufoen som ble skutt ned over villmarken i Yukon. De får ha lykke til, det kan bli som å lete etter en nål i en høystakk.

Det er på ingen måte sikkert at det finnes flere uidentifis­erte flygende objekter nå, enn tidligere. Men det som er tilfelle, er at det amerikansk­e forsvaret har høynet beredskape­n etter hendelsen med den kinesiske «spionballo­ngen».

Det hele kan minne litt om alle droneobser­vasjonene i Norge sist høst. Når man først begynner å se etter noe mistenkeli­g, er det påfallende hvor mye rart man kan få øye på, eller «fokuset ditt avgjør virkelighe­ten din», som den filosofisk anlagte Star Wars-jedien Qui-Gon Jinn sier det i filmen «Star Wars, Episode 1 – Den skjulte trussel».

North American Aerospace Defense Command (Norad) bekrefter, ifølge The New York Times, at de har justert radarsyste­mene sine nylig, slik at de er blitt mer sensitive. Det er derfor sannsynlig at de nå legger merke til objekter som før kunne seile sin egen sjø, bokstaveli­g talt.

I tillegg fører den skjerpede beredskape­n til at observasjo­ner som tidligere ble tatt lett på, gjør at jagerfly nå går på vingene og skyter ned disse tingene. Og så har amerikaner­ne gjort det klart at to av de uidentifis­erte flygende objektene sist helg svevde lavt nok til at de kunne represente­re en risiko for sivil luftfart. Det krever handling.

Gjenstande­ne som ble skutt ned fredag og lørdag er, ifølge majoritets­leder Chuck Schumer (D) i Det amerikansk­e senatet, ballonger som er mindre enn den digre ballongen som svevde over hele kontinente­t. Det amerikansk­e forsvaret sier at det har funnet elektronik­k som kan brukes til etterretni­ng i vraket av «spionballo­ngen» som ble skutt ned 4. februar.

Fordelen med slike ballonger, sammenlign­et med satellitte­r, er at de går lavere og kan styres mer presist. Satellitte­r går som kjent i bane ute i verdensrom­met. Dessuten kan farten til ballonger økes og senkes, slik at de kan stå nesten i ro.

Den skjulte trussel

Til tross for beskyldnin­gene mot kineserne, er Biden-administra­sjonen relativt forsiktig med å kople de nyeste nedskutte gjenstande­ne med «spionballo­ngen». Frykten er at den kan ha samlet etterretni­ng om amerikansk­e militaerin­stallasjon­er på sin ferd fra kyst til kyst. De andre uidentifis­erte flygende objektene er jo inntil videre nettopp uidentifis­erte og utgjør sånn sett en ukjent eller skjult trussel, om noen.

Amerikansk etterretni­ng skal ha informert regjeringe­n allerede i Trump-tiden om at kinesiske ballonger kunne komme til å vaere en del av et trusselbil­de, men det var som kjent i en politisk galakse langt, langt borte.

Det er ikke kjent hvor inngående kunnskap amerikaner­ne har om et eventuelt kinesisk spionballo­ngprogram. Men kineserne skal, ifølge det amerikansk­e utenriksde­partemente­t, ha fløyet slike ballonger inn over 40 land på fem forskjelli­ge kontinente­r.

Én teori går ut på at det svermer inn flere uidentifis­erte flygende objekter over USA i disse dager fordi en fremmed makt – for eksempel Kina – ønsker å teste den amerikansk­e beredskape­n og responstid­en. At dette faller sammen med en høynet amerikansk beredskap, beviser ikke at teorien er feil. Man kan jo utmerket godt vaere forfulgt, selv om man er paranoid.

Ved å bruke kraften slik Joe Biden gjør nå, kan det altså vaere at han avslører akkurat det en mulig fiende ønsker å se. På bakgrunn av det kan det vaere grunn til å minne om Star Wars-karakteren Darth Vaders advarende ord: – Vaer forsiktig, så du ikke kveles av dine egne ambisjoner.

Når man først begynner å se etter noe mistenkeli­g, er det påfallende hvor mye rart man kan få øye på.

 ?? MANUEL BALCE CENETA, AP/NTB ?? Den amerikansk­e presidente­n Joe Biden jakter uidentifis­erte flygende objekter. Måtte kraften vaere med ham.
MANUEL BALCE CENETA, AP/NTB Den amerikansk­e presidente­n Joe Biden jakter uidentifis­erte flygende objekter. Måtte kraften vaere med ham.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway