Stavanger Aftenblad

Sokndal sa ja til å gå videre med vindpark til 600 millioner

SOKNDAL: Thrillerav­stemmingen om nok et vindkraftv­erk i Sokndal kommune endte med elleve mot ti stemmer.

- Ida Marie Larsen Korsen ida.marie.larsen.korsen@ aftenblade­t.no Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Nylig skrev Aftenblade­t at Norsk Vind har inngått en avtale som sikrer Sokndal kommune begge hender på rattet, null risiko for statlig overkjørin­g og alle muligheter til å si nei til Moldalsknu­ten vindkraftv­erk – selv hvis politikern­e først sier ja til å sende saken videre.

Mandag kveld ble saken behandlet i Sokndal kommunesty­re. Der ble det tatt stilling til hvorvidt Norsk Vind skulle få melde Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) i Oslo om at de kommer tilbake med en detaljert konsekvens­utredning.

Spennende avstemming

På forhånd hadde ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) sagt at konklusjon­en var helt åpen, og avstemming­en ble akkurat så spennende som han spådde.

Da stemmene ble talt opp, hadde elleve sagt ja og ti nei. Ordfører Sayed var på jasiden.

– Forslaget som ble vedtatt, var fremmet av meg, og det var viktig for meg å si at dette ikke var et ja eller nei til vindturbin­er på Tellenes, men et ja eller nei til ny kunnskap både om eksisteren­de vindpark og den foreslåtte utvidelsen på

Moldalsknu­ten, sier Sayed til Aftenblade­t like etter at kommunesty­remøtet var ferdig.

– Jeg er fornøyd, vi får jo mer kunnskap om temaene er opptatt av, sier han

– Hva skjer nå?

– Nå vil denne meldingen bli sendt inn til NVE, og så blir det en prosess for å fastsette hvilke ting som skal konsekvens­utredes. Når det er klart, vil utredninge­n pågå en lang stund – helt sikkert forbi valget til høsten, sier Sayed.

– Kommunen har også sikret seg full vetorett i den senere prosessen, og kan helt fritt velge å stoppe prosjektet hvis de samlede fordelene er mindre enn de samlede ulempene, understrek­er han.

– Skuffet

Jone Mathiesen er gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet i Sokndal og stemte nei til videre utredning.

– Jeg visste at det kom til å bli jevnt, men er skuffet over resultatet. Jeg synes vi har ofret nok i Sokndal og Dalene, og er bekymret for videre utbygging av vindkraft i distriktet vårt. Lokalsamfu­nnet vårt får for lite igjen for disse utbygginge­ne, sier Mathiesen.

– Det var en saklig og fin debatt, med fornuftige politikere på begge sider. Men denne gangen tippet det dessverre mine motstander­s vei.

Mathiesen er skeptisk til at beslutning­en kommer like før Stortinget skal vedta et nytt regelverk for vindkraft på land. Regjeringe­n har sendt ut et forslag som har høringsfri­st 27. februar. Forslaget gir blant annet kommunene mer makt i slike saker.

– Derfor skjønner jeg ikke at vi skal rushe denne avgjørelse­n før det nye regelverke­t kommer, sier han.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MEVENTUS ?? Noen av vindturbin­er slik de kan se ut på Moldalsknu­ten. Illustrasj­onen er laget fra Voreknuden mot sørvest.
ILLUSTRASJ­ON: MEVENTUS Noen av vindturbin­er slik de kan se ut på Moldalsknu­ten. Illustrasj­onen er laget fra Voreknuden mot sørvest.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway