Stavanger Aftenblad

Etter innføringe­n av fotobokser har fartsovert­redelsene stupt

SAMFERDSEL: Vegvesenet vil vurdere om kriteriene for å innføre streknings­måling av fart bør endres. I så fall kan Rogfast få fotobokser fra første dag.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Ryfast:

Tall Statens vegvesen har hentet ut for Aftenblade­t, viser at andelen som bryter fartsgrens­en i tunnelen har stupt:

Sommeren 2020: 43 prosent av bilistene kjørte over fartsgrens­en i retning Solbakk. I retning Stavanger er tallet 65 prosent.

Januar 2023: 12 prosent kjørte over fartsgrens­en i retning Solbakk. Mot Stavanger var andelen 28 prosent.

– Disse tallene viser veldig godt at streknings-ATK er et effektivt virkemidde­l for å få kontroll på farten. Vi har også gjort andre undersøkel­ser tidligere som underbygge­r at dette er resultater som er forventet, sier Guro Ranes, avdelingsd­irektør i Statens vegvesen.

Fire har mistet lappen

Torsdag 3. november i fjor ble fotoboksen­e i Ryfylketun­nelen slått på. I likhet med i nordgående retning i Byfjordtun­nelen, har Ryfylketun­nelen bli utrustet med streknings­måling - i begge tunnelløp. Avstanden mellom boksene er 13 kilometer, noe som betyr at gjennomsni­ttsfarten måles i store deler av den 14,4 kilometer lange tunnelen.

Fra boksene ble slått på og frem til årsskiftet, har 39 bilister fått forenklet forelegg i retning Solbakk, mens tallet motsatt vei er 24. Fire har mistet lappen.

Men etter at tunnelen fikk fotobokser har altså fartsovert­redelsene stupt.

Også andelen bilister som bryter fartsgrens­en med minst 10 prosent, altså som kjørte 88 kilometer i timen eller raskere, har gått kraftig ned. Av de som bryter fartsgrens­en, var det rett over 30 prosent som kjørte over 88 kilometer i timen sommeren 2020. Nå, i januar, var tallet redusert til 11 prosent i retning Solbakk og 5 prosent i retning Stavanger.

– Hvordan måler dere farten i tunnelen?

– Vi har et trafikkreg­istrerings­punkt med induktive sløyfer. Dette er en form for metalldete­ktorer i veibanen og de registrere­r biler som kjører over og vi får målt hastighete­n på kjøretøyen­e, sier Christer Taule Kjerrgård, overingeni­ør i Statens vegvesen.

Høy fart og ulykker

Terskelen for å innføre streknings-ATK er i utgangspun­ktet høy og to hovedkrite­rier må vaere oppfylt: Det må vaere registrert høy fart på strekninge­n og det skal ha vaert registrert alvorlige ulykker. For tunneler er høy fart nok til å innføre streknings-ATK, noe som var tilfelle for Ryfylketun­nelen.

Tunnelen fikk streknings-ATK først to år etter at den ble åpnet for trafikk. Dette henger sammen med at høy fart først må dokumenter­es. Vegvesenet vil vurdere om dette bør endres, slik at nye, lange, tunneler kan få streknings-ATK allerede fra åpning.

– Vi ser den samme utfordring­en som i Ryfast i flere nye, lange tunneler. Dette er tunneler med god standard og det er verken kryss eller avkjørsler, snø og is, regn, elg eller motlys der, noe som gjør at enkelte bilister velger å kjøre altfor fort. På bakgrunn av dette vil vi se på kriteriene og eventuelt foreslå at nye, lange tunneler får etablert streknings­ATK fra starten av, uten at vi må vente på dokumentas­jon som bekrefter høy fart, sier Ranes.

Rogfast kan få fotobokser fra første dag

Vegvesenet vil derfor drøfte dette med Utryknings­politiet, som har ansvaret for ATK fra politiets side.

– Hvis de er enige i at dette er lurt å gå videre med, må vi sette opp forslag til nye kriterier og fremme dem for departemen­tet, som frem til nå har godkjent kriteriene for streknings-ATK.

Rogfast er den neste lange tunnelen som skal åpnes i Rogaland.

– Jeg ser ikke bort fra at denne tunnelen vil ha streknings-ATK fra dag 1, med de erfaringen­e vi har fra Ryfast, er det god grunn til å forvente at det også blir kjørt fort i Rogfast om vi ikke tar grep, sier Ranes.

 ?? STATENS VEGVESEN ?? Innføringe­n av gjennomsni­ttsmåling av fart i Ryfylketun­nelen har hatt god effekt, viser fartsdata fra Statens vegvesen.
STATENS VEGVESEN Innføringe­n av gjennomsni­ttsmåling av fart i Ryfylketun­nelen har hatt god effekt, viser fartsdata fra Statens vegvesen.
 ?? ?? Guro Ranes, avdelingsd­irektør for trafikksik­kerhet i Statens vegvesen
Guro Ranes, avdelingsd­irektør for trafikksik­kerhet i Statens vegvesen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway