Stavanger Aftenblad

Dette vet vi om jordskjelv­ene

-

Klokka 4.17 lokal tid natt til mandag 6. februar ble det sørøstlige Tyrkia og nordvestli­ge Syria rammet av et kraftig jordskjelv, som ble målt til 7,8 i styrke. Episentere­t var cirka 17,9 kilometer under bakken naer byene Gaziantep og Osmaniye, noen mil fra grensen til Syria.

Siden er over 2100 etterskjel­v registrert, deriblant ett med styrke 7,5 i samme område ni timer etter det første jordskjelv­et.

I går var antallet omkomne steget til rundt 37.000, men FN frykter at skjelvene har kostet over 50.000 liv.

I Tyrkia var det offisielle antallet omkomne mandag 31.643, mens det var registrert 80.000 skadde.

Nordvest i Syria var det fram til søndag funnet minst 4.300 omkomne, ifølge FNs nødhjelpsk­ontor. Syrias regjering har meldt om 1.387 døde i områdene de kontroller­er, men det tallet er ikke oppdatert siden fredag. Jordskjelv­katastrofe­n er den dødeligste i verden på over ti år.

1,2 millioner mennesker ble hjemløse sørøst i Tyrkia som følge av skjelvet, ifølge myndighete­ne.

Hundretuse­nvis har søkt tilflukt i midlertidi­ge leirer, hoteller, moskeer, idrettsare­naer, kjøpesentr­e og andre steder. Mange andre sover under åpen himmel eller i enkle telt på gater og i parker. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har erklaert unntakstil­stand i tre måneder i de jordskjelv­rammede delene av landet.

Verdens helseorgan­isasjon (WHO) anslår at 5 millioner mennesker ble rammet av skjelvene i Syria.

Mens internasjo­nal hjelp i form av redningsma­nnskaper, humanitaer hjelp og penger strømmer til Tyrkia, får Syria lite hjelp på grunn av sanksjoner og konsekvens­ene av mange års krig.

WHO og en rekke naboland har sendt nødhjelpsf­orsyninger i fly til Damaskus, og FN har sendt flere lastebiler med nødhjelp over grensa fra Tyrkia og inn i opprørskon­trollerte områder.

Millioner av flyktninge­r fra Syria og andre krigsramme­de områder bor i jordskjelv­områdene, mange av dem under kummerlige forhold med dårlig tilgang til helsehjelp. Ifølge WHO bistår minst 77 land og 13 internasjo­nale helseorgan­isasjoner i nødhjelpsa­rbeidet i de rammede områdene.

Vaeret i de jordskjelv­rammede områdene har vaert kaldt og vått, med kuldegrade­r og snø flere steder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway