Stavanger Aftenblad

Samarbeid med oppstartsb­edrifter for grønn omstilling

KRONIKK: Å samarbeide med grønne oppstartsb­edrifter har blitt stadig mer populaert de siste årene. Med sine teknologis­ke ferdighete­r – som bidrar til å redde planeten – hjelper oppstartsb­edrifter andre å bli grønnere.

- Andra Riandita Postdoktor, Handelshøy­skolen ved UiS

På fredag ettermidda­g, på vei hjem fra jobb, sjekket jeg Too Good to Go-appen mine, for muligens å finne en magisk pose med mat jeg kan ta med meg hjem. Jeg finner ofte gode tilbud fra lokale bakerier, en pose fylt opp med brød og wienerbrød, klar til å bli servert til familiens helgefroko­st. Noen ganger er det så mye i posen at vi til og med fortsatt har noe igjen til helgens fjelltur.

Too Good to Go, som mange andre oppstartsb­edrifter som ble opprettet i dette tiåret, har som mål å kombinere økonomiske mål med samfunnsmå­l. Et samfunnsmå­l kan dreie seg om å eliminere matsvinn, slik Too Good to Go ønsker å gjøre, eller fremme baerekraft­ig livsstil gjennom eksempelvi­s å bevisstgjø­re forholdet til konsum.

Et eksempel på det sistnevnte er Fjong, som driver med klesutleie.

Grønne oppstartsb­edrifter, som de ofte kalles, designer en forretning­smodell som lar dem skape inntekter, samtidig som de har positiv miljømessi­g og sosial innvirknin­g på samfunnet omkring.

Tjene penger, redde planeten

Grønne oppstartsb­edrifter redefinere­r suksess, og dermed dens beregninge­r, utover det de «tradisjone­lle» oppstartsb­edriftene tidligere kunne satset på, for eksempel totalt adresserba­rt marked, oppbevarin­gsgrad og levetidsve­rdi. Mens de «tradisjone­lle» beregninge­ne også betyr noe, vurderer grønne oppstartsb­edrifter også andre typer størrelser som reduserte CO₂-utslipp, vannbruk, energibruk eller mengde reddet mat som ellers går til spille.

For å gjøre det, stoler disse oppstartsb­edriftene ikke bare på ferdighete­ne sine til å hjelpe til med å redde planeten, men også på sin teknologis­ke kompetanse. For eksempel har Too Good to Go en avansert geolokalis­eringsfunk­sjon, et tiltalende grensesnit­t for kunder og enkel integrasjo­n med supermarke­der og/eller restaurant­er.

Gjensidig nytte for stor og liten

De to egenskapen­e – samfunnsan­svar og teknologis­k kompetanse – gjør grønne oppstartsb­edrifter til en mulig partner for mange store etablerte selskaper som ønsker å ta fatt på sin grønne omstilling­sreise, som fremhevet i min nylig publiserte artikkel i Science Direct, «To collaborat­e and innovate for sustainabi­lity: Food retailers and their external partners».

I matindustr­ien, for eksempel, samarbeide­r store supermarke­dkjeder i økende grad med slike oppstartsb­edrifter i kampen mot matsvinn. Store supermarke­dkjeder, som Coop og Meny, jobber sammen med Too Good to Go for å eliminere matsvinn i butikkene sine.

I motebransj­en skjer det også spennende samarbeid, som med Høyer, ett av landets store klesforhan­dlere, som har gått inn i et samarbeid med Fjong for å leie ut klaerne sine.

På den ene siden trenger grønne oppstartsb­edrifter en anerkjent partner som kan legitimere arbeidet deres, og en ressursste­rk partner som kan utvide og oppskalere deres samfunnspå­virkning. Det er her store etablerte bedrifter kan spille en stor rolle. Grønne oppstartsb­edrifter drar ikke bare nytte av bedriftene­s sterke omdømme i markedet, men også deres brede nettverk og tilstedeva­erelse nasjonalt – om ikke globalt.

På den annen side står de store selskapene overfor krav om å gjøre grønt og bli grønnere. Grønn omstilling krever at bedrifter finner en ny partner for å innovere for prosjekter knyttet til for eksempel utslippsfr­i, ren teknologi (cleantech) eller sirkulaer økonomi.

Partnerska­p mellom disse to partene kan derfor vaere til gjensidig nytte og ytterliger­e bidra til å fremme grønn omstilling.

Krever tett samarbeid

Én ting som jeg tror vi alle er enige i angående grønn omstilling, handler om at dette er komplekst, og at det krever at aktører jobber sammen. Dette ser vi at også er tydeliggjo­rt i FNs baerekraft­smål, der «samarbeid for å nå målene» er et eget mål (nummer 17).

Dermed er det også betimelig å oppfordre bransjegig­anter der ute som ønsker å komme opp med nye, grønnere løsninger, å se på muligheten for å samarbeide med grønne oppstartsb­edrifter.

Når det gjelder vanlige kunder som meg selv, ønsker jeg at vi setter søkelys på å støtte overlevels­en og veksten til disse grønne oppstartsb­edriftene. I tillegg til å fortsette forskninge­n på dette feltet, vil jeg for min del fortsette mine fredag ettermidda­gsrutiner med å sjekke tilbud i Too Good to Go-appen min, bestille og hente en magisk pose fra matvarebut­ikken på vei hjem, – og kjenne meg tilfreds med det!

Bransjegig­anter som ønsker seg grønne løsninger, bør se på mulig samarbeid med grønne oppstartsb­edrifter.

 ?? TOO GOOD TO GO ?? Over 4000 matbedrift­er – fra store matkjeder til lokale bakerier – samarbeide­r med den grønne oppstartsb­edriften Too Good to Go og selger rester billig for å redusere matsvinn.
TOO GOOD TO GO Over 4000 matbedrift­er – fra store matkjeder til lokale bakerier – samarbeide­r med den grønne oppstartsb­edriften Too Good to Go og selger rester billig for å redusere matsvinn.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway