Stavanger Aftenblad

Yrkesgrupp­en som fortjener langt mer heder enn de får

HELSEVESEN: Nå må snart fastlegene våre bli verdsatt på en skikkelig måte.

- Kjersti Andrea Storhaug Tysvaer

Det er ganske mange yrkesgrupp­er i samfunnet vårt som gjør en formidabel jobb. Men det finnes spesielt en yrkesgrupp­e som står i førstelinj­en. Disse jobber i helsevesen­et, og som mange andre, gjør også disse en svaert avgjørende jobb. Men fastlegene våre er livsviktig og avgjørende for at vi skal få riktig hjelp i riktig tid. Problemet er bare at disse blir på ingen som helst måte verdsatt.

Søndag kunne vi lese på NRK om fastlegen Hulda Birna Eiriksdott­ir. Hun hadde jobbet som fastlege i 20 år, og hadde opp mot 50 arbeidstim­er i løpet av uken. Sommeren 2020 møtte hun, bokstaveli­g talt, den velkjente veggen, da hun fikk en stressrela­tert hjertestan­s. Tilstanden kalles også spontan koronarart­eriedissek­sjon (SCAD), og rammer spesielt kvinner under 50 år.

I et land som aldri har vaert så rikt av olje- og strømpenge­r som vi er nå. Penger som renner inn i statskasse­n vår, Hvor går pengene hen? Alt vi hører om er at «politikern­e våre skal redde verden». Men det var da ingen av oss som stemte på politikere som ville gi oss krise på krise, på alt fra mat og bensin til strøm og oppvarming. Det er en alvorlig fastlegekr­ise i landet vårt. Den har vaert varslet i lang lang tid. Men i stedet for å bevilge viktige penger og ressurser, opprette nye stillinger og gi større rom for å dele arbeidsmen­gde mellom fastlegene rundt om i landet, ser vi at fastlegene slutter i protest, tar på seg skremmende høye arbeidsmen­gder, blir alvorlig syke, og at noen til og med mister livet.

Å hjelpe mennesker i krise, i helsesitua­sjoner, går på helsa løs for mange fastleger. De er tro mot jobben sin på alle måter, står på til det siste. De første som kommer og de siste som går. Men den norske stat og dagens regjering ser ikke viktighete­n bak disse englene uten vinger.

Er det noen i helsevesen­et som virkelig fortjener å bli båret på gullstol, så er det de dyktige fastlegene våre. Det er trist at ikke norsk helsevesen blir sett og verdsatt på den måten det fortjener. Fastlegene er mennesker de også, ikke kalde, følelseslø­se roboter. De gjør en fantastisk viktig jobb! Jeg er utrolig takknemlig for min dyktige fastlege ved Aksdal Legesenter i Tysvaer kommune. Vet ikke hva jeg skulle gjort uten hennes hjelp, støtte og kompetanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway