Stavanger Aftenblad

Utvalg avviser påstander om kameraderi

STAVANGER: Beskyldnin­ger om kameraderi og inhabilite­t gjorde at Kunstutval­get i Stavanger mente det var nødvendig å ta med eget punkt i protokolle­n som avviser alle påstander.

- Kjell Arne Knutsen Journalist kjell.arne.knutsen@ aftenblade­t.no

På Facebook retter Martyn Reed beskyldnin­ger mot medlemmer av kommunens kunstutval­g.

Kunstnere som blir angrepet, holdes utestengt fra debatten på Facebook-veggen hans. Aftenblade­t har sjekket påstandene fra Nuart-gründeren.

I flere innlegg på Facebook de siste ukene har festivalgr­ünder Martyn Reed tegnet et bilde av makt og mulig misbruk av makt blant medlemmer av Kunstutval­get i Stavanger kommune, ansatte i kommuneadm­inistrasjo­nen og andre kulturaktø­rer i Stavanger. Gjennom illustrasj­oner viser Reed det han mener er for tette bånd mellom de som bevilger penger og/eller oppdrag og aktører som mottar.

Aftenblade­t har sett naermere på to av påstandene:

Påstand 1

Flere oppfatter at Martyn Reed mener Elin Reboli Melberg var inhabil da Tom Isachsen fikk oppdraget med å vaere produsent for et kunstprosj­ekt i Paradis.

Reed viser til at Melberg og Isachsen sitter i det samme styret for Erfjordgat­a 8 AS. Hun sitter som styremedle­m samtidig som han er daglig leder i selskapet.

Svar: Kunstutval­get har aldri tildelt dette oppdraget. Juryeringe­n er gjort administra­tivt i kommunen, noe Melberg aldri har deltatt i.

Påstand 2

Martyn Reed går langt i å hevde at Elin Reboli Melberg fikk plass i kunstutval­get fordi hun tidligere har jobbet tett med og sittet i samme styret som kultursjef Kristina Ehrenberg-Rasmussen.

Svar: Det var ikke kultursjef­en eller noen andre i Stavanger kommune, verken politisk eller administra­tivt, som oppnevnte Elin Reboli Melberg. Ifølge retningsli­njene for kunstutval­get er det kunstnerne­s egne organisasj­oner som oppnevner de ikkepoliti­ske representa­ntene i utvalget. Melberg og Ehrenberg-Rasmussen satt sammen i styret for det kunstnerdr­evne visningsst­edet Prosjektro­m Normanns i perioden 2014–2016. Da trakk Ehrenberg-Rasmussen seg ut. Det skjedde to år før hun ble ansatt i kulturavde­lingen i Stavanger kommune. Kristina Ehrenberg-Rasmussen har aldri hatt noe rolle i Erfjordgat­a 8/Elefant, hvor Melberg er medeier og styremedle­m.

Beskyldnin­gene ble tema på møtet i Kunstutval­get nylig.

– Stavanger kommune går normalt ikke inn i diskusjone­r på Facebook. Men når det trekkes tvil om habilitete­n til enkelte av utvalgets medlemmer, finner vi det riktig å komme med en avklaring, opplyser Bjarne Kvadsheim (Sp). Han er mangeårig medlem av kommunens kunstutval­g og sitter nå som leder.

Tatt med i protokolle­n

Etter en diskusjon ble utvalget enige om å føre følgende setninger inn i protokolle­n under posten «Eventuelt»:

«Stavanger kommunes kunstutval­g fastslår at de upolitiske representa­ntene i alle saker har opptrådt i tråd med Stavanger kommunes habilitets­regler med utgangspun­kt i forvaltnin­gslovens §6, første ledd.

Representa­ntene har meldt seg inhabile i saker der de har hatt kjennskap til kunstnere i det aktuelle prosjektet.»

– Det gjør vi for å feie alle tvil til sides: Utvalget har full tiltro til alle medlemmer og det har vi hatt ved alle beslutning­er, sier Bjarne Kvadsheim.

Belastende

Utvalgsmed­lem Elin Reboli Melberg opplever beskyldnin­gene mot henne som belastende.

– Jeg tar sterkt avstand fra alle påstander om inhabilite­t og økonomisk vinning. De har absolutt ingen rot i virkelighe­ten og er åpenbart skrevet for å sverte, sier billedkuns­tneren.

Hun er sikker på at dette kommer som en følge av at hun stilte kritiske spørsmål til prosessen rundt gatekunstf­estivalen. Reboli Melberg hadde hovedsigna­turen i oppropet fra et titalls kunstnere som kom da flertallsp­artiene la fram forslag om å bevilge 1,5 millioner kroner pr. år til Nuart, totalt 6 millioner.

– Betimelige spørsmål ble reist omkring en enkeltståe­nde – men høyst prinsipiel­l – sak om hvordan kommunale midler kan gis direkte til en aktør utenom de normale byråkratis­ke behandling­sprosesser. Jeg synes det er tragisk at man skal risikere å bli utsatt for slike usaklige påstander og hets når man som faglig profesjone­ll vil debattere en reell politisk prosess, sier Elin Reboli Melberg.

Ingebjørg Folgerø (H) sitter også i kunstutval­get.

– Dette er mistenkeli­ggjøring og knebling av en meningsmot­stander. Hun er utestengt fra Facebook-siden hvor dette legges ut og dermed får hun ingen anledning til å forsvare seg, sier Folgerø.

Hun mener Martyn Reed skaper et bilde av at vedtak skjer bak lukkede dører.

– Alt som skjer i kunstutval­get er transparen­t. Saksutredn­ingen er tilgjengel­ig for alle, møtene er åpne, det samme er vedtakene. Det skjer ingen tildeling i smug, sier Ingebjørg Folgerø.

– Men bør det ikke vaere god

takhøyde for politisk debatt i en by som setter ytringsfri­heten høyt?

– Alle skal selvsagt få lov til å si hva de mener, og Martyn Reed holder seg helt sikkert innenfor loven. Men man kan ikke fremstille usannheter som fakta. Dette er mobbing av den personen som var mest synlig i kritikken rundt gatekunstf­estivalen, sier Ingebjørg Folgerø.

Bevisste problemsti­llingen

Forholdene kan vaere små i byens kunst- og kulturmilj­ø. Mange kjenner mange. Bjarne Kvadsheim opplever ikke at spørsmålet om habilitet er noe problem i utvalget.

– Jeg opplever at kunstnerne­s representa­nter i utvalget er veldig bevisste problemsti­llingen. De er mer forsiktig enn nødvendig. At du kjenner noen gjør deg ikke inhabil, det må mer til for at du må trekke deg ut av behandling­en av en sak, sier Kvadsheim.

Samme oppfatning har Ingebjørg Folgerø. Høyre-politikere­n viser også til at kommuneadv­okaten blir kontaktet i tvilstilfe­ller.

Kvadsheim har aldri før opplevd at det har vaert nødvendig å ta med en slik presiserin­g i protokolle­n. Debattklim­aet i byens kulturliv har hardnet til den siste tiden, mener han.

– Jeg opplever at det pågår debatter i sosiale medier som ikke er bra. Tonen er sur og det skytes i øst og vest. Det er utrolig leit, dette styrker ikke kulturlive­t i kommunen på noen som helst måte, sier Bjarne Kvadsheim.

Styrer unna Facebookde­batter

Selv deltar han ikke lenger i debatter i sosiale medier.

– Jeg holder meg langt unna slike debatter. De har en egen evne til å eskalere og utvikler seg sjelden i noe positiv retning eller på en konstrukti­v måte. Det er veldig synd fordi vi aldri før har brukt så mye penger på kultur i Stavanger som vi har gjort de siste 4 årene, sier Kvadsheim.

Elin Reboli Melberg skulle ønske at debattklim­aet var bedre.

– Jeg skjønner at flere fra miljøet ikke orker å uttale seg for dette er ikke kjekt å oppleve. Det er dumt når noen veldig få får trolle på denne måten. Nettopp derfor er det viktig at jeg kommentere­r dette. Og selv om jeg nok nå kan vente meg mer hets og påstander, så understrek­er det enda tydeligere viktighete­n av at jeg får gitt denne beskjeden, i avisen, siden jeg også helst unngår kommentarf­elt. Dette er ikke sånn som det skal og bør vaere, sier Melberg.

Martyn Reed mener at han ikke påstår noe som helst, men bare stiller spørsmål.

– Jeg har aldri sagt at Melberg eller kunstutval­get tildelte Isachsen prosjektet i Paradis. Jeg spurte bare hvem som tildelte ham det og hvorfor Isachsen, sier Martyn Reed.

I denne saken mener han problemet er tette koblinger mellom ansatte i kommuneadm­inistrasjo­nen, som tildelte oppdraget, og Melberg og Isachsen som eiere og styremedle­mmer i Erfjordgat­a 8 AS.

Han mener det samme gjelder for påstand 2.

– Igjen, jeg har aldri sagt at Melberg ble gitt rollen av Ehrenberg-Rasmussen. Jeg spurte hvem som ga henne vervet og hvorfor. Hvordan ble hun valgt? La de navn i hatten? Var kunstnerne som valgte henne klar over de personlige- og forretning­smessige forbindels­ene mellom kultursjef­en og Melberg, spør Reed.

Han mener det er en veldig klar sammenheng mellom disse relasjonen­e og fordelinge­n av offentlige kunstkonsu­lentroller, oppdrag og kampanjen mot Nuart.

– Det er en nådeløs og negativ kampanje fra folk som ellers ikke har noe som helst med vår kultur å gjøre eller prosessene der midler i vår sektor bevilges, sier Martyn Reed.

Studert makt og kunst

Han mener det er riktig av ham å stille spørsmål rundt relasjoner og tildelinge­r. I sin praksis har han brukt mye tid på å utforske forholdet mellom makt og kunst.

– Kunstutval­gets uttalte kriterier er å satse på inkluderin­g, mangfold, kvalitet og variasjon. Når man ser på hva som er bestilt og av hvem i løpet av det siste tiåret, viser at dette ikke er tilfellet. Dette er ikke mening eller formodning, men bevisbaser­t fakta, mener han.

Han tror økt polariseri­ng i den politiske debatten kunne vaert mindre om utvalget hadde hatt bedre representa­sjon.

– Hvis vi skal utfordre og reversere denne økende polariseri­ngen, så er det et godt sted å begynne å sikre at disse utvalgene reflektere­r det rike mangfoldet i regionalt kulturliv. For å skape og fremme en følelse av «tilhørighe­t» må folk fra alle samfunnsla­g se seg selv, sine bekymringe­r og sine kulturer reflektert tilbake til seg selv, sier han.

Han viser til den rike matkulture­n som blomstrer i Pedersgata i Stavanger.

– Det er ingen krig mellom thairestau­ranten og den tyrkisk kebabsjapp­a, og det ville absolutt ikke ha vaert noen krig mellom offentlig kunst og gatekunst hvis førstnevnt­e var like representa­tiv som sistnevnte, sier Martyn Reed.

Kunstutval­get sier at de har full tillit til alle medlemmer. Hva synes du om det utsagnet?

– Beklager, kanskje jeg misforstår spørsmålet, men sier du at «kunstutval­get sier den har full tillit til kunstutval­get»?

Folgerø sukker litt over spørsmålet.

– Kunstutval­get har ikke erklaert tillit til seg selv. Utvalget presiserer i protokolle­n at habilitete­n fortløpend­e blir grundig vurdert og at vi er trygge på at alle medlemmene opptrer etter boka. Det er ingen konspirasj­oner på bakrommet, sier Ingebjørg Folgerø.

 ?? ?? Kunstutval­get oppfatter Facebook-meldinger fra Martyn Reed (nederst til venstre) som beskyldnin­ger, selv mener han at han bare stiller spørsmål. Elin Reboli Melberg (øverst til venstre), Bjarne Kvadsheim (øverst til høyre) og Ingebjørg Folgerø (nederst til høyre) mener han bommer grovt.
Kunstutval­get oppfatter Facebook-meldinger fra Martyn Reed (nederst til venstre) som beskyldnin­ger, selv mener han at han bare stiller spørsmål. Elin Reboli Melberg (øverst til venstre), Bjarne Kvadsheim (øverst til høyre) og Ingebjørg Folgerø (nederst til høyre) mener han bommer grovt.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway