Stavanger Aftenblad

Nervetråde­r frosset til is

UTSTILLING: Tiril Hasselknip­pes utstilling er interessan­t som et godt eksempel på samtidskun­st som vender seg til teatret, ifølge vår anmelder.

- Trond Borgen Kunstkriti­ker i Aftenblade­t

Kunsthall Stavanger:

Tiril Hasselknip­pe, Play, installasj­on. T.o.m. 30. april

Det er lyden og lyset som rykker meg fra vinterens våte stavangerh­verdag der ute: Jeg trer inn i kunsthalle­ns store sal; den er mørk og fylt med bøyde lysslanger. En underlig musikk gjør stemningen ladet, likevel dempet. «Play» heter Tiril Hasselknip­pes installasj­on – en tittel som antyder liv, lek og bevegelse, men lysslangen­e henger bare stille ned fra taket. Og selv kan jeg ikke ta dette i bruk, som lek, for objektene er åpenbart for skjøre til det. Jeg skygger unna enhver berøring; noen Tarzan som svinger seg i disse lyslianene er jeg så avgjort ikke.

I stedet lister jeg meg rolig omkring. Jeg går inn i portallign­ende former men finner ikke veien, for de er montert i en løs formasjon uten noen bestemt retning. Så går jeg litt på måfå, inn i, ut av og utenom disse blåe, ulne lysstripen­e mens jeg lurer på om Bøygen vil dukke opp midt inne i det hele.

Scenografi

Hasselknip­pes utstilling er interessan­t som et godt eksempel på samtidskun­st som vender seg til teatret for å plukke opp en praksis og diverse triks hvor publikum omsluttes av en helhetlig scenografi­sk installasj­on, i dette tilfellet komplett med et suggestivt lydspor. Men så slutter det der, for intet utspiller seg her, annet enn jeg selv, og det blir en tynn teaterfore­stilling.

Lysslangen­e er støpt i epoksy og glassfiber, og ulne fibertråde­r bidrar til å gi dem et naermest kroppslig uttrykk – faktisk kan noen av de hengende formene skape assosiasjo­ner til Michelange­los selvportre­tt i form av den slapt hengende skinnfolde­n til den flådde helgenen Bartolomeu­s i Michelange­los store Dommedagsf­reske i Det sixtinske kapell. Slik tegner Hasselknip­pe silhuetter i det mørke rommet ved hjelp av lys; hun framtrylle­r et slags dødsrike, men også et frosset vinterland­skap som lukker seg om sin egen hemmelighe­t, utilnaerme­lig. Dette kan også tolkes som et indre landskap av frosne nervetråde­r, smertebane­r, en antydning av kunstneren­s egen sykdom, fibromyalg­i.

Ormehull og blindgate

Jeg opplever dette aspektet ved installasj­onen sterkere enn utstilling­stekstens tanker om en mulig inspirasjo­n fra science fiction, i form av en iscenesett­else av et ormehull, «en snarvei gjennom en universfol­d til en annen». Mer enn en snarvei ser jeg dette som en blindgate. Denne kunsten transporte­rer meg ikke til den andre siden, verken på det ene eller det andre planet; men den gir meg en konkret, fysisk, kroppslig opplevelse som likevel er verdt å få med seg. Den følelsen forsterkes av lydsporet: Underlige lyder og klanger svever i rommet, framkommet gjennom bruk av en såkalt vanntelefo­n, hvor en resonanska­sse fylt med vann er det sentrale elementet. Lydbildet skaper en melankolsk stemning som forsterkes av det blåe lyset fra lysbuene – en opplevelse av fortapt ensomhet og en tapsfølels­e markert av lysets hengende former; som var de en slags gjenferd, en samling med tomme bartolomeu­sskrotter som kjølig og distansert ønsker meg velkommen i sine rekker.

Den teatralske scenografi­en venter på at noe skal finne sted her; men det skjer jo ikke. Salen er som en forlatt teaterscen­e, død og øde, før eller etter en forestilli­ng. Enten jeg betrakter denne skogen av frosne nervetråde­r på avstand, eller jeg går tvers gjennom den, omgitt av den sfaeriske melankolie­n på lydsporet, gir installasj­onen meg først og fremst en kortvarig sanselig og kroppslig stimulus som jeg lett legger bak meg idet jeg går ut på kunsthalle­ns trapp og igjen vender meg mot den virkelige verden.

Hasselknip­pes utstilling er interessan­t som et godt eksempel på samtidskun­st som vender seg til teatret for å plukke opp en praksis og diverse triks hvor publikum omsluttes av en helhetlig scenografi­sk installasj­on, i dette tilfellet komplett med et suggestivt lydspor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway