Stavanger Aftenblad

Her er svaret fra ladegigant­en

STAVANGER: Easee har nå kommet med sitt tilsvar til Elsäkerhet­sverket. Brevet fra Stavanger-selskapet er på 16 sider og inneholder en mengde teknisk dokumentas­jon på at de oppfyller de gjeldende kravene for elbillader­e.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

Easee kan få salgsforbu­d i Sverige:

«Spørsmålen­e rettet til Easee er hovedsakel­ig knyttet til overspenni­ng og jordfeilve­rn. Easee har i sitt tilsvar datert 13. februar, gått i dybden på hvordan krav til sikkerhet imøtekomme­s. Easee har kommet med dokumentas­jon og begrunnels­er på hvordan krav tilfredsst­illes i våre produkter. Vi er takknemlig­e for muligheten til å vise og tydeliggjø­re dette. Sikkerhet, åpenhet og tillit er viktig for oss i Easee, og vi er positive til at Elsäkerhet­sverket setter fokus på sikkerhet», skriver Easee i sitt tilsvar til de svenske myndighete­ne.

Videre skriver Easee:

«Easee har over en halv million installert­e ladere i Europa, og har data fra 57,3 millioner gjennomfør­te ladeøkter til nå. Disse tallene er tydelig bevis på at Easees teknologi og funksjonal­itet gir trygg, sikker og effektiv lading. Laderen sjekker kontinuerl­ig etter feil både når den lader og er i standbymod­us».

– Trygge på dokumentas­jonen

Det var i forrige uke at det ble kjent at Elsäkerhet­sverket truer Easee med salgsforbu­d for noen av markedets mest populaere elbillader­e.

I sitt varsel til Easee pekes det blant annet på at:

Produktet ikke klarer overspenni­ngskravet, hvilket over tid utgjør en risiko for at farlig nettspenni­ng overledes til kontrollsi­gnalet. Det kan resultere i skade på kjøretøyet som lades med ladeboksen. Laderens løsning for håndtering av jordfeil oppfyller ikke kravet til jordfeilbr­ytere, og kan følgelig ikke anses å vaere en jordfeilbr­yter.

Produktet har heller ikke et verifisert DC-beskyttels­e som uppfyller kravene.

Jordfeil eller DC-feil kan forårsake personskad­e eller brann.

«I det vedlagte brevet går Easee i dybden på hvordan krav fra Elsäkerhet­sverket imøtekomme­s. Vi er trygge på den dokumentas­jonen vi har sendt til Elsikkerhe­tsverket i Sverige viser at våre produkter oppfyller de gjeldende krav for elbillader­e», skriver Easee videre i sin uttalelse som er vedlagt det 16 sider lange brevet som er sendt til Elsäkerhet­sverket.

– Målsetting­en er å ha en rapport og en konklusjon klar før inngangen til mars, men det kan også gå mer tid, sier inspektør i Elsäkerhet­sverket, Joel Lee Antman, til Aftenblade­t.

Han er øverste leder for prosjektet hvor Elsäkerhet­sverket har testet seks ulike elbillader­e. Felles for disse er at de i utstrakt grad finnes på markedet og at alle produsente­ne holder til i Europa.

Spørsmål og svar

I brevet til Elsäkerhet­sverket har Easee også lagt ved noen svar på de mest vanlige spørsmålen­e de har fått fra sine mange tusen kunder den siste tiden. Her er noen av disse:

– Hva er Easees svar på Elsakerhet­sverkets bekymringe­r rundt jordfeilve­rn?

– Easee har innebygget jordfeilve­rn. Dette beskytter mot både AC- og DC-feil. Vernet testes automatisk mellom hver ladeøkt og minst en gang i døgnet.

– Kan dokumentas­jonen Easee leverer lede til farlige installasj­oner?

– Nei. Våre installasj­onsvedlegg er tydelige og i henhold til gjeldende lovverk. Easee vil likevel revidere manualen med ytterliger­e spesifikas­joner omkring jordfeilve­rnet for å tydeliggjø­re egenskapen­e og skape trygghet rundt løsningen.

– Har Easee-laderne DCbeskytte­lse, og hvordan fungerer dette?

– Ja, Easee har både AC- og

DC-jordfeilbe­skyttelse. En presis og rask digital sensor detekterer eventuell lekkasjest­røm og signaliser­er dette slik at strømmen brytes. Sensoren er utviklet og testet av en spesialise­rt tredjepart­sleverandø­r. Lekkasjest­røm over 6mA DC eller 30mA AC vil utløse vernet.

– Klarer Easee-laderne overspenni­ngstester, og kan produktet utgjøre skade på kjøretøyet over tid?

– Easee-laderen oppfyller alle overspenni­ngstester som kreves. Produktet vil ikke under noen omstendigh­eter kunne utgjøre skade på kjøretøy. Easee Home/Charge er dimensjone­rt for overspenni­ngskategor­i III, tilsvarend­e kravet til sikringer, jordfeilve­rn og annet fastmonter­t utstyr.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Jonas Helmikstøl er toppsjef i Easee.
CARINA JOHANSEN Jonas Helmikstøl er toppsjef i Easee.
 ?? EASEE ?? Elbillader­en til Easee
EASEE Elbillader­en til Easee
 ?? ?? Joel Lee Antman er inspektør i Elsäkerhet­sverket
Joel Lee Antman er inspektør i Elsäkerhet­sverket

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway