Stavanger Aftenblad

Lojalitet på kinesisk

LEDER: Trusselbil­det gjør det ikke klokt å invitere kinesiske forskere inn i norsk akademia.

-

«Kinesiske doktorgrad­sstudenter i Norge må signere en kontrakt som forplikter dem til alltid å følge kommunistp­artiets vilje. Brudd på kontrakten kan føre til straff.» Dette skrev nettstedet Khrono.no på tirsdag.

Khrono skriver videre at dette gjelder studenter og forskere som har kommet hit gjennom programmet Chinese Scholarshi­p Council (CSC), som drives av det kinesiske regimet, og blant annet gir stipender for opphold ved universite­ter i andre land. I perioden 2018–2019 skal 59 forskere ha hatt kortere eller lengre opphold på NTNU med finansieri­ng fra CSC, mens Universite­tet i Bergen har hatt elleve stipendiat­er, der fem av dem fortsatt er i doktorgrad­sløpet.

I kontrakten kineserne må skrive under på, heter det blant annet at de ikke må delta i aktivitete­r som «skader nasjonale interesser, at stipendet forplikter mottakerne til å «bevisst verne fedrelande­ts aere, lydig følge pålegg fra ambassaden­es ledelse i utlandet (…)». De forplikter seg til å følge kommunistp­artiets linje og aldri gå imot styresmakt­enes vilje. De må oppgi to garantiste­r i hjemlandet, som kan stilles til ansvar dersom kontrakten brytes. Straff og sanksjoner kan ramme både de som reiser ut, og familien deres i Kina.

Det var svenske Dagens Nyheter som først skrev om kontrakten­e. Der har universite­tene i Uppsala og Lund avsluttet samarbeide­t, etter at de ble klar over innholdet. Ifølge danske Informatio­n er over 250 forskere og studenter innskrevet ved ulike danske universite­ter gjennom dette programmet.

Flere universite­ter i Skandinavi­a stopper nå samarbeide­t, eller vurderer å gjøre det.

Mandag la de norske sikkerhets­tjenestene fram sine årlige trusselvur­deringer, der de gjentok advarsler mot den kinesiske etterretni­ngsloven som kom i 2017. I fjor sa davaerende etterretni­ngssjef Nils Andreas Stensønes at «Alle kan pålegges å delta i etterretni­ng. Det gjelder blant annet for akademia.»

I et annet trusselbil­de kunne vi valgt å tro at det var viktigere å vise kinesiske akademiker­e hva frihet for tanken egentlig kan vaere, enn å frykte kinesiske myndighete­rs tilgang til norsk akademia på høyt nivå.

Men det reelle bildet er ikke slik. Forskerne er her på strenge lojalitets­kontrakter som binder dem til kommunistp­artiets mast, og kan når som helst bli brukt i kinesiske styresmakt­ers tjeneste, på måter som kan skade vår sikkerhet.

Vi tar derfor for gitt at universite­tene stopper det som måtte vaere igjen av samarbeide­t med CSC, ikke bare ved de norske universite­tene, men også i resten av Skandinavi­a.

Det reelle bildet er ikke slik.

 ?? LI XUEREN / AP ?? Kinesiske forskere i Norge må forplikte seg til å følge kommunistp­artiets linje, og aldri gå mot styresmakt­enes vilje. Her ved president Xi Jinping.
LI XUEREN / AP Kinesiske forskere i Norge må forplikte seg til å følge kommunistp­artiets linje, og aldri gå mot styresmakt­enes vilje. Her ved president Xi Jinping.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway