Stavanger Aftenblad

Alt for å slippe å lytte

KOMMENTAR: Det settes stadig ned nye utvalg og kommisjone­r for å unngå å lytte til faglige råd og folk flest. Og av og til virker det som om regjeringe­n ikke lytter til noen som helst.

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

«Aldri før har Norge hatt så mange byråkrater som i dag. Hver dag tar de beslutning­er som påvirker våre liv som borgere, i smått og stort.

Er det riktig at det er byråkraten­e i Politidire­ktoratet som skal bestemme hvor vi skal ha lensmenn? Er det riktig at de ansatte og styrene i helseforet­akene skal bestemme hvor vi skal ha lokalsykeh­us?» skrev Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum i et innlegg i VG august 2016. Han mente dette var politiske beslutning­er, som de folkevalgt­e skal ta. «Vi bør lytte litt mindre til ’eksperter’, og mer til folket», skrev han.

Så kom Senterpart­iet til regjerings­makt i 2021, og utredninge­ne kommer nå på løpende bånd. Så snart energikomm­isjonen hadde levert sin offentlige utredning til regjeringe­n, ble det bestemt at det skulle settes ned et nytt utvalg som skal se på strømprise­ne.

Siden denne regjeringe­n tok over makten har det blitt levert 27 NOU-er (Norges offentlige utredninge­r), på alt fra folkehøgsk­oler til inntektsmå­ling i jordbruket. Solberg-regjeringe­n var like ivrig som Ap/Sp på offentlige utredninge­r.

Omgå råd

Hvorfor får vi så alle disse offentlige utvalgene?

Historiker, tidligere forsker, departemen­tsansatt og statssekre­taer Kjetil Skogrand (fra Jonas Gahr Støres tid i UD) sa til Aftenposte­n Innsikt at det finnes mange metoder for en statsråd å få det svaret en ønsker.

«For å få rett svar fra sitt direktorat, må statsråden stille spørsmålet riktig. En nennsomt utformet bestilling gir lettere det svaret man ønsker. Får man likevel ikke det ønskede svaret, kan statsråden la saken ligge noen måneder eller år, til ekspertråd­et er glemt eller går ut på dato», sa han.

Og vil statsråden omgå helt å få ekspertråd hun eller han ikke liker fra byråkrater og eksperter i direktorat­ene, er det beste å sette ned et utvalg som skriver en offentlig utredning.

Denne kan de selv velge å lytte til eller å legge i en skuff.

Folk flest?

«Det som fordummer debatten, er forestilli­ngen om at såkalte eksperter, som ofte opptrer på oppdrag fra regjeringe­n, interesseo­rganisasjo­ner eller andre politiske aktører, er nøytrale», skrev Vedum i VG.

Men er folk flest represente­rt i disse utvalgene, slik Vedum mente vi må lytte mer til? Det enkle svaret er nei.

Andelen forskere i offentlige utvalg er nesten firedoblet siden 1970-tallet, ifølge prosjektet EUREX ved ARENA Senter for europafors­kning.

Cathrine Holst, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsge­ografi ved Universite­tet i Oslo (UiO), som ledet prosjektet, sa til Forskerfor­um at de ser at andelen forskere blant utvalgsmed­lemmer vokser. Og at andelen forskere blant utvalgsled­ere, som har en definerend­e rolle, vokser enda mer. De fant også at politikere og representa­nter for interesseg­rupper og sivilsamfu­nnet sjeldnere sitter i utvalg.

I et folkestyre skal flest mulig bli hørt. Men forskerne, som av politikern­e blir gitt mye makt, utgjør bare en liten gruppe av befolkning­en og er ikke representa­tive nok. Faren er også at statsråden­e kan plukke ut forskere til sine utvalg som de vet har de samme synspunkte­ne som dem selv.

Embetsverk­et

Når beslutning­er skal tas, har embetsverk­et – fagfolkene i departemen­t og direktorat – en viktig funksjon i det norske demokratie­t.

I boken «Norsk byråkrati – kan det bli bedre? – Tekster om arbeidet i regjerings­kontorene», av Fridthjof Søgaard, Kristine Offerdal og Kjell Inge Bjerga, som ble utgitt i fjor, beskriver Karl Eirik SchjøttPed­ersen embetsverk­ets rolle.

Han har vaert både stortingsr­epresentan­t, statssekre­taer ved Statsminis­terens kontor, finansmini­ster og leder av interesseo­rganisasjo­nen Norsk olje og gass (nå Offshore Norge). Nå er han riksreviso­r.

Schjøtt-Pedersen mente embetsverk­et både skal belyse en sak og vaere med på å løse den. Det siste betyr at man skal komme med motforesti­llinger og vise konsekvens­ene av det å bevege seg bort fra de faglige anbefaling­ene.

«En klok statsråd vil ikke bare akseptere, men aktivt etterspørr­e slike motforesti­llinger. Man må vite virkningen­e av det man ønsker å gjøre. En statsråd som ikke tåler å høre motforesti­llingene, har et problem», skrev han.

Ikke lyttende

Alle norske regjeringe­r har overkjørt fagekspert­ene i enkelte saker, men begrunnels­ene har stort sett vaert gode.

Problemet med denne regjeringe­n er at det i større og større grad virker som om statsråder og regjering ikke spør eller lytter til noen i det hele tatt. Verken byråkratie­t i departemen­tene eller offentlige utvalg.

Et godt eksempel på dette er innføringe­n av det såkalte høyprisbid­raget på vannkraft. NHH-professore­ne Petter Bjerksund og Guttorm Schjelderu­p mente dette var et laerebokek­sempel på hvordan en skatt ikke bør lanseres. Når et nytt skattegrun­nlag introduser­es, burde man forvente at det var utredet skikkelig og sendt på høring, skrev de i et innlegg.

Innføringe­n av en ekstra arbeidsgiv­eravgift for lønnsinnte­kter over 750.000 kroner var heller ikke utredet. Målet var bare å få inndekning på statsbudsj­ettet. Det finnes mange flere eksempler. Betyr Senterpart­iets skepsis til blant annet direktorat­ene at de i regjering unngår alle innspill på politikken de fører? Og at de samtidig har glemt at de skulle lytte mer til folket? Det kan ofte virke sånn.

Å sette ned utvalg etter utvalg gjør kanskje at det ser ut som om de lytter, men gjør de egentlig det?

Faren er også at statsråden­e kan plukke ut forskere til sine utvalg som de vet har de samme synspunkte­ne som dem selv.

 ?? JARLE AASLAND ?? Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).
JARLE AASLAND Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway