Stavanger Aftenblad

Gründere fra Rogaland slår alarm om Forsvaret

FORSVARSIN­DUSTRIEN: Atle Saegrov fra Stavanger tror ikke regjeringe­n forstår forsvarsin­dustrien. Han er blant gründerne som om er dypt bekymret over utviklinge­n i Norges beredskaps- og forsvarsev­ne.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Går i strupen på regjeringe­n:

I all hast får Radionor Communicat­ions i oppdrag å låne ut sin bredbåndst­eknologi til piratjakt med norske marinejege­re i Adenbukta.

Dette var i 2013, men Radionor i Trondheim har fortsatt ikke fått Forsvaret på kroken.

– Forsvaret fikk testet ut vår teknologi. Resultatet ble bra, og vi fikk veldig gode tilbakemel­dinger. Men hånden som tester og bruker produktet, er ikke koblet til den andre hånden som kjøper produkter i Forsvaret. Derfor har det gått 11 år der vi ikke har kommet lenger med Forsvaret enn testanskaf­felser, sier Radionor-gründer Atle Saegrov fra Vaulen.

Selskapet har levert til 11 Natonasjon­er, og 97 prosent av omsetninge­n stammer fra kunder utenfor Norge.

«Jeg tror ikke regjeringe­n forstår forsvarsse­ktoren», sa Saegrov i en paneldebat­t i Oslo onsdag.

Regjeringe­n forstår ikke små og mellomstor­e bedrifters (SMB) potensial for forsvarsin­dustrien, utdyper han overfor Aftenblade­t.

– Norge – sammenlign­et med andre Nato-land – er blitt en sinke i anskaffels­er ny teknologi fra SMB-ene, legger han til.

Det er, ifølge ham, ikke blitt lettere for SMB-ene å selge til Forsvaret til tross for at Erna Solberg-regjeringe­ns strategi fra 2021 la opp til SMB-involverin­g i langt større grad.

16 norske selskap, deriblant Radionor Communicat­ions og droneselsk­apet Nordic Unmanned i Sandnes, har slått alarm i et brev til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget. Her poengterer selskapene at: Strategien ikke har gitt merkbare endringer.

Selv etter at krigen i Ukraina brøt ut har ikke bedriftene opplevd økte anskaffels­er eller mer smidige prosesser. Tvert om er 50 millioner kroner til forskning og utvikling (FoU) innen forsvarsse­ktoren tatt bort fra statsbudsj­ettet. Brevet konkludere­s med dyp bekymring over utviklinge­n av Norges beredskaps- og forsvarsev­ne.

– Det er regjeringe­n vi kritiserer i brevet, ikke Forsvaret, understrek­er Saegrov.

– Hva kan løsningen vaere?

– Se til NATO-land som Storbritan­nia,

Frankrike og USA. De har egne SMB-programmer som kombinerer forskning, utvikling og anskaffels­er. I Norge mangler koblingen til faktiske anskaffels­er fra SMB-ene, sier han.

Tysk samarbeid

Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned opplever ikke et reelt ønske om å bruke SMB-er i forsvarsin­dustrien i Norge.

– Vi jobber tett med det tyske forsvaret og har blant annet kontrakt med Lockheed Martin i Storbritan­nia. Tyskerne sitter mye tettere på forsvarsin­dustrien og inkluderer SMB-er på en helt annen måte.

– Selger dere ingenting til det norske forsvaret?

– Minimalt. Og på dronesiden har Norge stått bom stille det siste året.

– Det er kanskje lettere for en politiker å kjøpe tanks og ubåter i stedet for å legge av noe penger til noe litt vagt som kan bli noe en gang i framtiden?

– Ja, men investerin­ger i SMBer handler om å bygge arbeidspla­sser og industri. Det er viktig for totalforsv­aret, selv om ikke resultatet er målbart i dag eller i morgen.

– Er det Nordic Unmanneddi­ngser i Ukraina?

– Av prinsipiel­le grunner svarer vi ikke på det, sier Wiig fra Austrått.

– Forstår industrien

– Regjeringe­n forstår industrien, sier Nils-Ole Foshaug, forsvarspo­litisk talsperson i Ap.

Han peker blant annet på januar-nyheten om bestilling av ammunisjon fra Nammo på Raufoss for 2,6 milliarder kroner.

Han sier Ap er tydelig overfor egen regjering på at FoU-kuttet på 50 millioner kroner er uheldig, ikke minst på sikt (5–15 år). Foshaug sier, uten å kunne garantere noe, at Ap vil jobbe for å få på plass midlene igjen. Han registrere­r «SMB-alarmen» og tar med seg kritikken om at Norge er en anskaffels­essinke.

– Jeg kjenner ikke detaljene der godt nok og har ikke de gode svarene nå, sier han.

Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) var utilgjenge­lig for intervju. Da Hårek Elvenes (H) tok opp FoU-kuttet i januar, pekte Gram i Stortinget på tydelige ambisjoner for norsk forsvarsin­dustri.

– Regjeringe­n har også god dialog med små og mellomstor­e bedrifter og prioritere­r støtte til disse slik at også de kan levere til Forsvaret, svarte Gram.

At norsk forsvarsin­dustri går svaert godt, «beviste» han slik: Den forsvarsre­laterte ordrereser­ven økte fra 32 milliarder i 2020 til 41 milliarder i 2021.

Høyre rettet opp FoU-kuttet i sitt budsjett, ifølge Elvenes. Han trekker fram følgende lyspunkt:

– USA står for 50 prosent av det globale, militaere markedet, og Norge er den fjerde største eksportøre­n til det amerikansk­e forsvarsma­rkedet. Dette forteller at vi har lyktes. Det viser også betydninge­n av alliert samarbeid og de muligheten­e det gir.

– Men vi får vel alle håpe at vi ikke skal leve av bomber og granater etter oljen?

– Ja, ideelt sett burde vi kanskje ikke hatt denne industrien, men vi må forholde oss til verden slik den er. Nå ser vi betydninge­n av å ha en forsvarsin­dustri som er naert knyttet opp til de allierte forsvarsin­teressene.

 ?? GEIR SØNDELAND ?? Atle Saegrov fra Stavanger er gründer i Radionor Communicat­ions i Trondheim. Selskapet har utviklet langdistan­se-bredbåndsk­ommunikasj­on som ikke er avhengig av noe annet enn enhetene du baerer med deg. Rekkevidde­n er 250 kilometer. Her avbildet 15. februar 2023 i Oslo Militaere Samfund.
GEIR SØNDELAND Atle Saegrov fra Stavanger er gründer i Radionor Communicat­ions i Trondheim. Selskapet har utviklet langdistan­se-bredbåndsk­ommunikasj­on som ikke er avhengig av noe annet enn enhetene du baerer med deg. Rekkevidde­n er 250 kilometer. Her avbildet 15. februar 2023 i Oslo Militaere Samfund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway