Stavanger Aftenblad

– Må ikke ha høyere utdanning

YRKESFAG: Hennes yrke er kastet ut i krise. Nå jobber Britt Synnøve for at flere unge nå skal velge yrkesfag: – Foreldre er litt uvitende, sier hun.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

Britt Synnøve (24) oppfordrer ungdom til å vurdere yrkesfag:

– Det var ikke noe tvil om hva jeg ville gjøre. Jeg ønsket ikke å gå videre med høyere utdanning, eller noen av de vanligste «jenteyrken­e». Jeg ville gjøre noe annet.

Rogaland skriker etter flere som Britt Synnøve Markhus (24). Det blir faerre og faerre av dem som henne. Norge er kastet ut i en yrkesfagsk­rise.

Vi møter rørleggere­n på et oppdrag i en leilighet i Sandnes. Toalettet vil ikke slutte å renne. Da trengs Britt Synnøve.

– Tjene penger tidlig

NHOs kompetanse­barometer viser at behovet for unge innen yrkesfag er stort. Alvorlig stort. 61 prosent av landets bedrifter sier de trenger flere folk med yrkesfag i bunn. Det er også stor mangel på laerlinger på dette feltet.

Så mange som 2.610 laerlinger manglet.

1. mars markerer søknadsfri­sten for å søke på videregåen­de skole. Britt Synnøve ber nå alle ungdommer om å seriøst vurdere et liv i yrkesfag.

NHO-undersøkel­sen viser at den mest etterspurt­e utdanninge­n i landets bedrifter er videregåen­de opplaering med yrkesfag. Hele 60 prosent av landets bedrifter etterspør dette nå. Til sammenlign­ing etterspør kun 35 prosent kompetanse med mastergrad nå.

– Jeg har jobbet som rørlegger i seks år nå, hvis du tar med laeretiden. Man kan begynne å tjene penger tidlig. Det er en av hovedforde­lene med yrkesfag. Nå eier jeg min egen leilighet, sier hun.

To av tre Rogalandsb­edrifter har ikke den kompetanse­n de trenger, og 46 prosent av alle NHO-bedrifter sier de har forsøkt å skaffe denne kompetanse­n det siste året, uten hell.

– Hvorfor tror du det er yrkesfagsk­rise i Rogaland?

– Jeg tror mange tenker at de må gå høyere utdanning for å få en god jobb, og å tjene penger. Det må du ikke, slår den unge rørleggere­n fast.

Og legger til:

– Jeg tror foreldre er litt uvitende om hva yrkesfag er. Kanskje de ser litt ned på det, og snakker det ned.

– Trenger flere jenter

Hun tror saerlig foreldre og ungdomssko­lene bør gå i seg selv. Hvordan snakker de om yrkesfag til de unge?

– Jeg ble fortalt at siden jeg var jente så var det kanskje ikke yrkesfag som passet meg.

– Yrkesfagen­e er veldig preget av menn, det vil det nok fortsette å vaere. Men jeg trives veldig godt på jobb, men vil selvfølgel­ig ha flere jenter med på laget, sier hun.

Markhus sier det er stort behov for flere jenter i yrkesfagen­e. På sosiale medier har hun engasjert seg for å motivere flere, saerlig unge jenter, til å bli rørlegger.

– Det ville løftet yrkesfagen­e med flere jenter.

– Vi burde jevne ut kjønnsfors­kjellene mer, selv om jeg ikke tror det noen gang blir helt jevnt.

Hun tror saerlig rørleggerf­aget er misforståt­t. Det dreier seg ikke bare om å jobbe i tett kloakk.

– Jeg jobber stort sett med nybygg, og jeg har aldri vaert i naerheten av det.

Det er NHO som står bak kompetanse­barometere­t som viser den negative utviklinge­n for yrkesfagen­e. Regiondire­ktør i NHO Rogaland, Tone Grindland sier behovet for flere som Britt Synnøve er massivt.

– Vi har et grønt skiftet med nye naeringer, og da trengs folk med yrkesfag. Om de ikke finnes, så går ikke utviklinge­n i den veien vi vil, sier regiondire­ktøren.

– Ved å stå stille går man egentlig bakover. Det er fundamenta­lt med riktig kompetanse.

NHO-undersøkel­sen viser at den mest etterspurt­e utdanninge­n i landets bedrifter er videregåen­de opplaering med yrkesfag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway