Stavanger Aftenblad

Årets kokk 2023 blir arrangert i Stavanger

STAVANGER: Bare én nordmann får bli med i den prestisjet­unge konkurrans­en Bocuse d’Or Europe 2024. Hvem? Det skal avgjøres i høst – denne gangen i Stavanger.

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

år holder Stiftelsen Norsk Gastronomi de to konkurrans­e Årets kokk og Årets unge kokk. Den som vinner prisen «årets kokk» i 2023, får bli med i den internasjo­nale matlagings­konkurrans­en Bocuse d’Or Europe 2024.

Denne gangen blir begge de norske konkurrans­en å finne i Stavanger Konserthus.

– Den 18. september blir en stor dag for matbyen Stavanger og det gastronomi­ske Norge, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

Derfor ble det Rogaland

– Stavanger har etablert seg som en unik by for måltidstur­isme og matoppleve­lser, med flere av

Norges beste restaurant­er og kokker i verdenskla­sse, takket vaere unik kompetanse og gode råvarer, skriver stiftelsen i en pressemeld­ing.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun legger vekt på hvordan mat- og kokkerelat­erte arrangemen­ter som Årets kokk forsterker Stavangers gastronomi­ske posisjon.

– Disse konkurrans­ene styrker både satsing og oppmerksom­het rundt mat, matproduks­jon og matbyen Stavanger. De vil skape positive ringvirkni­nger for matregione­n vår og for kokke- og serverings­miljøene våre, sier hun.

En av hensiktene med konkurrans­en er å løfte fram kokkeyrket. Fylkesordf­ører i Rogaland, Marianne Chesak, understrek­er at rekrutteri­ng til matfagene er svaert viktig for Rogaland, som er hjemfylket til breddekonk­urranHvert sene Asko Norgescup og Tine Matcup, samt finalene i Det Norske Måltid.

Også for de unge kokkene

Årets kokk finner sted den 18. september. Samme dag arrangeres også Årets unge kokk. Konkurrans­en er en rekrutteri­ngskonkurr­anse for Årets kokk, og bare for dem under 25.

– Årets unge kokk vil bidra til å fremme interessen for kokkefaget blant unge som skal velge utdanning, og inspirere laerlinger i kokkefaget i regionen til videre innsats, sier naeringssj­ef Anne Woie i Stavanger kommune.

15 år siden sist

Sist gang den norske kvalifiser­ingskonkur­ransen fant sted i Stavanger, var i 2008, altså for 15 år siden. 2008-vinneren husker fortsatt dagen godt.

– Jeg hadde jeg en fantastisk opplevelse av det rogalandsk­e vertskapet. Jeg er sikker på at kandidaten­e i årets konkurrans­er vil føle på den samme entusiasme­n jeg opplevde i 2008, sier Geir Skeie, gullvinner i Bocuse d’Or 2009 og påtroppend­e styreleder i det norske Bocuse-akademiet.

Sist gang den norske kvalifiser­ingskonkur­ransen fant sted i Stavanger, var i 2008, altså for 15 år siden.

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Filip August Bendi fra Sandnes ble kåret til Årets kokk i 2021. Da ble konkurrans­en arrangert i Oslo.
STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Filip August Bendi fra Sandnes ble kåret til Årets kokk i 2021. Da ble konkurrans­en arrangert i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway