Stavanger Aftenblad

Her er foreldrene mest fornøyd med barnehagen sin

ROGALAND: Ni av ti foreldre er svaert eller ganske fornøyd med barnehagen sin. I tillegg til å studere foreldreun­dersøkelse­n blir foreldre anbefalt å besøke barnehager når de skal velge hvor de søker barnehagep­lass.

- Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no Andreas Askildsen Journalist andreas.askildsen@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotojourna­list jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

– Saras far jobber i Ørnestein barnehage og derfor har vi søkt om plass der, forteller Linda Egelandsda­l, mor til Sara på 13 måneder.

En regntung fredag i februar er de to i Smiodden åpne barnehage sammen med mange andre foreldre og barn. Fra høsten skal Sara gå fast i barnehagen.

– Det viktigste for oss når vi søker, er hvordan de ansatte er. Dessuten teller uteområdet og alle dyrene, sier Egelandsda­l.

I går kom resultaten­e fra årets foreldreun­dersøkelse for barnehagen fra Utdannings­direktorat­et. I undersøkel­sen svarer foreldre på en rekke spørsmål om barnehagen. Svarene gir en indikator for hvor fornøyd foreldrene er.

Mange ser til foreldreun­dersøkelse­n når de vurderer hvilke barnehager de skal søke sine barn inn i.

Dette er hovedfunne­ne: Skalaen går fra 1 til 5, og de aller fleste barnehagen­e scorer over 4. Kun fire barnehager i Stavanger og én i Sandnes scorer lavere.

93 prosent av foreldrene er svaert eller ganske fornøyd med barnehagen.

69,5 prosent av foreldrene er fornøyd med mattilbude­t i barnehagen. Dette er litt lavere enn i 2021.

16,2 prosent av foreldrene er misfornøyd med bemannings­tettheten.

Foreldre med barn i private barnehager er noe mer fornøyd enn de med barn i kommunale barnehager. Foreldrene til de yngste barna er mest fornøyd med barnehaget­ilbudet.

Foreldrene til minoritets­språklige barn er like fornøyd med barnehaget­ilbudet som foreldrene til barn med norsk som morsmål.

Ikke alle barnehagen­e i alle kommunene er med i undersøkel­sen. Dette er frivillig, både for kommuner og for barnehager.

Også Leopold Butler (1,5) skal i barnehagen til høsten.

– Vi har søkt om redusert barnehagep­lass, forteller mor Kine Marie Øglend.

På lista har de flere ulike barnehager i naermiljøe­t i Kvernevik. Øglend er godt fornøyd med tilbudet i åpen barnehage.

– Han har gått fra å vaere veldig sjenert til å tørre å oppsøke de andre, forteller mor.

– Vi er stort sett her hver dag. Det er kjekt for henne å treffe andre barn, og kjekt for meg å treffe andre voksne. Ingen vil gå når det er ferdig, verken hun eller meg, sier Linda Egelandsda­l.

Synva Haukali Foldøy (1,5) har ei storesøste­r på fire år som allerede går i Ekofisk Junior barnehage. Foreldrene håper å få plass til henne samme sted.

– Vi er storfornøy­de, og det handler mye om folkene som jobber der. De er helt fantastisk­e, sier mor Ane Haukali.

Det viktigste er de usynlige faktorene som det ikke finnes statistikk på. De beste barnehagen­e er de som er gode på å initiere og stimulere god lek, gi høy grad av omsorg, se og anerkjenne barnet og som er opptatt av barns medvirknin­g.

– Se på ulike barnehager

Jeanette Olsson Hauge, pedagogisk leder i Smiodden åpen barnehage, får ofte spørsmål fra foreldre om hvilken barnehage de bør søke på.

– Jeg pleier å si at det er lurt og

Ingunn Størksen, professor i pedagogisk psykologi

gå rundt og se på de ulike barnehagen­e og å bruke foreldreun­dersøkelse­n, sier Hauge.

Selv kjenner hun både barn og foreldre som besøker den åpne barnehagen ved navn.

– Dette er en ekstremt god tilvenning til å gå i barnehage, sier hun.

– Noen er hjemme et ekstra år, noen er født på feil tidspunkt på året. Her kan også foreldre møtes. Det er ikke bare en barnehage, men også en voksenhage! Her kan de snakke om det som opptar dem, for eksempel søvn, tenner og sykdom.

– Det usynlige er viktigst

Ingunn Størksen, professor i pedagogisk psykologi ved Nasjonalt senter for laeringsmi­ljø og adferdsfor­skning, svarer dette på spørsmål om hva som er viktig når man skal velge barnehage:

– Det viktigste er de usynlige faktorene som det ikke finnes statistikk på. De beste barnehagen­e er de som er gode på å initiere og stimulere god lek, gi høy grad av omsorg, se og anerkjenne barnet og som er opptatt av barns medvirknin­g. Foreldreun­dersøkelse­n vil nok gjenspeile noe av dette. Fornøyde foreldre som merker at barnet har det bra, vil gi god score, sier hun.

– Fine bygninger og utearealer betyr mindre enn samspill. Barns trygghet og de ansattes omsorg er det viktigste for at barna skal trives og utvikle seg.

Hun anbefaler foreldre som skal søke barnet inn i barnehage, å besøke ulike barnehager.

– Da kan man observere litt og kjenne på om det er et sted mitt barn kan trives. Virker det som om det er et varmt og trygt sted for barn?

– Er små eller store barnehager best?

– En norsk rapport fra 2011 konkludert­e med at mellomstor­e barnehager er best. I de minste barnehagen­e kan det vaere mangel på faglig påfyll for de ansatte. De store barnehagen­e kan bli uoversiktl­ige. Vår egen forskning viste store variasjone­r med tanke på hva barn laerer i ulike barnehager.

Størksen sier det ikke finnes norsk forskning på forskjelle­n mellom private og kommunale barnehager.

– Barn er forskjelli­ge. Noen er forsiktige og passer i en liten barnehage. Noen trenger store arealer og store uteleker. Dette er personavhe­ngig. Mange foreldre velger også barnehage ut fra eget lokalmiljø, der barnet senere skal gå på skole.

En av flere indikatore­r

Monica Buvig Stenseth, barnehages­jef i Stavanger, sier at foreldreun­dersøkelse­n gir en forståelse av hvordan foreldre opplever kvaliteten i tilbudet.

– Samtidig er foreldreun­dersøkelse­n en av flere kvalitetsi­ndikatorer, og sier derfor ikke alt om kvaliteten i barnehaget­ilbudet, sier hun.

Stenseth mener foreldreun­dersøkelse­n ikke er godt egnet for å sammenlign­e forskjelle­r mellom barnehager.

– Generelt er resultaten­e på alle hovedområd­ene av foreldreun­dersøkelse­n svaert stabile over tid, sier hun.

Barnehages­jefen anbefaler «Finn barnehage»-siden på Stavanger kommunes nettside til foreldre som skal søke barnehagep­lass.

 ?? ?? Synva Haukali Foldøy (1,5, i midten) snakker med Åse Saetre Willumsen i Smiodden åpen barnehage. Sara Egelandsda­l Vatland (1) til høyre.
Markus Skarnes (1) er en av mange som skal begynne i barnehage til høsten.
Synva Haukali Foldøy (1,5, i midten) snakker med Åse Saetre Willumsen i Smiodden åpen barnehage. Sara Egelandsda­l Vatland (1) til høyre. Markus Skarnes (1) er en av mange som skal begynne i barnehage til høsten.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Philip Knudsen på ett år i åpen barnehage. I bakgrunnen Linda Egelandsda­l og datteren Sara (1).
Philip Knudsen på ett år i åpen barnehage. I bakgrunnen Linda Egelandsda­l og datteren Sara (1).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway