Stavanger Aftenblad

Vil strupe kabler til Danmark

STAVANGER: Forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi har allerede innkassert seieren om at den planlagte kabelen til Skottland endelig skrotes av regjeringe­n. Nå forventer han også at gamle kabler til Danmark ikke fornyes.

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

– Vi snakker mer eller mindre om rene eksportkab­ler. Det er klart vi stiller spørsmål om vi er tjent med å fornye kablene med de utsiktene vi har når det gjelder kraftforsy­ning de neste årene. Dette bildet ser jo betydelig verre ut enn da kablene ble bygd, sier Forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi til Aftenblade­t.

– Er disse gamle Danmarkkab­lene medvirkend­e til strømkrise­n?

– Det kommer veldig tydelig fram at det er langt mer kraft ut til Danmark enn det vi får igjen. Overvekten av eksport er betydelig. De to andre kablene til Danmark vil kunne sørge for tilstrekke­lig utveksling­skapasitet, sier Alfheim som mener at et viktig skritt på veien ut av strømuføre­t er å rydde opp i problemene utelandska­blene har skapt.

– Vil bidra til høyere strømpris

Levetiden for to av kablene til Danmark – Skagerrak 1 og 2 – går ut i 2026. Kablene ble lagt i 1976 og 1977. I tillegg er det ytterliger­e to kabler til Danmark.

Rødt og Mìmir Kristjànss­on forventer at når søknaden om å fornye disse kablene kommer i løpet av regjerings­perioden, så setter regjeringe­n foten ned. Alt annet enn nei mener han er et ja til fortsatt høye strømprise­r.

– Utenlandsk­abler er en av hovedårsak­ene til at vi nå har skyhøye og ulevelige strømprise­r. Derfor bør vi ikke fornye Danmark-kablene når deres levetid er slutt. Å fornye disse kablene innebaerer i realiteten at det må bygges nye kabler, fordi de gamle ikke er brukbare lenger. Det vil vaere en stor investerin­g, som ikke bidrar til annet enn at vi får høyere strømpris, fortsetter han.

– Statnett opplyser at de mest sannsynlig vil ta stilling til reinvester­ing i de to Skagerrak-forbindels­ene innen 2025, og forutsette­r at det vil vaere behov for myndighets­behandling. Olje- og energidepa­rtementet vil ta stilling til saken hvis den kommer på vårt bord, opplyser statssekre­taer Elisabeth Saether i Olje- og energidepa­rtementet.

Stopper Skottland-kabel

For kort tid siden tok regjeringe­n og olje- og energimini­ster Terje

Lien Aasland fram konsesjons­søknaden for den planlagte Skottland-kabelen North Connect. Frode Alfheim i Industri Energi er ikke bekymret for at det skjer noe videre i den saken.

– Her har vi allerede innkassert en seier. Den blir endelig lagt vekk for godt. Det som skjer nå er bare pro-forma. Kraften som skulle gått i den kabelen er planlagt til industriel­l bruk i Norge, sier Alfheim.

– Problemet er at planene ikke er blitt endelig avvist. De ligger klare til neste gang noen skal finne det for godt å ta de fram igjen. Jeg forventer at de tar den opp til behandling for å si nei. Ap har vaert krystallkl­are på at de ikke skal bygge nye kraftkable­r, sier Mímir Kristjánss­on.

Det interkommu­nale selskapet Lyse er en av aktørene i NorthConne­ct. Lyse selv forventer ikke at nye kraftkable­r behandles i denne stortingsp­erioden.

– I Hurdal-plattforme­n skriver regjeringe­n: «Ikke godkjenne nye mellomland­sforbindel­ser til utlandet i denne stortingsp­erioden.». Det har vi selvsagt lagt til grunn og derfor hadde vi ikke ventet at prosjektet i det hele tatt skulle behandles, sier Leiv Ingve Ørke, konserndir­ektør for energi i Lyse.

Selv begrunnet olje- og energimini­ster Terje Lien Aasland bakgrunnen for behandling­en av North Connect at alle saker fortjener ordentlig behandling. Dette gjentar statssekre­taer Elisabeth Saether:

– Bakgrunnen for at vi gjenopptar behandling­en er at vi nå har bedre kunnskapsg­runnlag for å vurdere virkningen på kraftsyste­met av økt utveksling­skapasitet. Alle konsesjons­saker som ligger i Olje- og energidepa­rtementet skal behandles på en ordentlig måte, og dette er bakgrunnen for at vi har gjenopptat­t konsesjons­behandling­en da det nå foreligger et tilstrekke­lig grunnlag til at saken kan behandles. Nå har vi saken til behandling og sikter på en rask avgjørelse.

Øyner strømhåp:

En vei ut av strømkrise­n?

Frode Alfheim i Industri Energi øyner håp om at vi snart kommer oss ut av strømkrise­n. Men da må tanken om at Norge som «Europas grønne batteri» legges bort for godt.

– Mitt ankepunkt nå, som tidligere, er at tanken om at Norge som Europas grønne batteri er en illusjon. Det går ikke. Bare gassen som vi eksportert­e til Storbritan­nia i 2022 utgjør ti ganger mer enn summen av all norsk vannkrafte­ksport. Gassen kan sørge for balanse mellom sol og vind i Europa, men det kan aldri norsk vannkraft vaere i naerheten av å erstatte, sier Alfheim som mener følgende tiltak må til for å få bedre kontroll med strømprise­n: Oppgraderi­ng av vannkraft, her er det på kort sikt mellom 10 og 15 TWh å hente. Havvindsat­sing Vindkrafta­nlegg på land i de kommunene som selv ønsker det.

– Jeg tror vi kan fylle på en god

Det interkommu­nale selskapet Lyse er en av aktørene i North Connect. Lyse selv forventer ikke at nye kraftkable­r behandles i denne stortingsp­erioden.

del før 2030. Husk på at NordNorge hadde Europas billigste strøm i fjor. Der hadde vi overskudd av kraft som gjorde at prisene ble holdt nede. Skal du få prisene ned for kraft innenfor dagens system, må du få tilbud som matcher etterspørs­el. Men da må også de som driver med kraftutbyg­ging skjønne at her må de komme i gang med investerin­ger, sier Alfheim.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Frode Alfheim i Industri Energi vil ikke ha nye strømkable­r til utlandet.
JON INGEMUNDSE­N Frode Alfheim i Industri Energi vil ikke ha nye strømkable­r til utlandet.
 ?? ??
 ?? ANDERS MINGE ?? Mìmir Kristjánss­on vil ikke fornye strømkable­r til Danmark.
ANDERS MINGE Mìmir Kristjánss­on vil ikke fornye strømkable­r til Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway